6 stvari zbog kojih uvijek možete biti sebični u partnerskoj vezi

Credit to: Alexandra Gorn

Da li se nesebično dajete drugima? Ljubavne, prijateljske ili roditeljske veze – sve one su slične po tome što podrazumijevaju odnos koji se temelji na kompromisima. Pritom ne mislimo samo na kompromis sa drugima već i sa samim sobom.

U partnerskim vezama ljudi se često daju i više nego što treba, a prateći potrebe drugih zanemaruju lične želje i interese. Takve situacije su uobičajene, ali pojedinci mogu da odlutaju u krajnost do te mjere zapostave vlastiti identitet.

Uvjereni da što više daju – to su manje šanse da će drugi otići od njih, ne uviđaju da je ovakvo ponašanje ukorijenjeno u nedostatku samopouzdanja, da se primijeti i reflektuje na samu vezu, škodeći i odnosu ali i njima samima.

Ovakvo ponašanje je pogubno kada je riječ o najvažnijem i najdragocjenijem odnosu koji ćemo ikada imati – odnosu sa samim sobom.

Kompromisi jesu bitni i neizbježni, ali postoje određeni aspekti veze u kojima jednostavno moramo biti sebični, kako bismo sačuvali vlastiti integritet. O kojim stvarima je riječ, piše Mind body green a prenosi Bizlife:

Nezavisnost

U prvim, zanosnim trenucima nove veze, teško da želimo naći vrijeme za sebe i život koji smo do tada vodili. Međutim, emocionalna bura ne traje zauvijek, osjećanja se neminovno smiruju, ružičaste naočale skidaju, a smanjuje se i potreba da sa partnerom budemo 24 časa dnevno.

Nezavisnost je naročito važna za žene. Najgore što sebi možete da uradite je da ste toliko zavisni od partnera da uopšte ne funkcionišete kada on nije tu. Odnos u kojem ste po ceo dan zajedno nije zdrav.

Parovi koji rade zajedo moraju da budu veoma svesni toga da treba imaju mnogo hobija i prijatelja kako bi ipak održali život i van veze. Odnos u kojem jedan partner izdržava drugog takođe je veoma loš i često se završava loše.

Cilj veze je da dvije, ravnopravne osobe budu u zajednici ljubavi.

Nezavisnost je ključ uspjeha i upravo je to ono što će privući drugu osobu.

Identitet

Sigurno znate nekoga ko se mijenjao sa svakim partnerom… Ukoliko se zabavlja sa sportistom i sama osoba počinje da trenira, ukoliko se zabavlja sa rokerom počinje da oblači rokersku garderobu i tako dalje.

Ne dozvolite da zbog partnera izgubite svoju jedinstvenost i ono po čemu vas drugi prepoznaju. Odnosi dolaze i prolaze, ali uvijek ćete vidjeti vašu sliku u ogledalu.

Stoga, otvorite se za nova iskustva i nove ideje s partnerom, ali samo integrišite one koje vam stvarno odgovaraju. Vaš identitet treba uvek da bude originalan i da ga sami izgrađujete i razvijate.

Sreća

Ne dozvolite da vas ljubavni odnos odvoji od stvari koje vas čine srećnim. Prirodno je da nećete dijeliti baš sve interese sa partnerom. Zato uvijek ostavite prostor i vrijeme za sebe i stvari koje će vas činiti srećnim.

Važno je da ugađate sebi i da stvarate sreću koju ćete unijeti i u sam odnos. Ne dozvolite da mrzovolja i nervoza partnera utiču ili ograničavaju vašu sreću.

Credit to: Josh Felise

Snovi i ambicije

Ukoliko sami niste zadovoljni sobom – niko neće biti zadovoljan vama.

Prije nego što krenete na put stvaranja porodice i zajednice, gradite sebe i svoju ličnost. Ličnost se stvara tokom cijelog života, i nikada nije kasno da donesete odluke koje se tiču samo vas, vašeg personalnog razvoja i identiteta.

Veza je puna kompromisa ali uvijek znajte šta je za vas prioritet. Ne dozvolite da neko guši vaše ambicije, a naročito ne partner. Koračajte za svojim snovima jer to je jedini put ka sreći.

Uvjerenja

Stvari u koje vjerujete su vaše i lične i ne dozvolite da neko na njih utiče ili se u to miješa.

Nije važno da li je riječ o tome da vjerujete u Boga ili u princip “dobro se dobrim vraća”, radite stvari onako kako vjerujete, osjećate i u skladu sa onim što donosi mir, ljubav i ispunjenje vašem srcu.

Neka vaše navike i vjerovanja budu lična stvar i samostalno u njima uživajte.

Pravo da budete saslušani

Ne dozvolite da vam neko nametne svoje mišljenje ili da vas ućutka. Vaš glas je vaša snaga. To je način na koji dijelite svoje ideje sa svijetom oko vas, zalažete se za nešto u šta vjerujete i zauzimate kada je to potrebno.

Zdrav odnos bi trebalo da se temelji na osjećaju sigurnsoti i mogućnosti izražavanja stavova, što znači da sa punim pravom možete da iskažete ono što mislite i u šta vjerujete.

Vaše su ideje važne, vaše mišljenje je važno i treba da se čuju. Ljudi oko vas treba da saslušaju šta vi imate da kažete, naročito u stresnim situacijama i svađama.

Takođe vi ne treba partneru da budete osoba koja će ga bespogovorno slušati i koja će pratiti samo njegove ideje.

Svakome je potrebno da popriča sa voljenom osobom i sa njom podijeli dan.

Ako dopuštamo sebi da živimo u suprotnosti sa istinskim principima i potrebama našeg bića, to će nas na prvom mjestu odvojiti od uvjerenja da smo vrijedni ljubavi. Kada se pokušavamo promijeniti da bismo zadržali nekoga kraj sebe, šaljemo poruku da nismo dostojni toga da nas drugi vole.

Sa druge strane, kada smo svjesni da je svako dostojan ljubavi drugih, upravo onakav kakav jeste, i kada razvijamo vlastitu ličnost nezavisno od tuđih uticaja, to se reflektuje i na kvalitet same veze i partnerskog odnosa, koji postaje stabilniji i čvršći.