17. nedjelja trudnoće

Vaša trudnoća

U ovom periodu tijelo se brzo mijenja i ovo može biti period kad brzo dobijate dodatne kilograme. Bitno je da pazite šta jedete. Zbog povećanje tjelesne mase moraćete da često mijenjate položaje i da tražite položaj koji vam najviše prija pogotovo noću. Vrtoglavice su česta pojava, zato pokušajte da lagano ustajete iz kreveta. Kako se vi prilagođavate trudnoći sve to prati i vaše tijelo i organi a kardiovaskularnom sistemu treba vremena. Čuvajte se i nađite način da vam u svakom momentu bude ugodno bilo da ste u kući ili na poslu.

Vaša beba

Sada je vaša beba teška oko 150 grama, a dugačka je oko 13 cm.
Sve je osjetljivija na zvukove i znajte da čuje i otkucaje vašeg srca. Ovo je period ubrzanog razvoja i sad je i pupčana vrpca deblja i čvršća. Počinje okoštavanje hrskavica u tijelu bebe a takođe i razvoj znojnih žlijezda.

Savjet za ovu nedjelju

Bavite se sobom i uživajte u trudnoći. Vrijeme možete ispuniti time da se potrudite da zajedno sa partnerom smislite ime za bebu. Još uvijek vam nije problem putovati. Što se tiče kućnih poslova možete ih obavljati uz potrebne odmore. Trudnoća vas još uvijek ne ograničava u većini stvari.