Šta rade bebe u stomaku: 10 nevjerovatnih činjenica o trudnoći

Šta-rade-bebe-u-stomaku-mamaklik.jpg

Znate li šta rade bebe u stomaku? Predstavljamo vam 10 nevjerovatno slatkih činjenica

Priroda nam svaki dan pokazuje koliko je čudesna i nevjerovatna. Rađanje novog bića je zaista jedno od čuda prirode. Ali i ono što se dešava prije dolaska bebe na svijet. Znate li šta rade bebe u stomaku, prije rođenja?

Činjenice koje znamo o bebama ponekad nas ostave bez daha i učine da još više cijenimo stvaranje novog života.

Pročitajte koje sve nevjerovatne stvari rade bebe u stomaku i šta se dešava dok su još u stomaku:

1. Šta rade bebe u stomaku? Rastu “kao lude”

Od začeća do rođenja, tokom devet mjeseci u majčinom trbuhu, bebina težina se povećava u prosjeku oko 3.000 miliona puta. Nije li to nevjerovatno?!

2. Bebe u stomaku ručkaju prije mame

Slično kao i nakon rođenja, bebe jedu prije svojih majki. Koristeći pupčanu vrpcu, prvo beba dobija hranjive tvari koje su joj potrebne za rast i razvoj, a majci ide ostatak. To je još jedan od razloga zašto je potrebno da majka jede zdrave namirnice tokom trudnoće, kao i da uzima prenatalne vitamine.

sta-rade-bebe-u-stomaku-mamaklik.jpg

3. Moje srce kuca

Bebama u prosjeku treba oko 18 dana nakon samog začeća da im se srce razvije i da ga počnu koristiti. U pređenju sa drugim organima, to je jako brzo. Bebino srce kuca brže nego srce odrasle osobe, pa na ultrazvuku vam se može učiniti kao da čujete zvuke brzog voza.

4. Šta rade bebe u stomaku? Slušaju vas non-stop

To je još jedna od fascinantnih stvari prirode. U prvom trimestru trudnoće, već tokom prvog mjeseca bebama se formira sluh. Ubrzo nakon toga, bebe sasvim jasno čuju zvuke iz okoline, a omiljeni im je glas njihove mame. Odmah nakon porođaja, novorođenče može prepoznati glasove svojih roditelja.

5. Bebe u stomaku razmišljaju

Iako ne znamo odgovor na pitanje o čemu bebe razmišljaju dok su u stomaku, činjenica je da mozak fetusa proizvodi talase i oni se mogu snimiti već 42. dan od začeća.

6. Čuješ li me, mama?! 

Bebe mogu proizvoditi zvukove u maternici. Zvučne vibracije bebe mogu stvarati već u 18 nedjelji trudnoće.

7. Sanjam te sanjam

Bebe u majčinoj utrobi zaista sanjaju. Istraživanja pokazuju da bebe proživljavaju fazu brzog pokretanja očiju (REM fazu) koja upućuje na sanjanje, a ovo se dešava otprilike u 23. nedjelji trudnoće.

8. Vidim svjetlo

Otprilike oko 30. nedjelje trudnoće, beba može primijetiti svjetlo izvan majčinog tijela i okrenuti se u maternici prema izvoru svjetla. Istraživači su ovo testirali prislanjajući malu lampicu na majčin trbuh.

Šta-rade-bebe-u-stomaku-mamaklik.jpg

9. Razlikujem dan i noć

Bebe još u materici imaju diurnalne ritmove, a to znači da razlikuju dan i noć i da imaju posebno vrijeme kada su budne i vrijeme kada spavajuPrije rođenja, majčini hormoni bebama kazuju kada je dan ili noć. Nakon rođenja, bebama treba nekoliko nedelja za uspostavljanje svojih ritmova, no ipak malo više spavaju noću, naročito između ponoći i četiri sata ujutro.

10. Djevojčica ili dječak?

Deseta BONUS činjenica ne odnosi se na ono šta rade bebe u stomaku, ali je svakako zanimljiva. Da li ste znale da se na svakih 100 rođenih djevojčica rodi se 105 dečkića, i to je otprilike svjetski prosjek. 🙂

Stoga zaboravite na sva ostala vjerovanja o položaju, dobu dana prilikom začeća, ili ishrani koja utiče na pol bebe. To su sve mitovi nepotvrđeni u medicini u koje ljudi ipak, i dalje veruju. Više o genetici i nasljeđivanju možete pročitati na ovom LINKU.

E.B/MamaKlik

Kako nastaje život: Nevjerovatne fotografije razvoja bebe u stomaku

Trudnoća i porođaj – Besplatni priručnik za trudnice o drugom stanju, porodu i prvim danima s bebom

Postoje li razlike između prvog i drugog djeteta? Ovi crteži sve objašnjavaju!

BEBINA KRVNA GRUPA i kako je odrediti: Koje je krvne grupe moja beba?