10 divnih stvari koje možete učiniti u 1. trimestru trudnoće

Rana trudnoća može biti prilično nadrealan period. Znate da ste trudni, ali bez naraslog stomaka ili osjećanja tih slatkih udaraca, teško je zamisliti šta se sve tu dešava.

Ipak, postoje neke divne i korisne stvari koje možete početi da radite već sada, a koje će pomoći vašoj bebi i vama da ovo devetomjesečno putovanje preraste u jedno od najljepših iskustava u životu.

1. Uzimajte prenatalne vitamine

Konzumiranje zdrave hrane je zaista najbolji način da vašoj bebi pružite sve što joj je potrebno za pravilan razvoj. Međutim, teško da hranom možete da unesete sve hranjive materije koje su bebi potrebne.

Uzimanje prenatalnih vitamina osigurava da se vaša beba lijepo razvija i da se rodi zdrava. Folna kiselina doprinosi pravilnom razvoju neuronske cijevi, vitamin D smanjuje rizik od komplikacija trudnoće, dok DHA pomaže malom inteligentnom mozgu da raste, a to su samo neki od njih.

Ako vam prenatalni vitamini stvaraju mučninu, uzmite ih prije nego što odete na spavanje.

2. Duboko dišite

Bilo da je ovo vaša prva beba ili četvrta, trudnoća je stresna. Vaše tijelo prolazi kroz velike promjene, nivo hormona raste i da – imate bebu u stomaku!

Pronalaženje načina da se opustite i smanjite stres nije luksuz, već potreba! Zapravo, joga i meditacija ne poboljšavaju samo vaše zdravlje, već i zdravlje vašeg bebe (i ponašanje) nakon rođenja.

Divno, zar ne?

Možete naći prenatalnu jogu na internetu ili preuzeti aplikacije za meditaciju kao što je Insight Timer.

3. Vježbajte ako možete

Vjerovatno ćete imati mučnine na početku trudnoće i biće vam fizički teško, pa vam vježbanje tada neće biti ni na kraj pameti.

Ako se dobro osjećate i trudnoća vam nije rizična, nastojte da radite lagane vježbe prilagođene trudnicama.

Vježbanje će povećati vašu energiju i pomoći vam da bolje spavate, a ima i velike koristi i za vašu bebu.

4. Posjećujte svog ginekologa

Kontinuirana prenatalna njega će vam pomoći da imate vitalnu trudnoću, a vaša beba zdravo rođenje. Vjerovatno ćete imati prvi, a u velikom broju slučajeva i drugi pregled do osme nedjelje.

Od tada ćete ići na preglede otprilike jednom mjesečno, zatim svake dvije nedjelje, počevši od trećeg trimestra, a zatim jednom sedmično u posljednjm mjesecu (to je, naravno, individualno).

Vaš zdravstveni radnik će svaki put provjeravati vašu težinu i krvni pritisak, uraditi neke skrining testove i brinuti se da sve protiče kako treba.

Ako imate pitanja ili neke nedoumice, ne ustručavajte se da pitate ljekara na narednom pregledu ili i ranije. Vaš ljekar i medicinska sestra žele da se osjećate sigurno svakoga dana.

5. Izbacite toksine

Vaša beba postaje izložena svemu što ulazi u vaše tijelo, pa se trudite da na sve načine doprinosite njenom zdravlju.

Nije moguće sve eliminisati, zato se nemojte nervirati oko toga, već uradite ono što možete da izbjegnete supstance koje mogu nanijeti štetu vašoj bebi.

Izbjegavajte cigarete, alkohol i lijekove. Pitajte svog doktora o lijekovima koji se izdaju na recept i lijekovima bez recepta koje smijete da koristite.

Smanjite kofein. Istraživanja pokazuju da rizik od pobačaja raste uz svaku šoljicu kafe koju pijemo svakodnevno. Ograničite kafu na šoljicu dnevno, maksimalno.

Takođe, pazite na količinu žive koju unosite u svoj organizam, tako što ćete da kupujete organsko ako možete (ili makar da nabavite neprskanu i provjerenu hranu) i birate kozmetičke proizvode koji su sa niskim sadržajem ili bez štetnih hemikalija.

6. Zamolite za pomoć

Već ste Superžena (samim tim što ste odgovorni za još jedno biće). Dakle, umjesto da se osjećate kao da morate sve da uradite sami, zamolite za pomoć!

Pitajte prijateljicu da vam nekad nešto pomogne. Zahtijevajte da vaš partner više učestvuje u pripremanju obroka. Pozovite svoju porodicu i zamolite da vam pričuvaju stariju djecu.

Oni stvarno žele da vam pomognu, sve što treba da uradite je da im kažete kako!

7. Odmarajte se

Možda ste čuli ovaj štos: „Spavaj sada zato što će to biti posljednji put za narednih 18 godina”. Šalu na stranu, odmaranje u trudnoći je veoma važno.

Nedostatak sna može dovesti do anksioznosti i depresije, gestacijskog dijabetesa, visokog krvnog pritiska i drugih zdravstvenih problema.

Nekad je to lakše reći nego uraditi, ali ne gubite iz vida savjete o tome da treba dosta da spavate i odmarate.

8. „Preživite“ ovaj period

Vaše putovanje zvano „majčinstvo“ počinje sada. I to je teško. Od jutarnje mučnine, do brige od spontanog pobačaja i umora u prvom trimestru.

Trudnoća nije samo fizički, već je isto tako i emocionalno zahtjevna.

Mi mame vršimo veliki pritisak na sebe kako bi svaka, pa i najmanja sitnica bila u redu, što je praktično neizvodljivo.

Ovde smo da vam kažemo da ste dovoljni vi, baš takvi kakvi jeste.

Zato budite blagi prema sebi. I imajte strahopoštovanje prema sebi. Pogledajte šta radite. Mi mislimo da ste sjajni!

9. Pišite dnevnik

Trudnoća može biti poput vihora – sva logistika i planiranje mogu vrlo brzo da propadnu. Međutim, kao što kaže jedna mama troje dece – gledaćete na trudnoću sa nostalgijom kada se završi. (Ipak, jutarnja mučnina vam sigurno neće nedostajati.)

Odvojte nekoliko minuta svake nedjelje da biste napisali šta se dešava – kako se osjećate, sve velike životne događaje – i napišite pismo vašoj bebi.

I, naravno, ne zaboravite da napravite nekoliko fotografija vašeg divnog rastućeg stomaka!

10. Povežite se

Pronađite sebi kompanjone tokom trudnoće! Trudnoća i majčinstvo su divni, ali i zahtjevni. Povezivanje sa nekim ko je već u tome može da učini da vam sve bude lakše!

Ako imate prijateljicu koja isto čeka bebu, to je sjajno. Ili recite prijateljici koja nije trudna – a mama je – da vam znače njeni savjeti i pomoć.

Možete da se pridružite lokalnoj grupi mama ili da upišete školu za trudnice, prije nego što se vaša beba rodi.

Izvor: Mother.ly
Prevod: Dragana Martinović

Najsmješniji i najljepši citati o majčinstvu: Ludilo je nasljedno. Dobijate ga od djece!

Hormoni nakon porođaja: Promjene, hormonska neravnoteža, poremećaji, posljedice i savjeti

Prof. dr Nestorović o respiratornim infekcijama: Roditelji, mazite svoju djecu, to je fantastično za imunitet!