DA LI SAM TRUDNA?! Prvi simptomi trudnoće koji mogu biti rani signal da ste u drugom stanju

DA-LI-SAM-TRUDNA-Prvi-simptomi-trudnoće-koji-mogu-biti-rani-signal-da-ste-u-drugom-stanju-savjeti-za-zene-mamaklik-magazin-1.jpg

I pre nego što vam ginekolog potvrdi da ste u drugom stanju, može se desiti da osetite telesne promene koje bi mogle da budu prvi simptomi trudnoće. Ukoliko se pitate: „Da li sam trudna?!“ evo korisnih smernica koje vam mogu otkriti odgovor na pitanje!

Često možete osetiti telesne promene, koje bi mogle da budu prvi simptomi trudnoće. Po njima žena može sa popriličnom sigurnošću znati da li je trudna ili ne, no, svakako, BETA HCG test za trudnoću i poseta ginekologu će vam dati najprecizniji odgovor na vaše pitanje.

Kako da znam jesam li trudna? Prvi simptomi trudnoće

DA-LI-SAM-TRUDNA-Prvi-simptomi-trudnoće-u-prvim-danima-sedmicama-nedeljama-koji-mogu-biti-rani-signal-da-ste-u-drugom-stanju.jpg

Prvi simptomi trudnoće mogu da variraju u svom intenzitetu, učestalosti i trajanju. Simptomi koje ćemo navesti služe samo kao smernica i ne predstavljaju precizan test koji će vam potvrditi trudnoću. Postoji dva načina kako zasigurno možete saznati da ste u drugom stanju:

  • BETA HCG Test
  • Ginekološki pregled

Mnogi simptomi rane trudnoće mogu izgledati kao tegobe koje osećate pre početka menstrualnog ciklusa.

Natečene grudi i osetljive bradavice mogu biti rani simptom trudnoće

Ženske grudi mogu pokazati jedan od prvih znakova trudnoće. Čak 2 nedelje od začeća, hormonalne promene mogu dovesti do toga da vaše grudi budu osetljivije, punije, teže, pa čak i da blago bole.

Pored toga, pigmentirana koža oko bradavica odnosno areole mogu, pod uticajem hormonalnih promena, da poprime malo tamniju boju.

Vrtoglavica i umor kao prvi simptomi trudnoće

Zbog promene u nivou hormona progesterona, možete osetiti pospanost. Nizak šećer u krvi, kao i nizak pritisak, ali i variranja u krvnom pritisku, mogu učiniti da se u startu osećate veoma umorno i iscrpljeno. Vrtoglavica je naročito izražena kod naglog ustajanja ili sedanja.

Mučnine, sa ili bez povraćanja, mogu biti prvi znaci trudnoće

Mučnina, koja predstavlja jedan od klasičnih simptoma trudnoće, može vas zadesiti kako ujutru, tako i uveče.

Nekim ženama mučnina kreće već nakon druge nedelje od začeća. Čulo mirisa postaje istančanije, pa vam može zasmetati duvanski dim, ali i omiljeni parfem ili hrana!

Preko 70% trudnica oseća mučnine u nekoj meri u prvom tromjesečju trudnoće.

Mučnine mogu biti izraženije kada je nivo šećera u krvi niži. Obratite pažnju na ishranu. Izbegavajte ugljene hidrate, prerađevine, kupovne sosove i sve namirnice bogate šećerom.

Mučnine su najizražajnije u prvom tromesečju, a kako trudnica ulazi u drugo tromesečje (nakon 12. nedelje trudnoće) one se smanjuju ili u potpunosti prestaju.

DA-LI-SAM-TRUDNA-Prvi-simptomi-trudnoće-koji-mogu-biti-rani-signal-da-ste-u-drugom-stanju-savjeti-za-zene-mamaklik-magazin-2.jpg

Grčevi i blago krvarenje mogu biti prvi simptomi trudnoće

Ponekad je blago vaginalno krvarenje jedan od prvih znakova trudnoće. Ono se događa kada se oplođeno jajašce hvata za matericu, 10-14 dana nakon oplodnje.

Ovo krvarenje je neznatno i može se pojaviti u tačkicama. Svetlije je boje od menstrualnog krvarenja i ne traje dugo.

Neke žene takođe mogu osetiti bol u abdomenu ili grčeve. Ovi simptomi su jako slični sa simptomima menstrualnog bola i grčeva.

Averzije prema hrani kao prvi simptomi trudnoće

U prvom tromesečju dolazi do hormonalnih promena zbog kojih se dešava da vam se određene namirnice gade, poput pržene hrane, ili kafe.

Takođe, ukoliko primetite da vaš apetit raste kada je u pitanju neka neobična namirnica, uzrok tome može biti rana trudnoća.

Tokom trudnoće, određen broj žena može iskusiti poriv ka konzumaciji neobičnih stvari (nejestivih materija) poput: gline, papira, leda, sapuna itd. U tom slučaju, u pitanju je stanje (poremećaj u ishrani) koje se zove: pika. Ovo nije tako retka pojava kod trudnica.

Veruje se da je uzrok pika stanja, nedostatak gvožđa, ali dokazi za ovu tvrdnju nisu još uvek kompletni.

Ukoliko primetite da žudite za neobičnim a nejestivim stvarima, obratite se lekaru koji će uraditi sve pretrage i usmeriti vas ka korisnom ponašanju, za vas i bebu.

Glavobolje mogu upućivati na to da ste u drugom stanju

U ranoj trudnoći, pojačana cirkulacija krvi usled hormonalnih promena može doneti blaže, ali učestalije glavobolje.

Opstipacija (zatvor) može da se pojavi u prvim nedeljama trudnoće

Povećan nivo progesterona utiče na to da hrana sporije prolazi kroz creva, što dovodi do zatvora.

Promene raspoloženja

U prvom tromesečju, promene raspoloženja kod trudnice su veoma česte. Razlog tome su, pogađate… hormoni!

DA-LI-SAM-TRUDNA-Prvi-simptomi-trudnoće-koji-mogu-biti-rani-signal-da-ste-u-drugom-stanju-mamaklik-1.jpg

Povišena bazalna temperatura tela

Bazalna temperatura je ona koju merimo ujutru nakon buđenja. Bazalna temperatura se meri ispod jezika.

Temperatura ostaje povećana nakon ovulacije za 0,2 °C, sve do sledećeg menstrualnog ciklusa, kada se vraća na normalan nivo.

Ukoliko u toku ovulacije dođe do začeća, bazalna temperatura ostaje povišena, zbog nivoa hormona progesterona.

Ako niste u drugom stanju, temperatura će vam se smanjiti kao što je uobičajeno i dobićete menstruaciju u redovnom terminu.

Izostanak mestruacije je najčešći pokazatelj da je u pitanju trudnoća

Najjasniji znak trudnoće može biti i izostanak menstruacije. Upravo ovaj znak navodi većinu žena da posumnjaju da su trudne.

Ipak, menstruacija može izostati iz raznih drugih razloga:

  • stres,
  • bolest,
  • putovanja,
  • hiruški zahvat,
  • neredovna ishrana itd.

Može se desiti da neke žene na početku trudnoće imaju blago krvarenje nalik menstrualnom. Ukoliko pored ovog simptoma prepoznajete bar još dva simptoma iz teksta, korisno je da posetite ginekologa.

Osećaj „Trudna sam“

Mnoge žene tvrde da imaju nepogrešim osećaj i da tačno znaju kada su trudne. U velikom broju slučajeva, ova vrsta intuicije se pokazala tačnom.

Možda ne postoje posebni simptomi zbog kojih mislite da ste trudni, već se jedostavno tako osećate – čudno, drugačije. A možda same sebi i mirišete drugačije?

Obilnija vaginalna sluz pojavljuje se u prvim danima trudnoće

Povećana količina progesterona često uzrokuje obilniju proizvodnju sluzi u vratu maternice. Neke žene mogu primetiti neznatno povećanje količine sluzi, dok kod nekih žena to bude obilnije.

Konzistencija sluzi je poput bjelanjaka ili kao sekret koji vam izlazi iz nosa kad ste izloženi hladnom vremenu. Ukoliko je potrebno, koristite dnevne uloške da vam olakšaju ovaj period.

U slučaju da primetite da je sekret lagano obojen u rozu ili smeđu boju, to je znak implantacijskog krvarenja; pročitajte više o tome niže pod “lagano krvarenje”.

Lagano krvarenje i grčevi u stomaku mogu da se pojave u prvim nedeljama trudnoće

Od svih simptoma trudnoće, krvarenje, makar bilo lagano, najviše plaši buduće roditelje. Srećom, lagano krvarenje (engl. spotting) najčešće nije razlog za zabrinutost.

Oko 8-10 dana nakon ovulacije, odnosno 6-12 dana nakon začeća u razdoblju kad biste dobili menstruaciju, možete primetiti lagano krvarenje uzrokovano implantacijom ploda, koji se ugnezdio u stenci vaše materice.

Ovakvo krvarenje je svetloroze boje, nije crveno poput obične menstruacije, i ne javlja se kod svake trudnice.

Iako je lagano krvarenje normalno, budite svesne da obilno krvarenje, jarku crvenu krv i/ili ugruške treba da prijavite svom ginekologu.

Simptomi rane trudnoće poput grčenja materice isto tako mogu zabrinuti buduću mamu. No čak i kad niste u drugom stanju, ona se kontinuirano grči. A u trudnoći. kako plod raste, tako gura stenke materice, što uzrokuje kontrakcije – i to je normalno.

Ukoliko grčeve prati krvarenje, hitno se konsultujte s lekarom da ne bi došlo do spontanog pobačaja.

Imajte na umu da krvarenje može biti normalan deo trudnoće, i da neke žene koje dožive i krvarenje i grčeve tokom drugog stanja, mogu imati sasvim zdravu trudnoću.

Za svaki slučaj, ako iskusite kontrakcije ili krvarenje, makar i neznatno, obavezno se konsultujte sa svojim ginekologom.

Učestalo mokrenje kao signal trudnoće

Vrlo rano nakon začeća, ponekad samo sedam dana kasnije, možete primetiti da češće odlazite u WC ali i da mokrite manje količine nego inače.

Ovo se događa zato što hormon hCG, neophodan za trudnoću, šalje telu znakove da su potrebne veće količine krvi u području karlice.

To znači da mehur postaje osetljiviji i da češće imate potrebu za mokrenjem.

Isto tako, povećan rad srca u trudnoći znači da će telo proizvesti veće količine urina.

Moguće je i da se počnete noću buditi da biste mokrili. Ovaj simptom će se vratiti na kraju trudnoće, ali iz drugog razloga, jer će vam tada dete stvarati veći pritisak na mokraćni mehur.

Zatvor i vetrovi (gasovi) mogu biti prvi simptomi trudnoće

Hormoni trudnoće utiču na creva tako da ih opuštaju, što pomaže da se stvori više mesta za dete kako raste. Posledica toga je da se uspori rad probavnog sistema, hrana ostaje u stomaku i u crevima duže no inače i to može uzrokovati zatvor.

No s obzirom na to da hrana ostaje u tom području duže, dolazi i do povećanog rada bakterija i fermentacije, što posledično stvara veće količine plinova koji moraju izaći iz tela, bilo kroz vetrove ili podrigivanje.

Jedno od rešenja tih problema je promena u prehrani (povećati količinu lisnatog povrća, posebice tamno zelenog, smanjiti unos šećera i belog brašna, povećati unos zdravih masnoća), što će onda potaknuti uravnoteženu probavu.

Začepljen nos ili prehlada mogu biti simptomi u prvim danima trudnoće

Trudnoća vam potiskuje imunološki sustav kako vaš organizam ne bi odbacio dete kao “strano telo”.

Antitela koje štite dete deo su rasta i razvoja posteljice, a zbog hormonalnih promena u imunom sistemu postajete osetljiviji na prehlade.

Začepljenje nosa je vrlo učestalo u trudnoći zbog uticaja hormona na disajne puteve.

Kod trudnica je osetljivije čulo mirisa

Na početku trudnoće neugodni vam mirisi mogu uzrokovati mučnine. Zbog osetljivijeg čula mirisa, moguće je da vam počnu smetati i izazivati mučninu arome koje vam nikad pre nisu smetale.

Mirisi hrane i kuhanja se najčešće navode kao problematični. Otvarajte prozore i boravite na otvorenom da biste “očistili” nos od viška mirisa.

DA-LI-SAM-TRUDNA-Prvi-simptomi-trudnoće-koji-mogu-biti-rani-signal-da-ste-u-drugom-stanju-mamaklik-2.jpg

Prištići, bubuljice, akne – nazovite ih kako hoćete, ali mogu biti pokazatelj drugog stanja

Čak i ako inače nemate prištiće, moguće je da ćete ih u ranoj trudnoći imati zbog uticaja hormona. U većini slučajeva, situacija se smiruje nakon što se hormoni stabilizuju, no u međuvremenu pazite da ne dirate i ne istiskujete bubuljice, jer tako može doći do upale i nastanka ožiljaka.

Osjećaj nadutosti nije redak rani simptom trudnoće

Moguće je da se osjećate naduti ili “puni” u području abdomena – taj osećaj je sličan onome koje mnoge žene imaju prije početka menstruacije.

Moguće je i da će vam, uz osjećaj nadutosti, stomak i biti malo napuhnut. To su znakovi da vam se materica širi.

Promene u boji vagine

Iako tek neke žene mogu sa sigurnošću reći koja je boja njihove vagine kad nisu trudne, zbog povećanog krvotoka u karlici tokom trudnoće, nijansa postaje više purpurna nego što je inače.

Promene vrata materice 

Vrat materice dobiće purpurnu nijansu, i postaće mekši na dodir, kao i sama materica. Ukoliko pratite stanje vrata materice kroz svoj menstrualni ciklus, moguće je da ćete primetiti te promene.

Emocije su intenzivnije kod trudnica

Velike promene u hormonima i tijelu u trudnoći mogu značiti da različito reagirate na situacije no što biste da niste trudni. To je normalno, i očekivano.

Za sve dame koje su nestrpljive, tu su kućni testovi. Oni nisu dovoljno precizni, ali ako test pokaže pozitivan rezultat, to će vas svakako nagnati da posetite lekara ili uradite prvo BETA HCG test iz krvi.

Kako da zaista znam da sam trudna?

Gore navedeni simptomi nažalost nisu rezervisani samo za drugo stanje. Neki od njih mogu biti indikator zdravstvenih tegoba ili signal da uskoro treba da dobijete menstruaciju.

Takođe, možete biti trudni a da u ranoj trudnoći ne osetite ni jedan od pomenutih simptoma, bar ne na intenzivan način.

Ukoliko vam menstruacija izostane, to je svakako glavni povod za odlazak doktoru. Što se pre ustanovi trudnoća, to se pre kreće sa prenatalnom negom, koja je od izuzetne važnosti za razvijanje ploda.

Za sve dame koje su nestrpljive, tu su kućni testovi za trudnoću. Oni nisu stoprocentno precizni, ali ako vam pokažu pozitivan rezultat to će vas svakako nagnati da posetite lekara i uradite prvo BETA HCG test iz krvi.

Korisno je da se na vreme raspitate i za učinkovitost neinvazivnih prenatalnih testova koji daju uvid u sve hromozome vaše bebe. MamaKlik vam preporučuje VeritasTest myPrenatal, jer ne nosi rizik po zdravlje bebe i trudnice, a donosi pouzdane rezultate i otkriva pol deteta.

Ovaj tekst nije zamena za lekarski pregled. Ukoliko sumnjate da ste u drugom stanju, obavezno se javite izabranom lekaru, kako bi na vreme započeli sa neophodnom negom sebe i bebe.

MamaKlik

 

Sreća i uspjeh – 5 mentalnih vježbi koje mijenjaju način razmišljanja

Mama, nemoj to da radiš: 10 stvari koje BEBA u stomaku NE VOLI!

Hormonska neravnoteža: Kako uravnotežiti hormone prirodnim putem