Jutarnje mučnine u trudnoći: Evo kako da ih ublažite!

jutarnje-mucnine-u-trudnoci-evo-kako-da-ih-ublazite-mamaklik.com_.jpg

jutarnje mučnine u trudnoći i povraćanje su, nažalost, česta i naporna pojava tokom drugog stanja.

Trudnoća je nevjerovatno iskustvo, ali jutarnje mučnine u trudnoći i nisu tako ugodne. Oko 70 odsto žena doživi ove neprijatnosti u ranoj trudnoći, a oko 50 odsto trudnica uz mučnine ima i izražen nagon za povraćanjem.

Po svemu sudeći, mučnine su vrlo uobičajene za drugo stanje, ali se manifestuju različito. Mnoge buduće mame ih osjećaju po cijeli dan, neke uveče, a neke kada su premorene i nenaspavane.

Mučnine mogu početi veoma rano, uglavnom oko šeste sedmice trudnoće, sa tendencijom da svoj maksimum dožive oko osme ili devete sedmice. Mnoge mame tvrde da su se simptomi jutarnjih mučnina povlačili nakon 12. ili 14. nedjelje trudnoće.

Imate jutarnje mučnine u trudnoći? Evo kako da se nosite sa ovim neprijatnim osjećajem i kako da ih ublažite:

Evo nekoliko jednostavnih savjeta koje možete primijeniti, potpuno su bezopasni za vašu bebicu i vas, a koristili su mnogim mama:

Pratite svoju mučninu i identifikujte šta je tačno izaziva

Čini vam se da ovo neprijatno stanje samo dolazi i prolazi, ali ćete u jednom trenutku zaključiti da se ne pojavljuje baš tako slučajno.

Kada identifikujete okidače koji uzrokuju mučnine, možete preduzeti odgovarajuće korake da ih izbjegnete kada god je to moguće.

Zamolite ukućane da ne koriste teške mirise

Vjerujemo da želite da se same izborite sa ovim neprijatnostima, jer kome se još priča o povraćanju, ali savjetujemo da porazgovarate sa svojim ukućanima kako da vam ublaže mizeriju jutarnjih mučnina.

One su često povezane sa mirisom, a vaši partneri vjerovatno ne znaju da vas sapunasti miris muškog parfema dovodi do ludila, ali ovaj put u negativnom kontekstu, ili da vas mali poljubac, nakon što je recimo pojeo burek, baca u očajanje i refleksno tjera na… znate već šta.

Zato jasno kažite i pokažite šta vam smeta. Bez razgovora na tu temu neće znati koji vas mirisi iritiraju i šta da učine da bi vam bilo malo bolje.

Jutarnje mučnine u trudnoći može da ublaži svjež miris citrusa

jutarnje-mucnine-u-trudnoci-evo-kako-da-ih-ublazite-mamaklik.com_.jpg

Bilo da li je riječ o neugodnom mirisu ili mirisu parfema, neki će vam naprosto “okretati želudac”.

Estrogen je hormon koji je odgovoran zaintenziviranje čula mirisa, a ako imate povišen nivo ovog hormona (a u trudnoći imate), dobijate “radarski” trudnički nos.

Miješaju se intenzivni i neprijatni mirisi, mirisi od kojih kao da ne možete pobjeći, i prave vam užasnu neugodu.

Kada niste u prilici da otvorite prozor ili da se krećete, pokušajte njuškati svježe mirise. Nosite bočicu sa ekstraktom limuna ili grančicu svježeg ruzmarina u torbi i krišom njuškajte kad zagusti.

Đumbir pomaže većini trudnica

Egzotični korjen ljutkastog okusa i mirisa koji podsjeća na narandže, u trudnoći dokazano smanjuje mučninu bez štetnih efekata.

Đumbir je poznat po mnogostrukim ljekovitim svojstvima, i dobro ga je konzumirati i ako nemate trudničke mučnine.

Čaj od đumbira je veoma dobar za želučane probleme, a trudnice mogu da dodaju tanko isjeckane kriške svježeg korjena i u čaj nekog drugog okusa.

Možete ga narendati u vrelu čorbicu, zamrznuti jogurt ili posuti preko sladoleda od vanile.   

Ako povraćate, pijte češće vodu da ne biste dehidrirale

Znamo da vam se čini da 8 čaša vode dnevno predstavljaju nemoguću misiju i da takav napor vaš želudac neće izdržati. Bez obzira na to, bitno je da popijete dovoljno tečnosti, jer što ste više dehidrirani – to više osjećate mučninu.

Postoje mali trikovi za to da organizam trudnice prihvati tečnost:

  • Slane grickalice poput štapića i krekera umiruju želudac i podstiču žeđ.
  • Nekim mamama je pomoglo grickanje sitnih komadića leda, pijuckanje rashlađene tečnosti u malim gutljajima ili ispijanje vrućih napitaka na slamčicu.

Mlaka tečnost često izaziva mučninu, čak i kada niste u drugom stanju. Svakako, zbog moguće prehlade budite oprezne sa ledenim napicima.

Pronađite hranu koja vam odgovara

jutarnje-mucnine-u-trudnoci-evo-kako-da-ih-ublazite-mamaklik.com_.jpg

Čak i ako je hrana posljednja stvar na koju mislite u trenucima mučnine, ipak morate jesti, a na vama je da otkrijete – šta?!

Svaka trudnica je “priča za sebe”, ali neke namirnice prolaze kod većine budućih mama: grickalice bogate ugljikohidratima poput krekera, štapića i pereca ili raslađene poslastice poput lubenice i sladoleda.

Masna i začinjena hrana može da unervozi želudac, ali ako ustanovite da vam odgovaraju, onda – samo naprijed! I, prijatno 😀

Jedite pomalo da biste izbjegle jutarnje mučnine u trudnoći

Mnoge trudnice smatraju da cjelodnevno grickanje lagane hrane u malim količinama smiruje njihov želudac.

Kad je on prazan, želučana kiselina nema šta da vari, što uzrokuje mučninu. Sa druge strane, previše jela može da optereti probavni sistem, što takođe dovodi do smetnji.

Najbolja opcija je da jedete češće nego uobičajeno ali malim količinama, i to nabolje krekere, perece, slane štapiće, orašaste plodove, ako vam prijaju.

Grickalice će vam nakon jutarnjeg buđenja ukloniti osjećaj mučnine, a pred spavanje će vam stabilizovati šećer u krvi pa ćete cijelu noć imati miran san.

Malecke porcije hrane imaju veći garant da će ostati tamo gdje treba da budu – u želucu.

Prilagodite svjetlo ekrana jer vam i od njih može biti muka

Možda mislite da će vam surfanje internetom odvratiti pažnju od jutarnjih mučnina, ali presvijetli kompjuterski i telefonski ekrani i njihovo titranje mogu da vam prirede pravi želučani ringišpil.

Zato, prilagodite zaslon uređaja koji koristite, kako biste smanjile naprezanje očiju.

Povećajte veličinu fonta, a pozadinu promijenite u mekanu ružičastu ili neku drugu pastelnu boju. Pravite kratke pauze ako radite za kompjuterom, i odmarajte svoje oči. Želudac će vam biti zahvalan.

Budite otvorene za alternativne “lijekove” protiv jutarnje mučnine u trudnoći

jutarnje-mucnine-u-trudnoci-evo-kako-da-ih-ublazite-mamaklik.com_.jpg

Ponekad su najčudnije stvari djelotvorne, stoga nemojte zanemarivati signale svoga tijela.

Poznato je da ženski organizam u trudnoći intuitivno signalizira potrebu za određenom namirnicom, makar je prije drugog stanja žena uopšte nije konzumirla.

Isto tako, budućim mamama prijaju i pojedini mirisi i okusi.

Neke mame tvrde da im je pranje zuba sa dječjom zubnom pastom dosta pomoglo sa uklanjanjem mučina, a nekim trudnicama su prijali gazirani napici. Oslušnite šta vam zaista treba.

Akupresura protiv mučnine

Tačka koju treba stimulisati u slučaju mučnina nalazi se na unutrašnjoj strani zgloba vaše ruke, malo dalje od mjesta gdje inače kopčamo sat.

Lagani pritisak na ovo mjesto, vjeruje se, stvara olakšanje i uklanja osjećaj mučnine. Postoje i akupresurne narukvice, koje se nose oko ručnog zgloba i ublažavaju mučninu.

Makar bio i placebo efekat, ako donosi poboljšanje – onda donosi poboljšanje. Probajte. Ne košta, ne boli i ne predstavlja nikakav rizik po vas i vašu bebu.

Nosite “komplet za samopomoć”

Bez obzira na to koliko se puta neprijatnost poput povraćanja na javnom mjestu dogodi, to naprosto nije nešto na šta možete da se naviknete.

Kako bi ova situacija bila što podnošljivija, ne napuštajte kuću bez kompleta za samopomoć i očuvanje dostojanstva. 😀

Spakujte čistu bluzu i četkicu za zube, pastu ili osvježavajuću vodicu za ispiranje usta, kako bi vam pomogli da se osvježite poslije povraćanja.

Vlažne maramice bez mirisa takođe mogu da vam posluže da se dovedete u red, kao i plastična vrećica za “neprijatne trenutke”, bar dok se ne domognete prvog wc-a.

Ne zaboravite krekre ili perece, koje možete smazati u krucijalnom trenutku, kada vaš želudac signalizira uznemirenost.

Razmislite o ljekarskoj pomoći

Ako imate teške mučnine i nekontrolisana povraćanja, onda je vrijeme da posjetite ljekara koji može utvrditi uzroke i moguća rješenja.

U nekim slučajevima unos vitamina B6 ublažava simptome jutarnje mučnine, ali ništa ne uzimajte na svoju ruku. Ukoliko postoji potreba za određenom terapijom, vaš ljekar će donijeti pravu odluku.

 

Hormoni nakon porođaja: Promjene, hormonska neravnoteža, poremećaji, posljedice i savjeti

Hemoroidi u trudnoći i nakon porođaja: Simptomi i liječenje

SIMPTOMI U PRVIM DANIMA TRUDNOĆE koje možete osjetiti i prije pozitivnog testa