TRUDNOĆA PO NEDELJAMA: 3. nedelja trudnoće, simptomi i saveti

TRUDNOĆA-PO-NEDELJAMA-3.-nedelja-trudnoće-simptomi-i-saveti-mamaklik-1.jpg

Treća nedelja trudnoće: Sperma je srela jajnu ćeliju i gle čuda – napravili ste bebu! Još uvek je rano i možda i ne znate da ste u drugom stanju.

Začeće se dogodilo pre nekoliko dana, a vi i ne znate da će vam izostati menstruacija! Šta donosi 3. nedelja trudnoće? Šta da očekujete, koji su simptomi, o čemu voditi računa i – ono najslađe – kako izgleda vaša beba?

Vaša uskoro beba je sada mala lopta koja se zove blastocid. Ona se sastoji od nekoliko stotina ćelija od kojih će se deo razviti u placenta.

Započeta je proizvodnja hormona trudnoće koji podstiče povećanu proizvodnju estrogena i progesterona. Ovi hormone čuvaju matericu i njenog novog maleckog stanovnika.

TRUDNOĆA-PO-NEDELJAMA-3.-nedelja-trudnoće-simptomi-i-saveti-mamaklik-1.jpg

3. nedelja trudnoće: Simptomi

Vaše telo još uvek ne proizvodi dovoljno visok nivo hormona trudnoće, pa samim tim klasični simptomi o kojima ste do sada slušali, nisu na snazi.

Međutim, ukoliko spadate u onaj broj žena kojima i intuicija govori da su trudne, možete početi lagano da razvijate neke od sledećih simptoma.

3. nedelja trudnoće: Bol u stomaku kao simptom drugog stanja

Ukoliko osetite blagi bol u donjem delu stomaka, nalik menstrualnom bolu, ne treba da paničite.

Blagi grčevi, pritisak i par kapljica krvi su veoma čest symptom. Ono što osećate je najverovatnije implantacija embriona, zadebljanje zidova materice ili samo bolovi od gasova.

Važno je da budete dobro informisani i da u svakoj nedoumici konsultujete lekara, bez da preduzimate nešto na svoju ruku.

Blago, tačkasto krvarenje na početku trudnoće

Kada je uskoro takozvani embrion stigao do svoje nove kuće, možete primetiti lagano krvarenje dok se oplođeno jajašce gnjezdi u zid materice.

Mučnina u trudnoći

Kako raste nico hCG hormona, tako se povećava šansa da vam ujutru, ili čak preko celog dana, bude muka.

Ukoliko osećate veliku mučninu u trećoj nedelji, moguće je da nosite i blizance, obzirom da je kod blizanačkih trudnoća nivo hCG-a, veći.

Izostanak menstruacije

Ako vaš uobičajni ciklus traje kraće od 28 dana, ovo je trenutak u kojem shvatate da vam je menstruacija izostala. Ipak, da biste bili sigurni šta je uzrok, najbolje je da uradite test!

Pozitivan test na trudnoću

Nivo hCG hormona se povećava na svakih 48h. Zato je korisno da test i ponovite posle par dana, kako bi bili sigurni u rezultat.

Uvek možete odraditi test na trudnoću, putem uzorka iz krvi, koji svakako daje precizniji rezultat!

3. nedelja trudnoće: A šta je sa stomačićem?

Možda se već sada radujete trudničkom stomačiću, ali u ovom trenutku još uvek je jako rano da nosite taj najlepši “aksesoar”!

Moguće da ćete biti blago naduveni, ali zaobljen izgled vašeg stomaka u 3. nedelji trudnoće nije posledica bebe u vašem stomaku, već gasova!

3. nedelja trudnoće: Ishrana i drugi saveti

U ovom trenutku važno je da znate da “jedem za dvoje” nije krilatica kojom je korisno da se vodite.

Osim što zbog viška kilograma ulazite u rizik od preklampsije ili trudničkog dijabetesa, kao i manje šanse za regularan prirodni porođaj, sama trudnoća će vam pasti teže, kao i oporavak, ukoliko zaista budete jeli za dvoje.

Izbalansirana, zdrava ishrana po savetu lekara, ono je što treba da praktikujete. Uz naravno po neku povlasticu, jer trudnicama treba ugađati!

Vaše super malo oplođeno jajašce (koje se sada zove marula) je manje od zrna soli, ali tek u četvrtoj nedelji će vaš doktor moći sa sigurnošću da detektuje malu marulu koja je stigla na svoje odredište (matericu) u sledećih 9 meseci.

Saveti za ovaj period:

  • Zdrava ishrana
  • Uzimanje folne kiseline i prenatalnih vitamina
  • Sticanje zdravijih navika, a odbacivanje nekorisnih ( pušenje, alkohol, neredovan san, loša ishrana itd.)

MamaKlik

Trudnoća i porođaj – Besplatni priručnik za trudnice o drugom stanju, porodu i prvim danima s bebom

Šta rade bebe u stomaku: 10 nevjerovatnih činjenica o trudnoći

TRUDNOĆA: Šta treba znati i o čemu trudnice treba da vode računa