15. nedjelja trudnoće

Vaša trudnoća

Sve promjene na licu polako nestaju i vaša kože je ponovo čista i blistava.

Stomak polako raste i nekad je veći a nekad vam izgleda manji. Razlog je hrana koju unosite koja može da proširi crijeva i ispuni ih vazduhom.

 

Vaša beba

Dužina bebe je 10-12 cm a težina oko 70-80 grama.

Beba sada stvarno liči na čovjeka, noge su duže od ruku a u glavi se formira čulo sluha. Sad već može da vas čuje tako da možete početi da joj se obraćate nježnim glasom. Ove nedjelje smjenjuju se faze mirovanja odnosno sna bebe i njenih pokreta. Sad aktivno mlatara rukama i nogama i proteže se nakon čega miruje.

 

Savjet za ovu nedjelju

Ako ste stariji od 35 godina ili postoji nepovoljna porodična anamneza ljekar će vam predložiti amniocentezu. Ovaj test, kojim se otkrivaju genetske anomalije radi se obično između 14. i 18. nedjelje trudnoće. Amniocentezom se osim raznih anomalija, sa sigurnošću određuje i pol djeteta. Test se u zadnje vrijeme može raditi i iz krvi što je olakšanje za trudnice.

Pazite na ishranu i pojačajte u ovom periodu unos C vitamina i jedite namirnice bogate željezom. Čuvajte se urinarnih infekcija i vodite brigu o ličnoj higijeni. Pazite da uzimate dovoljne količine tečnosti.