Sakrijte sijede vlasi bez farbanja

Kao po nekom nepisanom pravilu, prve sijede vlasi kod žena počinju da se javljaju nakon tridesete. Nijedna dama ne voli kada se njena divna, bujna kosa prošara tankim bijelim linijama, pa pribjegavaju najbržem rješenju – farbanju.

Osim što farbanje može znatno da ošteti kosu, poslije dvije do četiri nedjelje, sijede vlasi opet će da izvire, pa će vam biti potrebna dodatna rješenja.

Prvo što treba da znate jeste da je melanin pigment zadužen za boju vaše kose. Proizvodi se u ćelijama pod nazivom melanociti. Kada one prestanu da proizvode melanin, kosa počinje da sjedi, što se uglavnom dešava zbog starenja ili genetske predispozicije, ali nezdrav način života može znatno da ubrza proces.

Predstavljamo vam nekoliko načina kako da sakrijete sijede bez farbanja:

1. Pomjerite razdeljak

Kosa obično prvo sjedi na razdeljku i zaliscima. Mnoge žene dugo vremena skrivaju sijede tako što jednostavno pomjere razdeljak u stranu!

2. Pletenice

Ako je kosa dovoljno duga, sijede vlasi možete da pokrijete pomoću pletenica, ali ne običnih već takozvane “kruna” pletenica.

3. Detalji u kosi

Ako imate kratku kosu ili jednostavno ne volite pletenice, pređite na detalje za kosu – tijare, rajfove, šnalice… Bićete trendi, a istovremeno ćete pokriti sijede! Pokušajte i sa šeširima, tamo gdje to prilika dozvoljava.

Radite na volumenu

Na kosi sa bogatim volumenom sijede se manje vide. Posebno obratite pažnju da postignete volumen na korjenu, a i lokne će vam dosta pomoći u skrivanju sijedih vlasi!

Šta nikako ne smijete da radite sa sijedim vlasima:

Ne čupajte ih!

Kada iščupamo vlas iz korjena, oštećujemo njen folikul. Vremenom će na tim mjestima kosa prestati da raste, a vama će ostati “ćelavi” pečati koji se veoma teško sakrivaju.

Najbolja prevencija:

Da biste sprečili da vam kosa osijedi prije vremena, razmislite o svojim navikama i načinu života, a pre svega – prestanite da pušite.

Jedite proizvode životinjskog porijekla (na primjer, pileća jetra je puna vitamina B12, čiji nedostatak izaziva prerano gubljenje melanina)

Mnogi ljudi misle da kosa može brzo da osedi zbog stresa, ali naučnici nikada nisu pronašli nijedan dokaz koji bi potvrdio ovu teoriju. Ipak, stres negativno utiče na cijelo tijelo, pa se svakako preporučuje da se što više opuštate, a što manje nervirate.

Stil.kurir.rs/NN

Kratko odijelo i ove godine modni trend

10 trikova pomoću kojih možete prepoznati LAŽNI NAKIT

Kako se kombinuje HALJINA NA PATIKE? Ova 4 modela se super slažu!