Može i bez stresa: 8 savjeta za KUPANJE u kojem će dijete uživati

Vrijeme dječje kupke intiman je i blizak trenutak između roditelja i djeteta, te može postati lijep porodični ritual ako znaš šta radiš

kako-okupati-bebu-bez-suza-mamaklik.jpg

Kupanje bebe nije samo stvar održavanja higijene nego predstavlja i trenutke kada roditelji provode blisko vrijeme sa njom. No, nedostatak maminog iskustva i bebina nervoza mogu smanjiti uživanje u bebinim kupkama prva dva mjeseca. Kasnije, bebe i manja djeca mogu da plaču zbog vode u očima ili prejakih šampona. U članku donosimo savjete pomoću kojih će kupanje djeteta biti manje stresno.

1. Sigurnost prije svega

Uvijek budi u prostoriji gdje se beba kupa i drži na oku situaciju. Ako iz nekog razloga trebaš napustiti prostoriju – i beba ju treba napustiti s tobom!

2. Idealna temperatura vode za bebinu kupku

Idealna temperatura vode za bebinu kupku jednaka je temperaturi njenog tijela. Dakle, optimalna je temperatura vode oko 37 °C. Danas postoje kadice s ugrađenim termometrom, ali uvijek se možeš poslužiti i onim običnim.

kako okupati bebu da beba ne place mamaklik

3. Odredi tip kože djeteta

Tokom treće sedmice života počinje rad žlijezda lojnica i znojnica te se može odrediti tip bebine kože.

Ovisno o tome je li riječ o masnoj, izrazito suhoj ili osjetljivoj koži, možeš odrediti koliko često i čime kupati bebu.

Normalna ili masnija koža može se kupati svakodnevno. Kod suhe, perutave i osjetljive kože smanji broj kupanja na 2-3 sedmično u nešto hladnijoj vodi, temperature 35-36 °C jer topla voda dodatno isušuje kožu.

Koristi nježne proizvode namijenjene djeci kao što su njegujuća kupka ili ulje.

4. Privikavanje na vodu uz pelenu

Djeca se često plaše kontakta s vodom jer im je nepoznanica. Kako bi joj olakšala proces prilagodbe, bebu u početku kupaj u peleni. To će joj dati osjećaj sigurnosti i topline, a tebi olakšati pridržavanje.

Također, ovisno o dobi djeteta, dozvoli mu da si samo pokuša utrljati šampon u kosu, ali pazi da koristiš nježne šampone za djecu bez parabena.

5. Gdje, kada i koliko kupati bebu?

Bebu kupaj uvijek na istom mjestu, to će joj pomoći u stvaranju navike. Iz praktičnih je razloga najbolji odabir kupaonica.

Što se tiče odabira između kadice, posude ili umivaonika – u pravilu je izbor na tebi, ali vodi računa o sigurnosti odabranog proizvoda i njegovoj čistoći.

Novorođenčad je potrebno kupati maksimalno 10 minuta, a razlog je njihova još uvijek osjetljiva koža.

Za stariju djecu nema striktnih pravila, ali vodi računa o održavanju optimalne temperature vode.

kako-okupati-bebu-mamaklik.jpg

6. Pazi na plijesan (buđ) na igračkama

Neke igračke, posebno one u kojima se nakuplja voda, podložne su razvijanju plijesni. Nakon kupke igračke izvadi iz vode i ostavi da se u potpunosti osuše.

7. Zaštiti oči djeteta

Mnoga djeca za vrijeme kupke pokušavaju izbjeći samo jednu stvar – vodu ili šampon u očima. Iskoristi ručnik i dijete nauči kako da ga drži na čelu za vrijeme ispiranja glave, a možeš kupiti i posebnu plastičnu zaštitu koja nalikuje šilterici. Za dodatnu zabavu, slobodno uključi dječje naočale za ronjenje.

8. Igrajte se i učite uz kupanje

Vrijeme kupanja iskoristite i za učenje kroz igru. U vodu stavi kockicu leda i koristi riječi kao što su “hladno” ili “topljenje” dok dijete istražuje kockicu.

Zatim dodaj dvije kockice leda i dijete pokušaj potaknuti da jednu kockicu otopi brže nego drugu.

Osim toga, u kadu donesi posude različitih veličina koje dijete može puniti vodom.

Koristi riječi kao “puno”, “prazno”, “previše” ili “premalo” kako bi ga naučila novim riječima i približila shvaćanju pojma volumena i kapaciteta.

miss7mama.24sata.hr

 

ULTIMATIVNI VODIČ: Kako izabrati pravu IGRAČKU prema UZRASTU djeteta

Kako da uredite sobu za bebu

Jedinstvene frizure za devojčice