Nakupine holesterola oko očiju – zašto nastaju i kako da ih uklonite?!

Jeste li ikada primijetili male žute izbočine ispod očiju, nalik aknama, ali ih je bilo teško istisnuti? Ovo zapravo nisu akne, već nakupine holesterola koje mogu nastati na gornjim kapcima ili ispod očiju, na početku obraza.

Iako su većinom bezopasne za zdravlje, mnogima ovakve nakupine masnoće smetaju iz estetskih razloga.

Nakupine holesterola oko očiju nastaju kao male izrasline, nalik sitnim žućkastim aknama, ali mogu narasti i zauvijek ostati na mjestima na kojima su se pojavile. Po sastavu su to zapravo nakupine masnoća koje mogu biti mekane ili čvrste.

Mogu ih imati i mlađe osobe, a najčešće nastaju kod osoba s povišenim holesterolom, cirozom jetre ili dijabetesom. Takođe, dobna grupa koja često razvija nakupine oko očiju su osobe od 40 do 60 godina starosti.

Zašto nastaju?

Iako najčešće nastaju zbog povišenog nivoa lošeg holesterola (LDL holesterola) u krvi, nakupine holesterola oko očiju mogu biti rezultat lošeg funkcionisanja jetre, dijabetesa, genetske predispozicije i ostalih zdravstvenih problema.

Ukoliko primijetite čestu pojavu ovih nakupina, ne bi bilo loše posjetiti ljekara i napraviti određene zdravstvene pretrage.

Nakupine holesterola nisu bolne i osim estetskih problema, ne bi vam trebale predstavljati poteškoće. U rijetkim slučajevima, kada su nakupine iznimno velike, moguć je uticaj na vid i poteškoće s otvaranjem kapaka.

Pozitivna stvar jest što ove nakupine mogu ukazati na buduće probleme s krvnim sudovima ili  na opasnost od ateroskleroze. 

Kako ukloniti nakupine holesterola oko očiju?

Zbog osjetljivosti područja na kojemu nastaju, nakupine holesterola nije preporučljivo uklanjati putem operacije jer može dovesti do većih ožiljaka koji su jednako neugodni ako su vaši problemi estetske prirode. Lasersko uklanjanje je jedna od manje riskantnih metoda, ali i dalje je moguć nastanak ožiljaka.

Ako su nakupine holesterola rezultat određenog zdravstvenog stanja, preporučljivo je prije svega adresirati problem zbog kojeg su nakupine uopšte nastale. Na primjer, prilagođavanje prehrane ako se radi o visokom holesterolu, dijabetesu i sl.

Postoje mnogi prirodni načini za uklanjanje nakupina holesterola, a neki od njih su:

  • Bijeli luk – zdrobite bijeli luk kako biste dobili pastu i nanesite je na zahvaćeno područje. Pastu prekrijte gazom ili zatvorite oči da izbjegnete peckanje i suze. Nakon 10-15 minuta pastu operite mlakom vodom i postupak ponavljajte svaki dan, nekoliko dana.
  • Jabukovo sirće– umočite pamučnu vaticu u sirće i prislonite je na zahvaćeno područje, držite vaticu na mjestu 30-ak minuta, a zatim isperite područje mlakom vodom. Ponavljajte postupak nekoliko puta dnevno, a za osjetljivu kožu razrijedite sirće s vodom.
  • Ricinusovo ulje – štapićem za uši nanesite malo ulja direktno na nakupine holesterola i umasirajte u kožu. Zatim ponovno nanesite ulje bez masiranja i ostavite preko noći, a ujutro operite područje. Ponavljajte svakodnevno za najbolje rezultate.
  • Kora od banane – odrežite mali komad kore od banane i prislonite unutarnji dio kore direktno na zahvaćeno područje. Koru osigurajte i ostavite na mjestu preko noći te ujutro operite područje mlakom vodom. Svakodnevno ponavljajte postupak.

Osim prethodno navedenih načina za uklanjanje nakupina holesterola oko očiju, preporučljivo je ukloniti zdravstvene probleme koji ih uzrokuju. Zdrava i uravnotežena prehrana te dovoljan unos vitamina C i omega 3 masnih kiselina pomoći će u borbi protiv nakupina holesterola, dok će enzimi u voću i povrću djelovati povoljno na sam uzrok.

Izvor: www.banjalucanke.com

Mama ordinacija – Postpartalna depresija

Kratki vodič kroz prehladu i gripu: Šta raditi kada je nos začepljen?

Zašto je folna kiselina baš toliko važna?