Zašto je folna kiselina baš toliko važna?

znacaj folne kiseline
znacaj folne kiseline

Šta je folna kiselina?

Folna kiselina je jedan od najbitnijih elemenata za očuvanje zdravlja bebe. Bitan je unos folne kiseline prije i u prvih 12 nedjelja trudnoće. Osim što štite plod, folati su bitni i za imunitet, zdravlje srca , mišićnog i nervnog sistema.

Zašto je folna kiselina  toliko važna?

Uzimanjem folne kiseline smanjuje se procenat oštećenja nervnog sistema novorođenčeta za 50% do 80%. Preporučuje se da folnu kislenu svakodnevno uzimaju sve žene  koje planiraju trudnoću ili trudnice u ranoj trudnoći.

Dokazano je da neadekvatan unos folne kiseline prije začeća i u toku prvih 12 nedjelja trudnoće dovodi do defekta neuralne cijevi kod fetusa. Važno je napomenuti da se većina oštećenja uzrokovanih deficitom folne kiseline pojavljuje u toku prvih nekoliko nedjelja trudnoće.
Važnost folne kiseline i prije začeća

Folna kiselina ima esencijalnu ulogu u sintezi DNK  i dijelova RNK koji su potrebni za sintezu proteina u svim ćelijama. Zbog toga “brzorastuća” tkiva, kao fetus ili ćelije koje se moraju brzo obnavljati poput crvenih krvnih ćelija i ćelija  imunog  sistema, imaju veliku potrebu za folnom kiselinom.

izvori folne kiseline
izvori folne kiseline

Izvori folne kiseline koje se mogu unijeti hranom su :

  • špinat,
  • narandža,
  • pasulj,
  • paradajz sok…

Hranom se ne mogu unijeti dovoljne količine te se svakako trudnice (kao i žene koje planiraju trudnoću) moraju posavjetovati sa ginekologom oko unosa i doziranja suplemenata folne kiseline.

Zdrava trudnoća i ishrana: Vitamini i minerali koji su potrebni trudnicama