Dječje emocije: Kako nam BEBE pokazuju da nas VOLE?

kako bebe pokazuju ljubav beba voli mamaklik.com

Kako bebe i mala djeca pokazuju ljubav prema mami i tati?

Koliko god vam se činilo da su poneki postupci vašeg djeteta čudni i neobjašnjivi, znajte da vam ono njima poručuje samo jedno – da vas neizmjerno voli. Sumnjate? Odmah pročitajte ovaj tekst!

Veza između majke i djeteta najprirodnija je i najčvršća od svih veza. Ali, mnogim ženama se čini da su njihove bebe ravnodušne na pažnju i ljubav kojima ih svakodnevno obasipaju. Naravno da nisu u pravu.

Bebe ne umiju da iskažu ljubav riječima i djelima. Ipak, one to čine na bezbroj drugačijih načina, koje ćete s vremenom i sami prepoznati.

Do tada, dopustite da vam ukažemo na nekoliko tipičnih dječjih postupaka i reakcija i objasnimo vam zašto se mališani tako ponašaju.

KAKO BEBA POKAZUJE DA VAS VOLI….

Beba prepoznaje roditelje:

“Znam da si ti moja mama!”

Već nekoliko sedmica poslije rođenja, beba prepoznaje osobu koja o njoj brine (a to je najčešće mama) i ta osoba joj je draža od ostalih ljudi. Čak i prije toga, novorođenče je sposobno da prepozna svoju mamu po mirisu njenog mlijeka.

S druge strane, majka vrlo brzo postaje stručnjakinja u prepoznavanju različitih vrsta plača. Na osnovu toga ona zna kako da udovolji djetetu, a tako se između njih dvoje uspostavlja neraskidiva veza.

Što bolje budete poznavali bebin ”jezik”, brže i adekvatnije ćete udovoljavati njenim potrebama, na osnovu čega će bebac brzo naučiti ko je osoba na koju uvijek može da se osloni.

Nemojte se nervirati ako ne uspijete svaki put da pronađete pravi lijek za bebin plač. Dijete ne očekuje da budete savršeni i nepogrešivi, već samo da budete pored njega.

kako bebe pokazuju ljubav mamaklik.com

Beba osjeti mamu i tatu. I reaguje na njihove emocije:

“Tvoje lice mi je najdraže”

Nakon mjesec dana (ili nešto više), bebe počinju da reaguju na različite izraze lica njihovih mama, i sasvim nesvjesno, uzvraćaju na isti način. U ove reakcije spadaju osmijesi, značajni pogledi, stidljivo skretanje pogleda.

Razumijevanje bebinih grimasa podjednako je važno za jačanje bliskosti kao i za pravovremeno udovoljavanje njenim fizičkim potrebama.

Negdje oko četvrtog mjeseca bebac naprosto neće moći da odvoji pogled od vas. Uostalom, to je očekivana pojava, jer je sada sposoban da ostane budan i dok sisa pa osim pukog zadovoljavanja gladi, može pratiti i dešavanja oko sebe.

U ovom uzrastu bitno je da podstičete interakciju tako što ćete gledati dijete direktno u lice. Pritom, vaš govor treba da bude popraćen odgovarajućim izrazom lica.

Ovaj oblik neverbalne komunikacije (licem u lice) najbolji je način da beba shvati da pogledom može iskazati svoja osjećanja.

Kad se bebe se smiju one pokazuju zahvalnost:

“Osmijehom ti kažem hvala”

Sigurno ste već čuli da su prvi bebini osmijesi nevoljne radnje. Ipak, najnovija istraživanja pokazuju da novorođenče osmijehom instinktivno iskazuje zadovoljstvo.

Međutim, prvi pravi osmijesi, koji se obično pojavljuju između šeste i osme sedmice života, ne dolaze sami od sebe i bez povoda, već onda kada beba ugleda vaše, tatino ili lice velikog bate ili seke.

Tim bezubim, smiješnim osmijehom ona vam poručuje da vam je zahvalna za osjećaj sigurnosti koji joj pružate.

Beba je tužna kada ste odsutni:

“Kad nema tebe, tješim se dekicom”

Negdje oko prvog rođendana, pa čak i prije, većina beba vezuje se za omiljenu igračku ili dekicu. Stručnjaci kažu da ovi ”tranzicioni” predmeti zapravo simbolizuju majku i njenu ljubav. Onda je jasno zašto dijete žestoko negoduje ukoliko pokušate da mu oduzmete omiljeni predmet.

Zato, dozvolite djetetu da pored sebe uvijek ima nerazdvojnog ”prijatelja”. Igračka u stvari zamjenjuje vas u trenucima kada se beba osjeća nesigurno i kada niste pored nje.

Ne brinite, neće se previše vezati za dragu igračku ili drugi predmet niti će ga ponijeti sa sobom kada pođe u školu.

Sva djeca imaju nešto za šta su posebno vezana. Budete li ih silom odvajali od toga, postići ćete suprotan efekat. Uostalom, budimo realni, mnogi od nas i danas negdje čuvaju omiljenu igračku iz djetinjstva, zar ne?

Bebe i poljupci u obraz:

“Dođi da te cmoknem!”

Oko prve godine mališani počinju da uzvraćaju poljupce, koji često više liče na nespretne, ali krajnje dirljive, pokušaje pravih poljubaca u obraz!

Dakle, u ovom periodu možete očekivati bujicu vlažnih i balavih poljubaca, kako po licu, tako i po svim dijelovima tijela do kojih dopre dijete!

Ovo pokazuje da mališani primjećuju brigu i pažnju koju im iskazuju majke (i drugi članovi porodice) te da imaju potrebu da im se nekako zahvale.

 

Kako podići SAMOPOUZDANJE kod djece: 11 efikasnih taktika za samopoštovanje

 

Tri najpopularnije frizure (Foto)

Izborom odjeće do vitke linije: 10 modnih strategija za bolji izgled