Kako kupiti peglu za veš?

Kada dođe vrijeme da se kupi nova pegla, najčešće se svi nađu u istoj dilemi. Koju peglu za veš kupiti, kako odabrati odgovarajući model?

 

Najbolja pegla je ona koja je Vama zgodna u ruci, dobro opegla, a ne zahtijeva puno fizičkog napora.

Da bi posao bio brzo i efikasno završen, a vi potrošili što je moguće manje energije, evo male pomoći na šta treba obratiti pažnju, šta gledati kod izbora pegle za veš.

1. Pegla na paru.

Danas je skoro svaka pegla na paru, skoro da nema modela koje su nekada koristile naše mame ili bake, tako da ovu karakteristiku ne treba posebno naglašavati.

2. Kvalitet i vrsta ploče za peglanje: inox (čelik), kermička ili teflonska

• Inox čelične ploče su odlične za peglanje pamuka i drugih prirodnim materijala. Ukoliko je vaša garederoba uglavnom od prirodnih materijala, onda je Inox najbolje rješenje za Vas. Kod pegle sa čeličnom pločom jedino treba voditi računa da se temperatura prilagodi vrsti tkanine, da se neki osjetljiviji materijal ne bi zalijepio.  Inox ploče su dugovječne i teško se oštećuju.
• Keramička ploča je pogodnija za sintetičke materijale. Kod pegle sa keramičkom pločom, prednost je što se jako brzo zagrijava, međutim kod njih treba voditi računa da ne padnu jer su veoma osjetljive na udarce i padove, mogu da se polome i onda pegle postaju neupotrebljive.
• Teflonske ploče lako klize. S druge strane, one su jako osjetljive, lako se oštećuju ako pređu preko rajfešlusa, metalnih dugmića i sl.

3. Sistem pare

Da biste što manje energije potrošili na peglanje, vaša pegla treba da ispušta dovoljno veliku količinu pare. Sa peglama koje imaju bar 25 g/min pare moći ćete lako da peglate i malo prosušen veš. Velika količina pare može čak skoro skroz da navlaži garderobu, pa ukoliko ne želite da je ostavite da se malo prosuši, prije slaganja, onda nemojte uzimate pegle koje ispuštaju previše pare.

Funkcija dodatne pare ili “udara pare” je veoma bitna, jer omogućava da ispeglate nabore koji se inače teško peglaju. Dobar raspored rupica na ploči omogućava ravnomjerno ispuštanje pare i lakše peglanje uz samo jedan ili dva poteza.

4. Sistem protiv uklanjanja kamenca /Samočišćenje

Ovo je jedna od najbitnijih opcija, jer je kod nas voda veoma tvrda i pojava kamenca je skoro neizbježna. Pogotovo ukoliko se koristi samo voda iz česme, mada je uvijek preporuka koristiti bar mješavinu destilovane vode i vode iz česme.  Sa ovom opcijom peglu je lakše očistiti nakon svakog korišćenja.

5. Samoisključivanje

Ukoliko se, kada izađete iz kuće, često pitate da li ste ugasili peglu, pa se vraćate da provjerite, onda je ovo opcija koja će Vam riješiti dileme. Pegla će se sama isključiti poslije izvjesnog vremena.

Tajming zavisi od modela do modela, mada je kod većine modela gašenje pegle u horizontalnom položaju podešeno nakon 30 sekundi, ako pegla miruje. U vertikalnom položaju se gasi nakon par minuta.

6. Težina pegle

Svakako nije zgodno da je pegla velike težine, preko 2 kg,  jer je u tom slučaju preteška onome ko njome upravlja, ali nije dobro ni da je izuzetno laka, jer bi se time smanjila njena prvenstvena funkcija – ravnomjerno peglanje cijelom površinom.

7. Odaberite pegle koje imaju garanciju i obezbjeđen servis

Čak i nakon isteka garantnog roka, u servisu proizvođača možete pronaći originalni rezervni dio ili sigurnost da ćete peglu uvijek moći da odnesete na stručnu popravku. Ovo vam često može biti i spas umjesto kupovine nove pegle nakon samo 2 godine.

Naša voda je tvrda i uzrokuje pojavu kamenca, zbog čega, pogotovo pegla često strada i potrebno je na vrijeme odnijeti na čišćenje u servis, što će spriječiti kvar i propadanje.

Od daljih finesa takođe može biti bitno da pegla ima zašiljen vrh, koji omogućava peglanje i teško pristupačnih dijelova, kao što su oni oko dugmića na košulji. Takođe zbog lakše manipulativnosti može vam značiti da kabel ima fleksbilan spoj.

Kao i sve drugo, birajte peglu po svojim potrebama i navikama.
Najbolja pegla je ona koja Vama najviše odgovara i za koju ćete poslije reći da je opravdala očekivanja 😀

A sada u kupovinu! 😉

lupomarshall.com

U 5 koraka do originalnog ukrasa: Mašnice uz pomoć viljuške

Kako biti sretan: Jednostavni savjeti koji će vam uljepšati život

Nova godina sa bebom: Evo kako da je organizujete i dočekate