Kako na djecu utiče naša svakodnevna žurba?

Svakodnevica sa djecom je uvijek nekako užurbana i sastoji se u trčanju sa jedne strane na drugu. Svaki roditelj ima beskrajnu listu obaveza od koje nema predaha i laganog momenta sa djetetom.

Međutim, sva ta žurba košta nas i još više našu djecu. Djeca plaćaju najvišu cijenu ubrzanog života jureći kroz djetinjstvo i život.

Usporite već sada i pročitajte na šta sve utiče ova žurba kod djece:

Usporava razvoj mozga

Mozak vašeg djeteta se razvija svakodnevno i oblikuje se svakodnevnim iskustvima djeteta. Neurolozi tvrde da svakodnevna stresna hiperstimulacija proizvodi anksioznost.

Povećava nivo hormona stresa u dječijem organizmu

Što zatim izaziva džangrizavost, probleme u spavanju, povećanje težine i slabljenje imunog sistema.

Umanjuje želju da sve rade sami

Prezauzetost nadvladava priordu želju djeteta da sve radi samo, jer jednostavno nema vremena za pokušavanje. A to sabotira njihovu sposobnost da rade raznorazne stvari.

Ograničava svakodnevno ispoljavanje dječijih osjećanja

Dijete u žurbi nema vremena da obrati pažnju na sopstvena osjećanja pa uveče kao da ima punu torbu emocija koje žele da se ispolje i ono kao da “puca”. Neizbježno dolazi do burnih reakcija i vremenom može dovesti do zavisnosti od hrane, medija, šopinga i drugih stvari koje nam odvlače pažnju sa našeg emotivnog života.

Uzrokuje gubitak radoznalosti

Djeca su radoznala bića i istražuju svijet konstantno i svakodnevno. Istraživanje svijeta predstavlja dio njihovog razvoja. Kada ih stalno vučete sa jednog mjesta na drugo da biste stigli da završite sve što je potrebno konstantno prekidate njihov rad na razvoju i ubijate njihovu radoznalost.

Banjalucanke

Čitajte bebama makar 15 minuta dnevno

Kada dijete može SAMOSTALNO da se OBUČE? VODIČ od 1. godine do polaska u školu