Mali trikovi za bolje rezultate u pranju veša

Vjerovatno mnogima od vas posao oko sortiranja, pranja i peglanja veša nije omiljeni dio kućnih poslova, ali moramo da priznamo da je pranje veša danas mnogo olakšano savremenim mašinama za pranje i sušenje sa mnogo programa u odnosu na period kada su naše bake veš prale ručno.

Ovih nekoliko savjeta će vam pomoći da ovaj posao lakše obavljate, a istovremeno će vam veš ljepše izgledati i duže trajati.

1. Pravilno sortiranje

Jedno od osnovnih pravila je da veš sortirate na onaj svijetlih i tamnih boja zato što tamne tkanine često puštaju boju prilikom pranja, pogotovo na višim temperaturama. Tamne stvari perite na temperaturi od 30 ili 40 stepeni, a svijetle perite na 30, 40, 60 ili 90 stepeni, u zavisnosti od vrste tkanine.

Takođe, na tržištu možete pronaći krpice za skupljanje boje koje ubacite u mašinu prilikom pranja veša ukoliko niste sigurne da li neka tkanina pušta boju. Time ćete spriječiti da jedna stvar u mašini oboji ostale.

Osim razvrstavanja stvari na svijetle i tamne, treba ih razvrstavati i prema vrsti tkanine. Tako vunu treba prati odvojeno i ne treba miješati peškire sa odjećom od sintetičkih vlakana.

2. Ne koristite previše praška za veš i omekšivača

Treba znati da su praškovi za veš i omekšivači danas mnogo koncentrovaniji nego ranije, pa ih treba koristiti u što manjim količinama, čak i manjim nego što preporučuje proizvođač. Time ćete doprinijeti očuvanju životne sredine, trošiti manje novca na ove proizvode i sačuvati veš.

Naime, korišćenjem praška u velikim količinama odjeća blijedi, postaje kruta, ne može lijepo da se ispere i vremenom će djelovati još prljavija. Upotrebu omekšivača svedite na minimum ili ga potpuno izbacite iz upotrebe. Ova hemijska jedinjenja smanjuju kapacitet apsorpcije tkanine, tako da je bolje da ih ne koristite za peškire.

Umjesto praška i omekšivača možete koristiti tečni deterdžent za veš koji će sačuvati boju veša i manje ga učiniti grubim. Takođe vodite računa da su i tečni deterdženti za veš veoma koncentrovani.

Ukoliko imate bebu ili malu djecu, ovi savjeti su još značajniji, pa za bebe koristite deterdžente koji su na biljnoj bazi, ekološki (ima ih na našem tržištu), nemojte koristiti omekšivač i uvek na mašini uključujte opciju “dodatno ispiranje”. Time ćete smanjiti rizik od alergije i ekcema.

3. Obratite pažnju na rajsferšluse i dugmad prilikom pranja

Ukoliko perete jakne ili dukseve koji se zakopčavaju rajsferšlusima, uvek ih zakopčajte prije stavljanja u mašinu i okrenite na naličje. Za razliku od rajsferšlusa, uvijek otkopčajte dugmad košulje prije pranja kako vam ne bi otpala, a odjeća izgledala neuredno.

4. Ne koristite izbjeljivač

Od previše izbjeljivača tkanina može da se pocijepa, zbog čega je bolje da se odjeća prokuva. Masne fleke ćete ukloniti utrljavanjem deterdženta za sudove na fleku prije pranja. Za ostale fleke koristite sredstvo za uklanjanje fleka, a ne izbjeljivač.

5. Ne perite odeću od elastina u veš mašini

Kupaći kostim, biciklističke ili bilo koja druga odjeća od elastina nikad ne treba da se pere u veš mašini. Operite ih ručno u mlakoj vodi.

6. Dobro isperite jastuke i ćebad

Ako perete ćebad i jastuke, koristite dva ciklusa ispiranja jer vuna u ćebetu i punjenje jastuka može zadržati pjenu, tako da deterdžent može ostati unutar jastuka.

7. Ne perite previše odjeće odjednom

Ne bi trebalo da preopteretite mašinu sa previše odjeće jer to može dovesti do kvara. S druge, energetske strane, nemojte uključivati ni polupraznu mašinu.

 

Nova godina sa bebom: Evo kako da je organizujete i dočekate

Kako biti sretan: Jednostavni savjeti koji će vam uljepšati život

Boju kose birajte prema boji tena: Najbolje farbe za maslinastu ili svijetlu put