Ojačajte imunitet vaših mališana: Namirnice – čuvari zdravlja

Boravak mališana u kolektivu poput vrtića i učestaliji hladniji dani su idealna podloga za nastanak prehlade i gripa.

Prehlade nastaju postepeno dok grip napada iznenada. Klasični simptomi prehlade su zapušen nos, kašljanje, bol u grlu i mišićima i svi ovi simptomi su prisutni i kod gripa ali jačeg inteziteta.

Vrijeme trajanja prehlade je oko nedjelju dana, dok grip traje dvije do tri nedjelje.

Prehladu i grip uzrokuju virusi. Najpodložniji je imuni sistem mališana, koji još nije razvijen. Kao odgovar na nastali problem dolazi do većeg stvaranja bijelih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcije.

Korisne bakterije u digestivnom sistemu utiču na vrlo važne dijelove imunog sistema.

Zid zdravog crijeva prepun je limfocitima koji brane tijelo od bilo kog napadača. Praksa je pokazala da i djeca i odrasli sa oštećenom crijevnom florom imaju manji broj limfocita, što crijeva čini nezaštićenim i samim tim podložnim raznim virusima. Antibiotici i loša ishrana sa previše prerađenih ugljenih hirata, bez svježeg povrća i voća mogu dovesti do oštećenja crijevne flore.

Dodatak probiotika sa što većim brojem bakterija i zdrava ishrana mogu mnogo učiniti za vas i imunitet vaših mališana.

MamaKlik preporuka je Probiotic u formi kapsule za stariju djecu i odrasle, te Probiodrops kapi za mlađu djecu i bebe nakon navršenih mjesec dana.

Probiotic i Probiodrops sadrže pažljivo izbalansiranu mješavinu nekoliko različitih sojeva živih probiotskih bakterija, optimalnog broja (preko 5 milijardi živih bakterija) zaduženih za obnavljanje crijevne flore.

Tako da, mama i tate, uvrstite u ishranu najmlađih što više povrća, voća i proteina koji mogu da ojačaju imunitet i osnaže vašeg mališana!

Namirnice – čuvari imuniteta

Prema preporuci dijetetičara-nutricionista koji stoje iza knjige Moj prvi zalogaj, ovi suplementi i namirnice takođe mogu pomoći u jačanju imuniteta:

Vitamin C

Vitamin C može skratiti vrijeme trajanja prehlade. Ovaj vitamin se može naći u citrusnom voću, svježim paprikama, bobičastom voću, svježem kupusu…

Savjet: Napravite vašem mališanu svježe cijeđen sok od pomorandže, jer samo jedna čaša od 225 ml svježe cijeđenog soka ima 124 mg vitamina C, što može obezbijediti potrebnu dnevnu dozu za ovim vitaminom.

Cink

Cink je neophodan za ispravno funkcionisanje imunog sistema, on pomaže u zaštiti organizam od prehlade i gripa. Brazilski orah i badem odličan su izvor cinka.

Ukoliko je dijete mlađe, te još nije spremno da jede orašaste plodve, ponudite mu špinat, grašak ili boraniju.

Bijeli luk

Nezaobilazan je kod prehlade i efikasan je u borbi protiv virusa i bakterija.

Alicin iz bijelog luka blokira enzime koji viruse i bakterije osposobljavaju da napadnu i oštete tkivo.

Savjet je da se bijeli luk jede u neprerađenom sirovom stanju, da bi se ljekovita svojstva maksimalno iskoristila. Možda vaš mališan i zavoli ovu ljutkatu namirnicu.

Zdrave masnoće

Zdrave masnoće poput onih koje zadrži avokado koji je bogat vitaminom C i vitaminima B grupe, jačaju imunitet mališana i povećavaju im energiju.

Čajevi

Čajevi od nane (7+ meseci), šipka i hibiskusa (8+) mogu da olakšaju simptome gripa i da ojačaju imunitet zbog sadržaja vitamina C i antioksidanata.

Možete da ih pripremite na sljedeći način: mješavinu (10 g) ovih biljaka potopiti u 200 ml ključale vode, ostaviti da se ekstrahuje 10 minuta, procijediti i piti.

Pročitajte:


Moj prvi zalogaj/Mamaklik.com

Igra koja razvija sva čula: Razvrstajte igračke Montesori metodom

GRČEVI KOD BEBA: Simptomi, uzroci i kako pomoći bebama?