Začini u saksijama na terasi ili prozoru: Evo kako da uzgojite začinske biljke a da vam uspiju!

začini-u-saksijama-za-kuhinju-savjeti-mamaklik.jpg

Začini u saksijama, mirođija, origano, peršun, ruzmarin, bosiljak… samo su neke od začinskih biljaka bez kojih je gotovo nemoguće zamisliti spremanje velikog broja jela. Pored kulinarskih, začinsko bilje se može koristiti i u ljekovite svrhe.

začini-u-saksijama-za-kuhinju-savjeti-mamaklik.jpg

Između ostalog, bosiljak je idealan relaksant, matičnjak pomaže u regulisanju rada sistema za varenje. Origano se, zbog svog antibakterijskog, antivirusnog, antimiotičkog svojstva, može koristiti za jačanje imuniteta. Još ljepše je to što začini u saksijama mogu da se nađu i u vašem domu, potpuno svježi i spremni za upotrebu.

Uzgajanje ovog bilja osim što će vam omogućiti da uvijek na dohvat ruke imate različite začine, oplemeniće i vaš dom. Sađenje i gajenje začinskog bilja u saksijama je zapravo jednostavan i zanimljiv proces uz koji ćete se zasigurno relaksirati i uživati.

Donosimo vam savjete za njihovo lako sađenje i uzgajanje.

začini-u-saksijama-za-kuhinju-savjeti-mamaklik.jpg

Začinsko bilje i uslovi za rast

Začinske biljke možete uzgajati na terasi ili u kuhinji, na prozoru u saksiji. Sve što vam je potrebno jeste zemlja, sadnice biljaka i saksije.

Predlažemo zdrave sadnice biljaka, umjesto sjemena, kako biste što prije bili u mogućnosti da ubirate plodove svog rada.

Gdje i kako posaditi začinske biljke

Za početak, pronađite što svjetlije mjesto na nekom od prozora vašeg doma ili terasu, na kojoj ćete smjestiti saksije.

Preporuke su da optimalna temperatura u blizini biljaka bude između 19 i 22 stepena, a izloženost direktnom svjetlu da bude između 5 i 6 sati dnevno.

U odabiru saksije vodite se time da prečnik bude minimum 15 centimetara, ali uzmite u obzir da je bolje kupiti što veću posudu zbog korjenja biljke.

Takođe, saksija ili posuda u koju budete smjestili biljku mora obavezno imati rupe na dnu za drenažu vode. Zemlja koja vam je potrebna jeste drenažni miks i obična baštenska zemlja.

začini-u-saksijama-za-kuhinju-savjeti-mamaklik.jpg

Kako se uzgajaju i zalivaju začini u saksijama

Ono što vaši začini u saksiji sigurno neće voljeti to je vjetar i promaja, te ćete ih morati smjestiti u ušuškan dio vašeg doma ili terase.

Sada kada ste se odlučili za mjesto stanovanja vaše biljke, presadite je zajedno sa busenom i zemljom.

Nemojte previše zalivati vaše biljke – najlakše možete proveriti da li im je potrebna voda tako što ćete staviti prst oko 2 santimentra u zemlju.

Ukoliko je zemlja suva, biljkama je potrebno zalivanje. Najoptimalnija bi bila kišnica, ali ukoliko vam to predstavlja preveliko opterećenje za prikupljanje, možete koristiti i odstajalu česmovaču.

Balon ili flašu napunite vodom iz česme i ostavite ga otvorenog 24h dok hlor ne izvjetri.

začini-u-saksijama-za-kuhinju-savjeti-mamaklik.jpg

Začini u saksijama i prirodna đubriva koja možete napraviti sami

Postoji nekoliko alternativnih načina đubrenja.

Jedan od njih je da sitno isjeckanu koru od banane spojite sa zemljom u posudama – kora od banane je puna kalijuma i šećera, te će hraniti vaše biljke.

Takođe, ljuske jajeta stavite u vodu i ostavite da odstoje par dana. Ovim rastvorom zalivajte biljke i na taj način će se prirodno prehranjivati.

Začinske biljke možete koristiti i kao svjež začin jelima, a ukoliko želite da ga osušite uradite to tako što ćete napraviti buket, vezati ga i okačiti da visi naopako u suvoj i toploj prostoriji od 7 do 14 dana.

začini-u-saksijama-za-kuhinju-savjeti-mamaklik.jpg

Mada april predstavlja idealan mjesec za početak uzgoja začinskih biljaka, uvijek možete nabaviti već pripremljene sadnice, čije aromatične listove možete ubirati od maja do kraja jeseni.

Začinsko bilje u kuhinji će postati neizostavan element vaših jela. Na kraju, uživajte u svom začinskom bilju, ali znajte da pravilo “umjerenost je vrlina” važi i kod začina.

Nezavisne
Photo: freepik, pinterest

Dekoracija kuhinje: S malo novca uredite magično mesto svoje kuće

Uz morski stil u enterijeru osećajte se kod kuće kao na plaži! (FOTO)

Čarobni štapići za sladoled: Ne bacajte ih, evo šta sve možete napraviti sa njima!

Minijaturni Zen vrtovi: Kako napraviti Zen vrt za relaksaciju i uživanje