Minijaturni Zen vrtovi: Kako napraviti Zen vrt za relaksaciju i uživanje

MINIJATURNI ZEN VRTOVI I KAKO IH NAPRAVITI MAMAKLIK

Mali Zen vrtovi su sjajni za relaksaciju. Evo kako možete da napravite svoj lični minijaturni Zen vrt i nađete svoj unutrašnji mir.

Pod stresom ste, kod kuće ili na poslu, možda nemate vremena za hobije, sport ili neki drugi način koji bi vas resetovao i otklonio energetske blokade. Minijaturni Zen vrtovi vam mogu pomoći da se na brzinu relaksirate i fokusirate na dnevne obaveze.

Riječ Zen se najčešće upotrebljava u značenju buđenja, konačne istine ili prave prirode. Nećemo ulaziti dublje u etimologiju, bitno je da znate da ovi ljupki vrtovi dolaze iz Japana i da je Zen budizam izvršio dubok uticaj na japansku kulturu.

Evo kako možete da napravite svoj lični minijaturni Zen vrt i nađete svoj unutrašnji mir.

Zen vrtovi i kako ih napraviti: 

Za izradu vam treba jedna plitka posuda. Ako je riječ o pravougaonom obliku – onda ne manja od A4 formata.

To može biti drvena kutija ili ram za slike, kutija za nakit, ali i poveći handmade glineni tanjir ili staklena/keramička činija.

U posudu treba da stavite pijesak, šljunak i kamenčiće, a možete da dodate i ukrasne, reflektujuće staklene bombice u boji, poludrago kamenje pa i biljke.

Stakalca ćete lako naći u bilo kojoj trgovini dekorativnih materijala za enterijere, a ako se odlučite za biljke, zaštitite ih vrećicama sa zemljom koje ćete da umetnete u pijesak.

Prirodni pijesak treba prosijati i prosušiti nekoliko dana prije upotrebe, a ako ćete da koristite kvarcni pijesak, onda možete odmah da ga stavite u posudu.

Naravno, trebaće vam i jedne minijaturne grabljice ili štapić, poput onih kineskih za jelo, kojim ćete crtati po površini.

Vrtlozi u pijesku treba da predstavljaju vodu, a kamenčići postaju planine, ostrva, pa čak i životinje. Simbolika je dobrodošla u igranju sa vrtom, pa sve prepustite svojoj mašti.

Zen vrtovi i opuštanje: Evo kako se koriste

Iscrtavanje različitih šara po podlozi, oslobodiće vas od stresa, pojačati koncentraciju i fokus, razviti osjećaj za lijepo, podstaći kreativnost, te kultivisati strpljenje i disciplinu.

Za ovakve rezultate, preporučljivo je dnevno posvetiti petnaestak minuta za aranžiranje malog bajkovitog Zen vrta.

U tom periodu, isključite mobilne telefone i sve izvore buke, a možete si pustiti i neku relaksirajuću instrumentalnu muziku.

Ovi maleni stoni setovi osmišljeni su tako da stvore ugođaj meditativnih japanskih Zen vrtova i u zatvorenom prostoru, kako bi ste imali kontakt sa prirodom, bilo da se nalazite u stanu ili kancelariji.

Sasvim je jasno da je riječ o vrlo smirujućoj stvarčici. Naravno da su sve smirujuće i kul stvarčice one koje su vezane za prirodu. To klinci nabolje znaju, jer su u stanju sate i sate provesti u pješčaniku.

Zen vrt je zgodno rješenje za opuštanje, ali može biti i divan, originalan i koristan poklon za nekoga do koga vam je stalo.

 

Autorka: E. Bučinski/MamaKlik
Photo: pinterest.com

Kako urediti spavaću sobu za dvoje ili više djece (FOTO)

ZIDNI UKRASI: Zanimljive ideje koje možete napraviti sami

Napravite lebdeće balone bez helijuma: Zabavni eksperiment za djecu i roditelje