Kako da napravite svoje japanke iz bajke?

Japanke su neizostavna obuća tokom ljetnih dana. Nosile su se i 1500 godina prije nove ere u starom Egiptu, u antičkim vremenima, a naročito popularne postale su poslije drugog svjetskog rata, kada su takozvani japanski Zōri stigli i u zapadni svijet.

I danas ih volimo, nosimo i kupujemo, bilo da su ukrašene ili jednostavne, a mogu se nabaviti po smiješno niskim cijenama u gotovo svakom supermarketu.

Međutim, ove sjajne i praktične sandalice uglavnom čuče u cipelarnicima, čekaju odlazak na plažu i svojih pet minuta slave. Donosimo vam nekoliko jednostavnih trikova pomoću kojih možete da ih uljepšate, ili učinite nosivim u drugim prilikama i uz različite odjevne kombinacije.

Počinjemo sa najjednostavnijim primjerima ukrašavanja japanki.

Trebaće vam ukrasne trakice, ravne ili spiralne, ili bilo kakav raskošan materijal, poput tila, koji možete da isječete na manje-više iste komade, a koje ćete prosto da vežete na čvoriće duž kaišića.

Možete da napravite i pompone od tila sa kojima će cijela priča djelovati još bogatije, ako ih pričvrstite na centralnom dijelu iznad prstića; ili da ih upotpunite sa dugačkom trakom od istog materijala, koju ćete da obmotate oko zadnjih dijelova kaišića pa oko gležnjeva i finiširate mašnom. Izgledaće kao prave sandalice, a noga će biti stabilnija.
(Klik na galeriju za veće fotke!)

Dobar fazon koji će obradovati najmlađe a ušareniti japanke jeste vezivanje balona duž kaišića. Gumirani materijali se brzo suše, pa je ovakav model prikladan za plažu ili odlazak na bazen.

Kada smo već kod vodenih aktivnosti, napravićemo malu digresiju: ako djevojčice odbijaju da nose nezanimljive gumene sandalice, koje su idealno rješenje za zaštitu od oštrih predmeta u vodi i posjekotina, jednostavno nalijepite na njih cirkone i napravite sandalice iz bajke. Klinke će ih obožavati! 

Cirkončiće, perle i druge ukrasne kamičke možete da lijepite i na japanke. Fotografije u galeriji prikazuju jednostavan postupak, a stare japanke su osvježene i srebrnom bojom. Dio sa farbanjem možete izostaviti, i prosto se latiti ljepila i cirkona. Sve ovo radite u provjetrenoj prostoriji.

Jednostavnim namotavanjem i lijepljenjem dugačkih ukrasnih trakica od satena ili nekog drugog materijala, od običnih gumenih možete da napravite ljupke japanke. Dio iznad prstiju ukrasite džombastim mašnama, koje možete zalijepiti, pričvrstiti silkom ili ušiti pomoću igle i jačeg konca. Na jednoj od fotografija prikazan je postupak izrade mašnica

Na isti način možete da ih ukrasite pomponima, koje ćete vrlo lako same izraditi. Gotove bombice pričvrstite silkom na centralni dio gdje se kaišići spajaju. Virnite u foto-galeriju (klik!).

Ako baš, baš volite cvijeće, pretvorite svoje gumene japanke u raskošne cvjetne aranžmane. Trebaju vam trake od tila ili čipke neutralne boje, duž koje ćete pričvrstiti cvjetiće a zatim traku iglom i koncem (ili tanjim silkom) zašiti na kaiševe. Cvjetiće možete da kupite ili izradite same. Razna uputstva za njihovu izradu možete naći na netu, a mi vam predlažemo jedan od načina.

Više vas privlače metalni dodaci, nego cvijeće? Sjajno! Pogledajte kako se obične koraljne japanke pretvaraju u egzotične ukrase za noge, za čas posla. Trebaju vam satenske trakice u boji vaših japanki i okrugli, metalni, dekorativni privjesci.

Na sličan način možete da ih ukrasite replikama sedefastih bisera i djelovaće elegantno.

Isti jednostavan postupak ali potpuno drugačiji hipi izgled nose japanke sa biserima i kićankama. Za izradu kićanki poslužiće vam i stara vunica. Eksperimentišite sa bojama.

Iznosane kožne japanke možete da osvježite i sa resama. Trebaće vam stara torba ili neki drugi predmet od vještačke kože ili antilop materijala. Iskrojite prema svojoj mjeri dva pavougaonika, zarežite resice, a zatim ih pričvrstite čičkom. Sa ovim patentom lako ćete ih namontirati i na gumene flip-flopsice. 😉

Sa dugačkim kožnim trakama možete da napravite i popularne gladijatorke, koje su izuzetno tražene i ove sezone. Pričvrstite, obmotate, zavežete i – gotovo! Minut posla za potpuno novi stil.

Ako imate omiljenu maramu koja se već pomalo ofucala, i nije nosiva, možete da je iskoristite i dizajnirate seksi-šik japanke.

Izgledaće još bolje ako ih ukomponujete sa metalnim lancima ili debelim zlatnim/srebrnim koncem, nalik na žicu.

Načelno, sve što vam treba ili već imate kod kuće, ili lako možete da nabavite u prodavnicama sa pozamanterijom ili repro-materijalom za izradu nakita. Satenske i kožne trakice, cirkoni, perle, til i drugi dodaci ne koštaju mnogo. Začudićete se za koliko malo novca možete da napravite čuda, i dobro se zabavite.

Prepustite se mašti i kreirajte japanke po svom ukusu. Možete da obradujete i neku dragu žensku osobu i poklonite joj jednu od ovih nesvakidašnjih, unikatnih i nosivih rukotvorina.

E. Bučinski
Photo: pinterest.com