Da li je neplodnost ženski problem i koliko uopšte znamo o plodnosti?

Da li je neplodnost ženski problem i koliko uopšte znamo o plodnosti_ mamaklik.jpg

Da li je neznanje to da se plodnost odnosno neplodnost posmatra kao ženski problem? Zašto se o problemu neplodnosti ne govori otvoreno i zašto izostaje podrška okoline? Da li će se način na koji društvo gleda na pitanja o neplodnosti mijenjati sve većim prisustvom neplodnosti?

Da li je neplodnost isključivo ženski problem? Vajari iz kamenog doba nisu bili jedini jer tokom proteklih milenijuma naši preci su prikazivali ženske genitalije nebrojeno puta.

Priča o vaginalnim simbolima govori da je plodnost najvažniji aspekt ljudskog života, pa ga moramo “štititi” jer bez plodnosti – mi nismo ništa više nego samo prašina.

Brzo napredujemo – 30.000 godina je prošlo, a čini se da nismo naučili ništa. Naša djeca ne uče dovoljno o tome koliko je plodnost važna.

Oni ne znaju njene osnove, njene mogućnosti i ograničenja. Oni nisu svjesni koliko se lako plamen plodnosti gasi uzrastom, težinom, lijekovima, bolestima i životnom sredinom.

Kolektivno, tek sada počinjemo da prepoznajemo potencijalno razarajući uticaj koji životni stil 21. vijeka može imati na plodnost, a posebno na zdravlje spermatozoida.

Koja mlada odrasla osoba zna dovoljno o ženskoj plodnosti?

  • već sa 28 godina plodnost žena se smanjuje
  • sa 35 godina ženska plodnost drastično opada
  • sa 42 godine šansa da žena postane biološka majka je mala.

Znate li da je gornja granica za donaciju jajne ćelije 35 godina?

Poslije 35. godine znatno je smanjen kvalitet jajnih ćelija i to povećava rizik od pobačaja. Ipak, u Velikoj Britaniji više od 68% žena koje zamrzavaju sopstvene jajne ćelije su starije od 35 godina. Poruka se ne čuje ili se ove žene eksploatišu? Zapitajte se…

Svi su čuli za ženski biološki sat, ali da li ste znali da i muški reproduktivni sistem ima isti problem? 

Da li je neplodnost ženski problem i koliko uopšte znamo o plodnosti_ mamaklik.jpg

Muškarci iznad 40 godina imaju 50 odsto manje šanse za zdravu oplodnju jajne ćelije.

Naime, postoji značajno veći rizik od pobačaja u trudnoći gde je muški partner stariji od 40 godina. Zbog toga je preporučena starosna granica za donaciju spermatozoida do 40 godina.

Buduće generacije moraju da se obrazuju u tom pravcu  – starost i plodnost su bitni povezani elementi reprodukcije.

Da li je neplodnost samo ženski problem?

Mitovi o plodnosti su brojni.

Nedavni izvještaj o trendovima plodnosti iz Uprave za ljudsku fertilizaciju i embriologiju (HFEA) razbija nekoliko pogrešnih stavova o plodnosti.

Prosječna starost žena koje ulaze u postupak vantjelesne oplodnje u Velikoj Britaniji je samo 35,5 godina, ali parovi pokušavaju da ostvare spontanu trudnoću nekoliko godina prije VTO tretmana, tako da možemo reći da je prosječna starost žene koje žele bebu – rane 30-te godine. Dolazimo do zaključka vrlo lako –  VTO tretman nije samo za starije žene.

Do danas je neplodnost odnosno plodnost čvrsto postavljena kao žensko pitanje, bez obzira na to da su muškarci polovina jednačine neplodnosti.

Podaci otkrivaju drugačiju statistiku. Problem sa neplodnošću kod muškaraca je češći razlog za parove da se podvrgnu tretmanu VTO , čak 37 %, dok je ženski uzrok zastupljen sa 32 %.

Problemi sa plodnošću su uobičajeni, utiču na jedan od šest parova, tako da je vjerovatno da imate prijatelja, člana porodice ili kolegu koji imaju ovakav problem.

Uprkos tome, neplodnost se isuviše često zanemaruje jer većina parova (60 odsto) mora da plati za svoj postupak vantelesne oplodnje, a ljekari prepoznaju vrlo jasno da parovi nemaju dovoljno informacija (74 %) i da nemaju podršku na radnim mjestima od strane poslodavca  (75 %).

Da li je neznanje to da se plodnost odnosno neplodnost posmatra kao ženski problem? Zašto se o problemu neplodnosti ne govori otvoreno i zašto izostaje podrška okoline? Da li će se način na koji društvo gleda na pitanja o neplodnosti mijenjati sve većim prisustvom neplodnosti?

Za vajare iz kamenog doba jasno je da ženske genitalije simbolizuju plodnost,  muška uloga u reprodukciji nije bila u potpunosti prepoznata. Danas znamo toliko toga o plodnosti, ali još uvek imamo dug put pred sobom…

Izvor: Sansazaroditeljstvo.org.rs

OVULACIJA I PLODNI DANI: Simptomi i promjene koje možete osjetiti za vrijeme ovulacije

KAKO OSTATI TRUDNA: Plan u 7 koraka i savjeti za najlakše “pravljenje bebe”

Analize i pregledi prije i poslije trudnoće koje treba napraviti