Neplodnost kao posljedica stresa

Sve veći broj stručnjaka smatra da je u oko 30 % slučajeva uzrok bračnog steriliteta upravo tenzija koja se stvara prilikom planiranja porodice

Često se može čuti konstatacija kako je uzrok steriliteta prevelika želja supružnika da dobiju bebu, pa sami sebi nameću psihološki pritisak u tom pogledu. Sigurno nisu od pomoći ni pretjerana briga i „nadgledanje situacije“ od strane ljubopitive (i nestrpljive) rodbine i prijatelja, koji planiranu prinovu često očekuju sa većim entuzijazmom od samih roditelja.

Ljekari se ranije nisu slagali sa tim da je upravo stres uzrokovao neplodnost kod žena. Danas je slika malo drugačija i sve veći broj stručnjaka smatra da je u oko 30 % slučajeva uzrok bračnog steriliteta upravo tenzija koja se stvara prilikom planiranja porodice.

Stručnjaci s Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu su nakon sprovođenja serije anketa ustanovili da je kod žena koje su prijavile visok nivo stresa u svakodnevnom životu bilo 20 odsto manje jajašaca tokom ovulacije nego kod onih koje nisu izložene velikom stresu.

Takođe, u slučaju onih izloženih stresu a koje su uspješno ovulirale, stopa uspješnosti oplođenja bila je znatno manja.

Kako stres utiče na reproduktivni sistem?

Stres kod žena ometa hormonsku vezu između osovine hipotalamus -hipofiza i jajnika, što veoma negativno utiče na proces ovulacije. Postoji direktna povezanost između mozga i reproduktivnog trakta, jer nervi povezuju mozak sa jajovodima i matericom.

Autonomni nervni sistem ima velik uticaj na sposobnost jajnika da proizvede jajne ćelije i hormone

Evo i primjera: Kada je žena pod jakim stresom, može doći do grča u jajovodima i materici što ometa putanju i implantaciju oplođene jajne ćelije.

Takođe, hroničan stres u kombinaciji sa nezdravim životnim navikama kod muškarca može smanjiti nivo testosterona i samim tim negativno uticati na stvaranje spermatozoida i direktno uticati na neplodnost kod muškaraca.

Kako smanjiti stres?

Iako je u današnje vrijeme gotovo nemoguće potpuno izbaciti stres iz svakodnevice, parovima koji planiraju trudnoću svakako se preporučuju da uvedu promjene koje će ih što više opustiti.

Ovaj negativan uticaj na plodnost osoba može se smanjiti tako što se pravilno rasporede dnevne, nedjeljne, mjesečne i godišnje obaveze. Kod ovih osoba se redovnim i pravilnim odmaranjem smanjuje umor, poboljšava dužina i kvalitet sna, smanjuje stres i stvaraju uslovi za povećanje libida i plodnosti.

Kada se druge metode liječenja iscrpe a rezultati izostanu, mnogi se okreću akupunkturi, kojom se uspostavlja ravnoteža organizma. Mnoga istraživanja su pokazala da ona može dati značajan doprinos liječenju steriliteta.

Akupunkturom se aktiviraju energetski tokovi u meridijanima, a to smanjuje napetost i stres, poboljšava cirkulacija i imunološki i endokrini sistem.

Iglice aktiviraju prirodnu sposobnost tijela stimulišući lučenje beta-endorfina koji poboljšava funkciju jajnika, a istovremeno se postiže veća prokrvljenost materice.

Akupunktura djeluje holistički – na hormone i na psihu, na fizičku funkciju reproduktivnog sistema, cirkulaciju, libido i potenciju

Ona obezbjeđuje liječenje više različitih faktora koji mogu da dovedu do steriliteta oba partnera.

Homeopatija je takođe veoma moćan metod u liječenju steriliteta.

Najnovije naučne studije pokazale su da je kod žena koje su se podvrgle homeopatskom tretmanu u 57 % slučajeva povećana plodnost, dok je kod muškaraca broj spermatozoida povećan za 65 %.

Homeopatski stručnjaci tvrde da postoje homeopatski lijekovi koji uspješno djeluju na reproduktivni sistem, ali to ne znači da se ti lijekovi koriste u svim slučajevima.

Homeopatija je holistička medicina upravo zato što se lijek bira isključivo tako da odgovara određenoj osobi. To znači da se i u tretiranju neplodnosti kod različitih osoba primjenjuju i različiti lijekovi.

Reiki se bazira na balansiranju životne energije na nivou čakra sistema.

Najčešći uzroci steriliteta su hormonski poremećaji i stres, što dovodi do hiperprodukcije hormona nadbubrežne žlijezde.

U toku reiki tretmana optimizuje se lučenje svih hormona i dovodi do stanja opuštenosti i bezbrižnosti, što je jedan od preduslova za mogućnost prirodnog začeća.

Praksa je potvrdila da je određenom broju mladih žena reiki, uz metode klasične medicine ili samostalno, pomogao da zatrudne

Reiki deluje na čakre koje predstavljaju energetske centre, smještene na ljudskom tijelu u nivou žlijezda sa unutrašnjim lučenjem.

Postoji sedam glavnih čakri, kao i sedam glavnih žlijezda zaduženih za stvaranje hormona i njihovu regulaciju. Izuzetak čini prva čakra, koja se kod muškaraca nalazi između testisa i anusa, a kod žena u nivou grlića materice, i za nju je odgovorna nadbubrežna žlijezda.

Svim ostalim žlijezdama možemo pristupiti polaganjem dlanova na čakre i na taj način direktno uticati na uspostavljanje normalnog metabolizma hormona.