Kako da prepoznate simptome policističnih jajnika

Većina žena koje vode borbu sa sindromom policističnih jajnika ima ciste na jajnicima. One nisu opasne po život, ali mogu uzrokovati hormonalnu neravnotežu.

Nedijagnosticirani i neliječeni sindrom policističnih jajnika povećava rizik od nastanka drugih bolesti, kao što su bolesti kardiovaskularnog sustava i dijabetes tipa 2.

Sindrom policističnih jajnika može uzrokovati promjene i poremećaje u menstrualnom ciklusu. Donosimo vam najčešće simptome sindroma policističnih jajnika na koje trebate obratiti pažnju.

Problemi sa plodnošću

Jedna od čestih komplikacija sindroma policističnih jajnika su poteškoće sa začećem. Nažalost, jako veliki broj žena sazna da boluje od policističnih jajnika tek kada se počne pripremati za trudnoću. Neke žene uspiju začeti bez medicinske pomoći, dok druge moraju potražiti pomoć liječnika.

Menstrualne tegobe

Istraživanja su pokazala da su menstrualni problemi i poteškoće jedan od najčešćih simptoma sindroma policističnih jajnika. Ako vam menstrualni ciklus traje duže od 35 dana ili nemate menstruaciju 4 mjeseca ili duže, svakako se obratite ginekologu.

Prekomjerna dlakavost

Prekomjerna dlakavost, stanje poznato pod nazivom hirzutizam, je jedan od najčešćih simptoma policističnih jajnika. Javlja se zbog povišenog nivoa hormona androgena. Prekomjernu dlakavost ćete primijetiti na području stomaka, ruku, leđa, prsa i lica.

Akne

Istraživanja su pokazala da žene koje boluju od sindroma policističnih jajnika imaju za čak 50% veći rizik od nastanka akni, bubuljica i mitesera. Akne se mogu pojaviti na području cijelog tijela, uključujući prsa, leđa, lica i ramena.

Loš kvalitet sna

Nesanica ili loš kvalitet sna je vrlo čest simptom sindroma policističnih jajnika. Žene koje boluju od sindroma policističnih jajnika vrlo često boluju od nesanice i apneje.

Hronični umor

Žene koje boluju od sindroma policističnih jajnika često ističu kako imaju problema s održavanjem visokog nivoa energije. Hronični umor je gotovo uvijek simptom neke bolesti i poremećaja. Osim sindroma policističnih jajnika, uzroci hroničnog umora mogu biti hipotireoza, anemija i nizak nivo vitamina B12.

Nadutost

Sindrom policističnih jajnika utiče na rad probavnog sistema i može uzrokovati nadutost, gasove i zatvor. Konzumiranje određenih namirnica često pogoršava nadutost, a to su najčešće grah, brokula, kupus i karfiol.

Depresija

Hormonalna neravnoteža najčešće uzrokuje nagle promjene raspoloženja. Istraživanja su pokazala da sindrom policističnih jajnika može povećati rizik od nastanka depresije i anksioznosti.

centarzdravlja.hr

Mama ordinacija – Postpartalna depresija

Zašto je folna kiselina baš toliko važna?

Prof. dr Nestorović o respiratornim infekcijama: Roditelji, mazite svoju djecu, to je fantastično za imunitet!