OVULACIJA I PLODNI DANI: Simptomi i promjene koje možete osjetiti za vrijeme ovulacije

Ovulacija i plodni dani idu ruku pod ruku. Simptomi i promjene koje osjetite u određenim danima menstrualnog ciklusa mogu da upućuju na to da vaše tijelo ovulira te da vas očekuju plodni dani, kada možete ostvariti trudnoću.

Ovulacija i plodni dani zanimaju svaku ženu u toku njenog reproduktivnog perioda života, bilo da ona planira trudnoću ili ne. Šta je ovulacija, koji simptomi je prate i kakve promjene na tijelu žena može da osjeti dok ovulira, te kada počinju plodni dani, pročitajte u nastavku…

Ovulacija i plodni dani

Mada menstrualni ciklus idealno traje 28 dana, on se ipak razlikuje od žene do žene, te može biti duži ili kraći. Ovulacija je dio menstrualnog ciklusa žena, koji najčešće nastupa 14. dana, računajući od prvog dana prethodne menstruacije.

Tada dolazi do rasta i prskanja folikula, te do oslobađanja jajne ćelije koja dospijeva u jajovod, gdje može biti oplođena unutar 24 sata.

Plodno razdoblje žene počinje par dana prije ovulacije, jer spermatozoidi u ženskom tijelu, prema istraživanjima, mogu da prežive čak do 5 dana.

Plodno razdoblje se nastavlja na sam dan ovulacije i tri do pet dana poslije ovulacije. To je optimalno vrijeme za začeće bebe.

Nekoliko dana prije ovulacije i tokom perioda ovuliranja, cervikalna sluz u rodnici postaje obilnija, bistrija i elastičnija. U danima koji su neposredno prije ili poslije ovulacije, možete primijetiti i druge promjene na svom tijelu, a otkrivanje kada ovulirate je ključno pri određivanju kada je vaša plodnost najveća tokom ciklusa.

Neke žene ovuliraju istog dana svakog ciklusa, dok je drugim ženama teže da odrede kada je taj momenat. Prepoznavanje i praćenje simptoma koje imaju ovulacija i plodni dani, može vam pomoći u planiranju odnosa ukoliko želite da zatrudnite.

Ovulacija i plodni dani: Kod skoro svih žena se javljaju ovi simptomi ovulacije

  1. Promjene u baznoj tjelesnoj temperaturi (Basal Body Temperature-BBT)

Vaš BBT je vaša najniža tjelesna temperatura u periodu od 24 sata. Koristite poseban termometar da je izmjerite svakoga dana, tačno kad se probudite.

Na dan nakon ovulacije, vaš BBT će se povećati za 0,5 do 1 stepen Farenhajta (što iznosi oko pola stepena Celzijusa) i ostaće povišen do sljedeće menstruacije.

Poslije mjerenja BBT-a u nekoliko ciklusa, možda ćete uočiti obrazac koji će vam pomoći da predvidite dan ovulacije u sljedećem ciklusu.

2. Promjene u cervikalnom sekretu

Cervikalni sekret ili sluz je vaginalno pražnjenje koje ponekad možete primijetiti na donjem vešu. Tokom većeg dijela mjeseca možete ga imati malo ili je možda gust i ljepljiv.

Međutim, nekoliko dana prije, tokom i odmah nakon ovulacije, primijetićete povećanje količine sekreta i promjenu njegove teksture: postaće prozirniji i elastičniji (poput sirovog bjelanceta).

3. Promjene na grliću materice

Tokom ovulacije, grlić materice je mekši, viši, vlažniji i otvoreniji, za razliku od perioda prije i poslije menstruacije, kada je čvrst, suv na dodir i nalazi se nisko u vagini (možete ga lakše napipati).

Ove promjene možete osjetiti ako uđete u vaginu prstom da biste pipnuli vaš grlić materice, mada je potrebno malo vremena i vježbe kako biste prepoznali razlike.

Ovulacija i plodni dani: Ostali simptomi ovulacije

Ovi simptomi nisu toliko česti kao prethodno opisani, tako da možete imati sve, neke ili nijedan od njih.

U ove simptome ovulacije spadaju:

  • Veća osjetljivost grudi

  • Blagi grčevi ili probadanje u donjem dijelu stomaka

  • Pojačano čulo mirisa

  • Pojačana želja za seksom

Različite kalendarske metode za računanje ovulacije, temelje se na računanju plodnih dana. Kalendar za računanje plodnih dana možete naći na početnoj stranici MamaKlik portala.

DA LI SAM TRUDNA?! Prvi simptomi trudnoće koji mogu biti rani signal da ste u drugom stanju

SIMPTOMI U PRVIM DANIMA TRUDNOĆE koje možete osjetiti i prije pozitivnog testa

1. NEDELJA TRUDNOĆE: Simptomi i saveti u prvoj nedelji trudnoće