KAKO OSTATI TRUDNA: Plan u 7 koraka i savjeti za najlakše “pravljenje bebe”

kako ostati trudna 1.-NEDELJA-TRUDNOĆE-Simptomi-i-saveti-prva-nedelja-trudnoće-mamaklik-zacece-racunanje-plodnih-dana.jpg

Ako se pitaš kako ostati trudna i da li postoje koraci s kojima je najlakše “napraviti bebu”, MamaKlik savjeti ti mogu pomoći!

Kako ostati trudna, kako brzo zatrudniti, kako i kada žena najlakše ostane u drugom stanju, šta da jedem ili pijem da što prije zatrudnim, šta pomaže za brzo začeće, kako povećati plodnost, kako se računaju plodni dani… Ovo su samo neka od pitanja žena koje željno iščekuju da ostanu u drugom stanju.

Ako planirate bebu i želite što prije da ostanete u drugom stanju, možda će vam savjeti koji slijede biti od pomoći da ubrzate začeće i ostvarite željenu trudnoću. Predstavljamo plan u 7 koraka kako brzo zatrudniti:

Kako ostati trudna? Prije svega, na vrijeme izbacite iz upotrebe hormonalnu kontracepciju

Nekoliko mjeseci prije nego što planirate ostati u drugom stanju, izbacite pilule za kontracepciju, kao i druge oblike hormonalne kontrole začeća.

Ovo savjetuje reproduktivni endokrinolog i autor knjige “Najbrži način da prirodno zatrudnite” Christopher Williams, a evo i zašto: Ako koristite hormonalne preparate za kontrolu rađanja, vašem tijelu će trebati nekoliko ciklusa kako bi se ovulacija vratila u normalu i kako bi mogli da ostanete trudni.

Osim toga, to vam daje vremena da uhvatite ritam vašeg ciklusa, kako biste mogli tačno da odredite kad se dešava ovulacija, što je od ključnog značaja za začeće.

Samo zapamtite:

Kada prestanete sa upotrebom kontraceptivnih pilula, možete da zatrudnite u bilo kom trenutku!

kako ostati trudna KAKO BRZO ZATRUDNITI: Plan u 7 koraka kako što prije ostati u drugom stanju

Obavezno pratite svoje plodne dane: Koristite trakice za praćenje ovulacije

Bez obzira na to koliko često ste intimni sa svojim partnerom, ako preskočite ključne dane u mjesecu, u kojima je jajna ćelija sazrela i spremna za oplodnju, nećete zatrudniti. “Najveća greška koju čine pacijentkinje jeste to što ne znaju kada tačno ovuliraju”, kaže Williams.

Danas većina lijekara preporučuje upotrebu setova (trakica) za praćenje ovulacije.

Iako uvijek možete mjeriti bazalnu tjelesnu temperaturu koja je viša tokom ovulacije, ovi setovi vam unaprijed signaliziraju da će vaše jajašce biti pušteno, tako da dalje korake možete planirati u skladu s tim.

Setovi rade putem otkrivanja luteinizirajućeg hormona (LH) u mokraći, čija koncentracija raste, te između 36 do 48 sati prije ovulacije dostiže maksimum.

Dostupne su različite vrste setova: oni koji se koriste samo oko sedam dana prije ovulacije, a primjereni su za žene sa redovnim ciklusima, budući da vam je potrebna okvirna orjentacija kada ovulirate kako biste znale kada da počnete koristiti set. Postoje i oni koje upotrebljavate svaki dan u mjesecu, što je bolji izbor za žene s manje redovnim ciklusima.

Dr sc. Erden Radončić, dr med, specijalista ginekologije i porodništva, za portal Klokanica.hr kaže: “LH trakice služe za određivanjenje početka ovulacijskog procesa. Na tržištu postoji velik broj proizvođača i vrsta različite osjetljivosti, ali se u većini slučajeva svode na osjetljivosti od 20 i 40IU. Ova razlika je bitna, jer u žena koje imaju povišen LH tonus, osjetljivije trakice će biti stalno pozitivne i prije stvarne ovulacije, a u tom je slučaju mudrije uzeti one s manjom osjetljivošću. U praksi i u našim uslovima populacijske genetike, savjet je da se koriste uvijek trakice s manjom osjetljivošću.”

Kako brzo zatrudniti – Savjet:

Da biste najbliže odredile kada ovulirate, oduzmite 14 dana od dužine ciklusa. Koji su simptomi ovulacije, možete pročitati u tekstu na ovom LINKU.

Kako ostati trudna i to brzo: Matematika je rješenje! Upriličite odnos sa partnerom prije ovulacije

Sperma se može održati u materici i jajovodima dva do tri dana, ali vaša plodnost traje samo 12 do 24 sata nakon oslobađanja jajne ćelije.

Dakle, ako imate seksualni odnos prije nego što ovulirate, to će pojačati šansu da vaša jajna ćelija bude oplođena.

Za tipični 28-dnevni ciklus (kada ovulirate 14. dan), evo šta treba da učinite:

* Počnite sa seksom nekoliko puta sedmično čim završi menstruacija. Tako nećete propustiti svoje plodne dane, naročito ako ovulacija varira iz mjeseca u mjesec.

* Savjetuje se i intimni odnos svaki drugi dan počevši od 10. dana od početka ciklusa.

* Kada imate pozitivan rezultat na trakicama za praćenje ovulacije (oko 12. dana), praktikujte seksualni odnos tog i naredna dva dana – to su vaši primarni dani kada možete ostati u drugom stanju.

Kako ostati trudna: Postoji li vrijeme najbolje za začeće? A poza u seksu?

U ovom slučaju treba razdvojiti mit od činjenica, odnosno razlučiti šta zaista funkcioniše a šta su “stare priče”.

Da li je jedna od dobrih opcija jutarnji seks?

Iako neka istraživanja tvrde da je broj spermatozoida najviši ujutro, istina je da ne postoji optimalno doba dana za intimni odnos.

Kada je riječ o pozama prilikom i nakon vođenja ljubavi, Dr. Williams savjetuje sljedeće:

“Lezite na leđa nakon seksa. Budući da se vagina prirodno spušta prema dole, odmarajući se na leđima omogućavate sjemenoj tečnosti da bolje “pliva” prema jajašcetu”, kaže dr Williams.

Treba li noge držati podignute?

Dr Williams tvrdi da vam neće škoditi ali vam vjerovatno neće ni pomoći. Podsjeća da ne postoji ni jedan položaj koji je najbolji za začeće, ili za odabir bebinog pola.

Kako ostati trudna – Dodatni savjeti:

Ako želite da ostanete u drugom stanju – Ne koristite lubrikante!

Neki ljudi možda misle da lubrikanti mogu pomoći da sjemena tečnost krene brže, ali istina je da to zapravo može omesti začeće.

Lubrikanti mogu promijeniti pH ravnotežu u vagini i smanjiti mobilnost sperme.

Ne brinite ako ne doživite orgazam.

Iako neki nagađaju da kontrakcije prilikom orgazma pomažu da sjemena tečnost dođe dublje vaginu i maternicu, ova teorija nema naučne dokaze.

Ne budite zabrinuti ako vaš partner nosi uži donji veš.

Budući da neki problemi u vezi sa muškom plodnošću proizlaze iz stanja u kojima je temperatura u testisima pretjerano visoka što utiče na proizvodnju aktivne sperme, prirodno je vjerovati da bi nošenje preuskog veša moglo ometati začeće. Međutim, nema dobrih dokaza za ove tvrdnje, kaže dr. Williams.

Pripremite se za testiranje: Kako funkcionišu kućni testovi za trudnoću

KAKO BRZO ZATRUDNITI: Plan u 7 koraka kako što prije ostati u drugom stanju

Što ranije saznate da ste trudni, to prije možete da zakažete pregled kod svog ljekara, radi vođenja trudnoće i kako biste se pobrinule da vaša prehrana, piće i druge navike budu što je moguće zdravije.

Iako neki od kućnih testova omogućavaju testiranje već 10 dana nakon ovulacije, najtačnije rezultate dobićete ako pričekate do dana kada očekujete vašu menstruaciju.

Testovi trudnoće funkcionišu tako što u mokraći otkrivaju nivo hormona trudnoće – humanog korionskog gonadotropina (hCG). Visina ovog hormona, koji proizvodi tkivo posteljice, i dalje raste u trudnoći.

Testovi koji se prodaju kao testovi za “rane rezultate” mogu biti osjetljiviji pri otkrivanju nižih nivoa hCG.

Međutim, prerano testiranje može donijeti ono što stručnjaci nazivaju “lažno negativnim” rezultatom, po kojem test pokazuje da niste trudni, a zapravo jeste.

Ono što se događa je da vaše tijelo još uvijek ne proizvodi dovoljno hCG-a, da on bude otkriven testom. Novo testiranje nakon nekoliko dana vjerovatno će pokazati “znak plus” koji željno iščekujete.

Šta raditi ako je test negativan, a vi razočarani…

Niste zatrudnile ovog mjeseca? Nemojte biti uznemirene. Većina parova ne uspijeva dobiti bebu iz prvog pokušaja, dapače više od pola žena zatrudni za 6 mjeseci, a oko 85 odsto za jednu godinu.

Velika je vjerovatnoća da ste pogrešno izračunale svoje najplodnije dane, tako da sjemena tečnost vašeg partnera nije imala priliku da oplodi vaše jajašce.

Razmislite o upotrebi trakica za praćenje ovulacije, ako ih već niste isprobale i ponovo pokušati sljedećeg mjeseca.

Autorka: E.Bučinski

Pet namirnica za veću plodnost muškarca

Otkriće naučnika: Pri oplođivanju, jajna ćelija bira spermatozoid

Upoznajte svoje tijelo: Kako se dešava začeće?

Šećer i skrobne namirnice kao uzrok neplodnosti

Prevencija steriliteta: Kako spriječiti neplodnost