Analize i pregledi prije i poslije trudnoće koje treba napraviti

analize-i-pregledi-prije-i-poslije-trudnoce.jpg
Pressphoto

pregledi prije i poslije trudnoće koje treba obaviti da biste si olakšali ovaj najljepši period u životu koji može biti jednako stresan

Iako se trudnoće češće dešavaju spontano, dobro je znati šta raditi ako odlučite da je vrijeme da započnete porodicu. Planiranje trudnoće može biti jednako uzbudljivo kao i iznenadna trudnoća a da pritom budete u prednosti jer imate bolje šanse da trudnoću lako podnesete i da na svijet donesete zdravu bebu. Pregledi prije i poslije trudnoće su važni za reproduktivno zdravlje žena, kao i pregledi i kontrole tokom same trudnoće.

Pregledi i kontrole se ne završavaju samim dolaskom bebe, tako da je potrebno da se informišete i o pregledima koji se rade nakon porođaja.

U nastavku se možete informisati o pregledima prije i nakon trudnoće koji će vam olakšati ovaj najljepši period u vašem životu koji može biti jednako stresan.

PREGLEDI PRIJE I POSLIJE TRUDNOĆE: RAZGOVOR SA GINEKOLOGOM

Kada osjetite da je vrijeme da na svijet donesete još jedan život, budite svjesni da donosite jednu od najvažnijih odluka u vašem životu. Odluka o započinjanju porodice je velika i zbog toga možete osjetiti veliki pritisak.

U ovakvim trenucima, iznenadne trudnoće su u prednosti jer vas oslobađaju mogućh dilema. Kako biste bili sigurni u ovu odluku najbolje je posavjetovati se sa svojim ljekarom.

Razgovor sa vašim ginekologom, koji je obavezan ukoliko želite da zatrudnite, vam može olakšati u donošenju ovakve odluke. Potrebno je iskreno odgovoriti na pitanja u vezi vašeg ciklusa, odnosa kao i kontraceptivnog sredstva koji ste do tada koristili.

Na osnovu toga mogu se ustanoviti najpovoljniji uslovi za začeće.

Takođe, ginekolog će vam pojasniti i proces trudnoće tako da ćete znati šta vas čeka u svakom trenutku. Strah je normalan u ovakvim situacijama ali baš zbog ovoga najbolje je obaviti razgovor sa svojim ginekologom prije bilo kakvog planiranja trudnoće.

PREGLEDI PRIJE TRUDNOĆE

Nakon razgovora i konačne odluke potrebno je proći kroz mnoge preglede kako bi se ustanovilo vaše opšte zdravstveno stanje. Veoma je bitno da budete optimalnog zdravlja jer su vam tako veće šanse da postanete mama zdrave i srećne bebe.

PAPA TEST

Jedan od najbitnijih pregleda je svakako PAPA test. Ukoliko ga nista radile te godine kada ste odlučili da zatrudnite onda će biti obavezna stavka. PAPA test je jedan od najefetkivnijih ginekoloških pregleda.

Pored opšteg intimnog zdravlja može i ukazati na postojanje premalignih ćelija.

Zahvaljujući ovom testu, sprječavanje pojave raka grlića materice se smanjuje za 80%. Pored toga će pokazati da li postoje infekcije ili bakterije i da li je potrebno liječenje antibioticima.

ULTRAZVUČNI PREGLED

Pregled materice i jajnika će takođe biti jedan od bitnih pregleda prije začeća vaše bebe. Ultrazvuk se može obaviti na dva načina: transabdominalno i transvaginalno. I jedan i drugi način je bezbolan i bezbijedan.

Pomoću ovog pregleda se može ustanoviti stanje materice kao i zida materice, jajnika i jajovoda. Pregled je bezbolan i kratko traje, tako da se ubrzo možete vratiti svakodnevom životu.

PREGLEDI ZA VANTJELESNU OPLODNJU

Vantjelesna oplodnja zahtijeva malo detaljnije preglede prije samog zahvata. PAPA test i ultrazvučni pregled su i u ovom procesu obavezni ali pored toga potrebno je uraditi i još neke analize.

Testiranje na hlamidiju je obavezno s obzirom na to da je jedan od čestih uzroka steriliteta kod žena.

Pored toga potrebno je i hormonsko ispitivanje koje se radi dva do četiri dana od početka ciklusa.

Takođe, prije samog postupka žena mora uraditi i kompletnu krvnu sliku kao i urin.

U slučaju vantjelesne oplodnje muškarac takođe mora da prođe kroz analize i testove. Od njega će se pored testova na hlamidiju i bakterije zahtijevati i spermogram.

PREGLEDI POSLIJE TRUDNOĆE

Redovni ginekološki pregledi su obavezni i nakon trudnoće. Zapravo, ove preglede ćete najviše cijeniti jer ćete sigurno imati gomilu pitanja za vašeg ginekologa.

Primijetićete mnoge promjene na vašem tijelu i zbog toga je dobro da možete da se oslonite na vašeg ljekara kako bi vam olakšao ovaj period. Psihičko i fizičko zdravlje nakon porođaja je veoma bitno jer ste potrebni vašoj bebi u punoj snazi.

Pregledi se rade četiri do šest nedjelja nakon porođaja. Pregled vrši ginekolog i pedijatar kako bi se uvjerili da je sve u redu sa vama kao i to kako ste se navikli na život sa bebom.

Što se tiče fizičkog pregleda on se sastoji od pregleda vašeg tijela i mogućeg postojanja postporođajnih bolova. Dalje se provjerava rana i zarastanje kao i da li postoji neka infekcija. Takođe, PAPA test se radi i odmah nakon porođaja.

Što se tiče mogućih problema i tegoba nakon porođaja, postoji šansa za mnoge ali to ne treba da vas plaši. Sve pojave su normalan proces oporavka vašeg tijela koje je prošlo kroz veliku promjenu.

Hemoroidi su jedna od najčešćih tegoba nakon porođaja i mogu biti jako bolni i neprijatni. Postoje razne kreme i lijekovi kojim možete ublažiti bol i neprijatnost ali imajte u vidu da je to privremeno rješenje.

Kako biste se riješili hemoroida na duže staze potrebno je promijeniti način života. Redovno vježbanje, ishrana bogata vlaknima kao i unos vode može pomoći u oslobađanju ove pojave. Takođe, redovno pražnjenje crijeva je poželjno tako da je unos probiotika uz svako jelo veoma preporučljivo.

Novosti.rs

Da li mogu zatrudniti AKO…? Najčešće dileme u vezi sa mogućom trudnoćom