Zašto je važno pustiti tinejdžere da se oblače kako žele?

Zašto-je-važno-pustiti-tinejdžere-da-se-oblače-kako-žele-mamaklik.com_.jpg

Odijevanje je jedan od najvažnijih dijelova u traženju i iskazivanju sebe u periodu adolescencije. Stil oblačenja ima ključnu ulogu u odrastanju tinejdžera, zbog čega je vrlo važno kao roditelj postupiti na pravi način. Evo zašto je važno pustiti tinejdžere da se oblače kako žele!

Adolescencija je vrlo važan period odrastanja, u kom osoba uči da donosi svoje odluke i da ima određene odgovornosti. Prostor u kom djeca tog uzrasta najviše vole da istražuju svoju slobodu jeste oblačenje.

Kraj osnovne i srednja škola su period kada dijete gradi sopstveni stil. Biranjem odjeće oni pokušavaju da istraže cjelokupan sopstveni identitet.

Kada sa tinejdžerom razgovarate o oblačenju, važno je da obratite pažnju na to koliko garderoba znači za njih.

Putovanje ka ljubavi prema modi i odijevanju mora u sebi sadržati i greške, a roditelji su tu da pomognu.

Oni možda ne vide problem u tome da nose istu majicu danima ili da nose šorts iako je hladno. Važno je da na suptilan, ali i afirmativan način vodite dijete i pomognete mu u pronalaženju ličnog stila.

Važno je pustiti tinejdžere da sami biraju: Odjeća je mnogo više od samog izgleda

U tom periodu, način odijevanja vrlo lako pokazuje u kakvoj se sredini kreće dijete. Važno je da mu date slobodu, bez obzira na to da li idete sa njim u kupovinu ili ne.

Tada se često može desiti da odbiju odjeću koju im vi kupite,  jer se ne osjećaju kao svoji u tome. Razgovor o onome šta vole je odličan način da im pokažete da vas interesuje njihov svijet, a time ćete izbjeći i trošenje novca na nešto što neće nositi.

Zašto-je-važno-pustiti-tinejdžere-da-se-oblače-kako-žele-mamaklik.com_.jpg

Odjećom oni traže sopstveni identitet, zato morate da im date prostora da eksperimentišu. Negativne komentare sa vaše strane djeca mogu osjetiti kao napad na njihovu ličnost i samopouzdanje. Iako vam se čini da su ti komentari bezopasni, njih to može ozbiljno povrijediti.

Roditeljska podrška i ohrabrenje mogu napraviti ogromnu razliku, naročito ako dijete ne nailazi na pozitivne komentare drugara.

Koristite trendove da ih naučite lekciju

Trendovi imaju moć da se približe tinejdžerima, mada nekada ih mogu i ograničavati. Mogu se osjećati loše po pitanju odijevanja jer nemaju ono što je u tim momentima popularno.

Cijene luksuznih stvati nekad mogu dovesti djecu do mržnje prema nečemu što su do prije samo nekoliko nedjelja obožavali. Iako zaluđenost skupim stvarima može biti ozbiljan problem, važno je da ih naučite o donošenju odluka po pitanju finansija,  kvaliteta i o funkcionisanju industrije širom svijeta.

Zašto-je-važno-pustiti-tinejdžere-da-se-oblače-kako-žele-mamaklik.com_.jpg

Kako je kupovina polovne garderobe postala sve popularnija, važno je da djeca nauče da ne kupuju bilo šta, već ono što zaista odgovara njihovom stilu.

Za vaše tinejdžere, odijevanje je istovremeno i način da se iskažu, ali i da istražuju.

Pri određivanju sopstvenog stila, važno je da im date prostora da eksperimentišu sami.

Budite pažljiviji kada razgovarate o njihovim izborima, shvatite da je to jedan lični proces i da će vaša kritika vrlo lako biti pogrešno protumačena. Afirmacijom i lijepim prijedlozima, pomoći ćete svom djetetu u izgradnji dobrog stila.

Tinejdžeri i sazrijevanje: Roditelji, evo kako im olakšati lude godine

Kako se pripremiti za osamostaljivanje djeteta: Imajte povjerenje i dopustite mu samostalnost

10 savjeta koje treba da date kćerkama tinejdžerkama