PROBLEMI SA DOJENJEM: Razlozi zašto nema dovoljno mlijeka

Problemi sa dojenjem nema mlijeka koji su uzroci mamaklik.jpg

Problemi sa dojenjem nisu rijetkost. Evo šta sve može da utiče na laktaciju, a da vjerovatno niste znali…

Majčino mlijeko se smatra nutritivno najboljom hranom za bebu, međutim, mnoge mame se suočavaju sa situacijom da laktacija nije uspostavljena, a tu su i drugi brojni problemi sa dojenjem.

Ako ste se nedavno ostvarili u ulozi mame, vjerovatno ste već shvatili da dojenje može da bude vrlo zbunjujuće i često vrlo teško. Od toga da pronađete odgovarajući položaj, do problema sa kojim se nažalost mnoge mame suočavaju, a to je nedovoljna količina mlijeka u grudima.

Na nedovoljno lučenje i dotok mlijeka mogu da utiču razni faktori, a među njima i nekoliko na koje vjerovatno nikada ne biste ni posumnjali.

Evo i koji:

Problemi sa dojenjem mogu biti uzrokovani alergija i lijekovima za prehladu

Pseudoefedrin, zajednički sastojak lijekova protiv prehlada i alergija, često može da ugrozi proizvodnju majčinog mlijeka.

To svakako nije dobra vijest za mame koje se bore upravo sa ovim problemima, ali dobra vijest je bar to da ova materija nema nikakvog uticaja jednom kada se laktacija uspješno uspostavi.

Dakle, ove lijekove bi trebalo da izbjegavate u prve tri nedjelje nakon porođaja, dok ne budete bili sigurni da imate dovoljno mlijeka.

Krvarenje nakon porođaja može uticati na laktaciju

Krvarenje nakon porođaja je strašno iskustvo i sigurno nikako ne olakšava činjenica da to može uticati i na laktaciju.

Smatra se da ovaj traumatičan gubitak krvi stresno utiče na organizam novopečene mame, pa samim tim i na proizvodnju mleka.

Međutim, nema potrebe da budete obeshrabreni, kada se budete osjećale bolje, slobodno možete početi češće da dojite svoju bebu, a u ovom slučaju pomaže i izmlazanje.

Problemi sa dojenjem mogu se javiti zbog smanjene funkcije štitne žlijezde

Štitna žlijezda pomaže regulisanju prolaktina i okstitocina (dva glavna hormona zaslužna za stvaranje mlijeka), ali još uvijek nije utvrđen njen efekat na proizvodnju mlijeka.

Međutim, ako primijetite da vaša beba ne dobija dovoljno mlijeka, prva stvar koju bi trebalo da uradite jeste da provjerite štitnu žlijezdu.

Postpartalni tireoiditis (bezbolna upala štitne žlijezde) pogađa 4 do 9 odsto žena u prvoj godini majčinstva.

Ovo stanje može dovesti do hipoterioze (smanjene funkcije štitne žlijezde), tako da je osim laktacije važno da uradite analize i zbog sopstvenog zdravlja.

Pojedino bilje i začini mogu smanjiti proizvodnju mlijeka

Vjerovatno ste već čuli da postoje biljke (poput piskavice) koje mogu poboljšati laktaciju, ali isto tako postoje i one koje mogu smanjiti proizvodnju mlijeka.

Najčešće među njima su žalfija, nana, origano, matičnjak, peršun, majčina dušica i tamijan.

Naravno, možete ih upotrebljavati tokom kuvanja hrane i u manjim količinama i sve će biti u redu.

Ukoliko koristite određena ulja napravljena od ovog bilja, prije njihove upotrebe bi trebalo da se raspitate o njihovom uticaju na dojenje.

Kontracepcija bi mogla da utiče na dojenje

Većina metoda kontrole rađanja (kontracepcija) ne utiče na dojenje.

Međutim, neke od njih, posebno one koje sadrže visok nivo estrogena, mogu uticati na količinu mlijeka, dok su one koje sadrže samo progestin bolje za mame koje doje.

Iz tog razloga, prije uzimanja kontracepcije, posavjetujte se sa svojim ljekarom šta je za vas najbolja opcija.

izvor: Yumama.com
Mamaklik.com

Alkohol i dojenje ili piće kad dijete zaspi? Da li je opasno i čini li vas to lošom majkom?

Dojenje u trudnoći: Da ili ne? Evo šta sve treba da znate