Dojenje u trudnoći: Da ili ne? Evo šta sve treba da znate

dojenje u trudnoci da li je opasno ili dozvoljeno mamaklik

Da li je dojenje u trudnoći dozvoljeno ili opasno za bebu u stomaku, dijete i mamu? Ako ste ponovo u drugom stanju i imate dilemu da li nastaviti sa dojenjem djeteta, odgovore ćete naći u nastavku teksta

Jedna moja prijateljica još uvijek doji, iako je trudna 7 mjeseci. Doktor kod kojeg odlazi na preglede, naravno, nije oduševljen time. Neki dan mi je rekla: “Ljekarski konzilijum vjerovatno ne bi mogao podnijeti da ima dokumentovani slučaj trudnice koja je dojila cijelu trudnoću i rodila zdravo dijete.” 
Zbog nje, donosimo vam tekst o dojenju tokom trudnoće.

Zašto bi žena htjela nastaviti s dojenjem, iako je trudna?

U tzv. nerazvijenim zemljama nije čudno vidjeti trudnu ženu koja doji. Ali u našem, “razvijenom dijelu svijeta”, oko toga kruži više “rekla-kazala” priča no činjenica.

Dojenje je posebno vrijeme, posebna bliskost sa djetetom i nekim ženama je nezamislivo prestati s dojenjem prije nego je dijete za to spremno.

Žena može nastaviti njegovati ovu vezu sa svojim djetetom i istovremeno osigurati dobro stanje djeteta u stomaku. Uz malo edukacije, i ljekara i majki, dojenje u trudnoći je, gotovo uvijek, bez ikakvih posljedica.

Osjećaji

Kada žena koja doji zatrudni, jedan od većih problema mogu biti – osjećaji. Nastaviti s dojenjem starijeg djeteta kroz trudnoću i nakon rođenja bebe nije nešto što većina žena planira. A i u mnogim se društvima ova pojava smatra neprihvatljivom ili neuobičajenom.

Mama može osjećati pritisak okoline da počne s odvikavanjem, ali isto tako može osjećati pritisak i da nastavi s dojenjem.

Važni faktori pri sortiranju svih ovih osjećaja su:

  • starost djeteta koje doji
  • zdravstveni problemi u trudnoći
  • osjeća li majka ikakvu nelagodu ili čak bol pri dojenju
  • prijašnja iskustva u dojenju

Velik broj djece sam prestaje dojiti ako mama zatrudni. Jedan od razloga su promjene u ukusu i količini mlijeka, a koje nastupaju najčešće u drugom tromjesečju.

Sljedeći razlog je bol u bradavicama zbog hormonalnih promjena i zbog kojih žene same mogu htjeti prestati s dojenjem.

Treći razlog je spremnost djeteta da prestane dojiti, što nema nikakve veze s trudnoćom.

Briga za nerođeno dijete

Majka koja se dobro hrani ne bi trebalo da ima problema s proizvodnjom hranjivih tvari za bebu u stomaku i mlijeka za dijete koje doji, ako je to dijete starije od godine dana.

Važno je da majka dobiva dovoljno na težini, jede dobru hranu i uzima dodatke vitamina i minerala ako je to potrebno.

Ne postoji ni jedna jedina medicinska studija koja je istražila posljedice dojenja u trudnoći na nerođeno dijete u razvijenom svijetu.

Iako se tokom dojenja mogu osjećati kontrakcije maternice, one se ipak smatraju normalnim dijelom trudnoće. Te iste kontrakcije se pojavljuju i putem seksualne aktivnosti koju većina parova ima tokom čitave trudnoće.

Velik broj ljekara preporučuje da se prestane s dojenjem kako bi se bilo na sigurnoj strani. Međutim, istina je da, ako je trudnoća uredna i majka zdrava, dojenje tokom trudnoće je isključivo odluka majke.

Hormoni trudnoće mogu se naći, u malim količinama, u majčinome mlijeku, ali nisu opasni za dijete koje doji.

Situacije u kojima bi se trebalo prestati s dojenjem su sljedeće:

  • krvarenja ili bolovi u maternici
  • istorija ranih trudova i prijevremenoga poroda
  • problemi s dobivanjem na težini tijekom trudnoće

Fizičke promjene u trudnoći

Istina je da se problem bolnih bradavica javlja kod mnogih žena koje doje u trudnoći. Isto tako je istina da se proizvodnja mlijeka može jako smanjiti. Međutim, postoje majke koje nikada to ne osjete.

Dojenje po sebi ne crpi fizičku energiju, ali trudnoća da. Nekim majkama je veći problem od dojenja to što imaju energičnog jednogodišnjaka kojeg, ponekad, treba nositi. A to je već problem koji bi se javio i bez dojenja u trudnoći.

Bol u bradavicama je često prvi znak trudnoće i uzrokovan je hormonalnim promjenama. Zbog toga uobičajeni savjeti što raditi u slučaju bolnih bradavica neće pomoći.

Da bi bol bila podnošljivija preporučujemo vam korištenje tehnike disanja sa kurseva za porod, mijenjanje položaja pri dojenju. Zamolite dijete da doji nježnije, ali mu i objasnite da ono nije krivo za bol; preporučujemo vam ručno izdajanje kako biste izazvali refleks otpuštanja mlijeka prije nego dijete krene dojiti.

Neke majke mogu osjetiti emocionalnu nelagodu pri dojenju u trudnoći. Može vam pomoći razmišljanje o nečemu drugome. Na primjer, čitanje knjige, slušanje muzike ili gledanje televizije.

Tokom zadnjih mjeseci trudnoće, proizvodit će se više kolostruma, a i zbog hormona trudnoće smanjiće se količina mlijeka koju mama proizvodi. Nemojte se bojati da će starije dijete popiti sav kolostrum.

Koliko god ono dojilo, kolostrum će svejedno biti spreman za vašu novu bebu odmah nakon poroda.

U slučaju da je starije dijete mlađe od godinu dana, morate paziti da ono i dalje dobija dovoljno na težini u ovim zadnjim mjesecima vaše trudnoće. Ako bude potrebno, trebate mu dati dohranu.

Iako neka djeca prestanu dojiti tokom mamine trudnoće, svejedno mogu pokazati novi interes za dojenje nakon rođenja brata ili sestre. Ako mama tada ne želi dojiti starije dijete, može izdojiti mlijeko i ponuditi mu ga u šoljici.

I na kraju …

Kao i pri donošenju svih ostalih odluka s kojima se suočavamo kao roditelji, moramo se potruditi da pronađemo onu varijantu koja odgovara nama, moramo dobro pretresti naše srce i dušu da bismo znali kako želimo odgajati našu djecu te ne smijemo podleći pritiscima onoga što se smatra normom u društvu.

Nemojte prestati dojiti zato što je društvu prihvatljivije da vidi ženu u minimalnom bikiniju nego trudnicu koja doji.

Ne postoji niti jedan naučni dokaz da bi dojenje u trudnoći moglo štetiti vama, vašem djetetu ili vašoj bebi u stomaku. Još jednom ću vam ponoviti: ako je trudnoća uredna i majka zdrava, dojenje tijekom trudnoće je isključivo vaša odluka.

Izvor: Roda.hr