Podrška dojenju stiže i od poznatih tata: Slavni očevi koji javno podržali svoje partnerke i druge dojilje

Dojenje može biti predivno iskustvo, ali isto tako može biti teško, fizički iscrpljujuće i može dovesti do izolacije mama koje žele da na ovaj način hrane svoje bebe. Iskustva u vezi sa dojenjem su različita, ali jedna je stvar univerzalna: važno je da imate podršku!

Često se govori o prednostima dojenja, ali se istovremeno zna da je ono fizički zahtjevan i dugotrajan proces, a zbog čestih pritisaka sredine da se ovaj čin ne obavlja u javnosti, majke mogu da osjećaju socijalnu izolaciju. Zato žene koje žele da doje svoje mališane treba da dobiju moralnu i logističku podršku, osobito od svojih partnera.

S vremena na vrijeme celebrity mame “zapale” društvene mreže fotografijama na kojima doje svoje bebe, a evo i nekoliko slavnih očeva koji javno iskazali podršku svojim partnerkama i prirodnom hranjenju beba:

Dwayne “The Rock” Johnson rastopio je srca svojih pratilaca na Instagramu sa fotografijom na kojoj se vidi kako s ljubavlju hrani svoju djevojku dok ona hrani njihovu bebu. Poznati glumac izrazio je poštovanje prema njoj i svim mamama koje strpljivo doje svoje bebe.

Dojenje ne samo da zahtijeva “dodatni par ruku”, već sagorijeva i 300 do 500 kalorija dnevno, pa je i potreba za hranom povećana. Ovakav vid hranjenja bebe takođe stvara potrebu za povećanim unosom tečnosti, tako da partneri uvijek mogu pomoći donoseći dojiljama hranu i piće.

Izražavanje zahvalnosti za dojenje, kao što je to učinio glumac Justin Baldoni, još jedan je način da se iskaže podrška. Baldoni se nije suzdržavao da javno izrazi poštovanje gledajući kako njegova supruga doji bebu Maxwella. “Volim gledati kako Emily hrani našeg sina. Oni dijele tako duboku povezanost i mogu vidjeti koliko radost donosi kad se sve zaustavi i njih dvoje se spoje”, napisao je na Instagramu. “Oduševljava me to koliko je nevjerovatno žensko tijelo i da je jedina stvar koju je moj sin pojeo otkako se rodio stvorila upravo moja supruga.”

On je podijelio i fotografiju dojenja koju prate pohvale za nju kao majku i ženu: “Čak i kad je iscrpljena. Kad misli da je neuspješna u majčinstvu. Kad misli da nije lijepa ili seksi. Kad nema više ništa za sebe na kraju dana, ona pušta na miru svoju porodicu. Bez obzira na to šta ona misli o sebi u tom trenutku. Ona je moje sve. Volim te @ emilybaldoni.”

Nakon njegove molbe da se postave stolići za presvlačenje beba i u WC-ima za muškarce, Ashton Kutcher nastavlja da pokazuje koliko je sjajan i obziran ćale. Poznati glumac i suprug Mile Kunis, ponudio je 100.000 dolara kako bi pomogao finansiranje Beebo-a, “handsfree” uređaja za simulaciju dojenja, namijenjenog mamama koje nisu u mogućnosti da direktno hrane svoje bebe ili tatama koje bi da pomognu.

Mladi pjevač Andy Grammer pokazao nam je kako podržati dojenje u javnosti bez srama.
Podijelio je putem Twittera fotografiju svoje supruge kako doji na javnom mjestu i poslao podršku “svim mama koje hrane svoje bebe bezbrižno i sa stilom”.

https://twitter.com/andygrammer/status/981267639162023936

Glumica Kristen Bell podijelila je svoju priču u online emisiji “Momsplaining” o jednom trenutku kada je imala mastitis i nije bila u mogućnosti doći do doktora. Mastitis je bolna i potencijalno opasna infekcija dojki. Njihova je beba nedavno prestala dojiti, a ona je trebalo da izdoji svoje mlijeko kako bi ublažila bol i pritisak.

Bell je rekla svom suprugu: “Možemo razgovarati o tome, možemo se osjećati čudno u ovoj situaciji, ili mi možeš pomoći.” Njen suprug Shepard pomogao joj je da izdoji mlijeko i riješi problem.

“Nikad se u životu nisam osjećala zaljubljenije”, izjavila je Bell.


Pročitajte – Dojenje u javnosti: Za ili protiv? Šta poznate mame kažu na ovu temu


Zvijezda serije “Dawson’s Creek” James Van Der Beek dao je posebnu podršku svojoj ženi i svim dojiljama. “Mame dojilje, salutiramo vam!”, poručio je Van Der Beek putem Instagrama i dodao u jednom od komentara:” Mame koje ne dojite, takođe vas pozdravljamo! <3 Samo pokušavamo da podržimo prirodno i lijepo ljudsko ponašanje koje je u društvu ponekad apsurdno stigmatizovano”.

Čak i samo čišćenje pumpica i bočica može biti od velike pomoći mladim mamama.
Kada je rapper George Moss podijelio fotografiju na kojoj se vidi kako nakon koncerta čisti ženinu pumpicu za izdajanje mlijeka, njegovi su fanovi oduševljeno dijelili taj post po društvenim mrežama.

If you ever wonder what #rappers do when they get off stage, they clean breast pumps for their wives so their baby can eat. #thuglife

Posted by George Moss on Ponedjeljak, 22. juni 2015.

No, kako je Moss napisao u nastavku, malo je čudno što on dobija sve pohvale za nešto tako jednostavno kao što je čišćenje pumpice za grudi: “Ako bi iko trebalo da dobije pohvale, to su žene poput poput moje supruge! Ona me oduševljava! Kroz svu bol i patnju, frustracije, stres i drugo, u nastojanju da doji i izdaja mlijeko, ona ustaje usred noći da hrani gladnu bebu.”

Jedno veliko “bravo” za sve svjesne i savjesne očeve koji podupiru svoje supruge u njihovom nastojanju da na ovakav način hrane svoje mališane. Veliko “bravo” i za sve koji prepoznaju značaj dojenja i podržavaju ga, jer svaka afirmacija putem riječi i djela dovodi do pozitivnih promjena u kolektivnoj svijesti društva kada je riječ o ovoj temi.

Upravo zato, u okviru Međunarodne sedmice dojenja, “Podrška dojenju” biće organizovana u banjalučkom muzičkom paviljonu “Staklenac”, u četvrtak 2. avgusta sa početkom u 18 časova. Pridružite nam se.

“Podrška dojenju” u banjalučkom Staklencu

E. B.