Vrste plača kod beba: Šta nam bebe “govore” svojim plakanjem?

Vrste plača kod beba mamaklik.jpg

Vrste plača kod beba mogu biti različite, i to je ono što najčešće zbunjuje mlade roditelje.

Da li je beba gladna ili je nešto boli? Provjeri pelenu, da se nije upiškila, ukakila… Vrste plača kod beba su različite. Bebe u prvim mjesecima svoga života sa spoljnjim svijetom komuniciraju prvenstveno plakanjem. Dječji psiholog Eva Benmeleh Roditi objašnjava i zašto:

Vrste plača kod beba podijelila je na 6 najčešćih:

  • Ritmičan, intenzivan plač znači da je beba gladna. Bebe koje su gladne ne možete lako smiriti.
  • Spor, ritmičan i intenzivan plač, često praćen trljanjem okica, znači da je beba umorna. Kada je beba iscrpljena, teže ćete je utješiti i staviti na spavanje. Ovaj plač se često pogrešno tumači kao plač zbog gladi.
  • Razdražljiv, kenjkav plač znači da su bebina čula previše stimulisana dešavanjima u njenoj okolini. Bebu treba premjestiti u manje stimulativan prostor, sa prigušenim svjetlima i sa manje buke, kako bi se smirila.
  • Krik visokih tonova i užasnut izraz lica, znači da je beba uplašena. Pokušajte da je ljuljate i mazite dok se ne umiri.
  • Visok, intenzivan, ritmičan plač, praćen izvijanjem tijela unazad, podizanjem nogu prema stomačiću i vrpoljenjem, znači da beba ima grčeve. Trajaće do grčići ne prođu.
  • Intenzivan ali ipak mekši u odnosu na gorenavedene vrste plača, znači da vaša beba hoće da se mazi. Smiriće se čim je uzmete u ruke.

Kao i novorođenčad, i roditelji se prilagođavaju novom, zajedničkom životu, nagađajući šifrovane poruke prebučnog bebećeg jezika.

Plač kod mama i tata može da stvori grižu savjesti, paniku, nervozu i potrebu da se odmah zaustavi. Ali, računajte na to da će strpljivo osluškivanje, prepoznavanje i zadovoljavanje bebinih potreba za kratko vrijeme stvoriti snažnu i duboku povezanost između roditelja i djece.

Dajte i sebi vremena da se naučite.

E.B/MamaKlik.com

Zastarjeli i pogrešni savjeti koje savremene mame treba da izbjegavaju

Alkohol i dojenje ili piće kad dijete zaspi? Da li je opasno i čini li vas to lošom majkom?