5 mitova i istina o postporođajnom periodu i dojenju

DOJENJE U JAVNOSTI: Da ili ne? Šta POZNATE mame kažu na ovu temu

Ukoliko dojite bebu, sigurno ste čuli pregršt savjeta o tome šta je majkama dozvoljeno ili zabranjeno, kako ne bi naškodile razvoju novorođenčeta. Saznajte šta je od toga istina.

Predstavljamo vam pet najčešćih mitova o dojenju:

1. MIT: Trebalo bi prestati sa nanošenjem dezodoransa

ISTINA: Kako navode ljekari, još uvijek nije pronađen konkretan dokaz o njihovoj štetnosti po novorođenče. Mnogi smatraju da je aluminijum jedini sastojak dezodoransa koji bi mogao biti rizičan, ali je istina da se ta supstanca nalazi svuda oko nas – počev od hrane do krema za tijelo. Međutim, trebalo bi obratiti pažnju na sam miris proizvoda koje koristite, s obzirom da je bebama čulo mirisa izuzetno izoštreno.

2. MIT: Ne bi trebalo da konzumirate lijekove protiv bolova

ISTINA: Prema istraživanju sprovedenom na američkom odjeljenju za pedijatriju, generalno je u redu konzumirati lijekove protiv bolova, pod uslovom da postoji osnovni nivo predostrožnosti – njihove supstance imaju potencijalnu mogućnost za smanjenje same produkcije majčinog mlijeka. U svakom slučaju, savjetovali bismo vam da se prije konzumacije bilo koje vrste lijekova posavjetujete sa vašim ljekarom.

3. MIT: Ne smijete piti kafu

ISTINA: Mnogobrojne studije pokazale su da je unošenje kafenih proizvoda u organizam tokom dojenja bezbjedno, s obzirom na to da se putem majčinog mlijeka prenosi izuzetno nizak procenat onoga što se u organizam unosi. Međutim, trebalo bi se kretati između konzumacije od jednog do maksimum tri napitaka koji sadrže kofein, po danu.

4. MIT: Trebalo bi da smršate nakon što se beba rodi

ISTINA: Sam proces dojenja dnevno može istrošiti čak 500 kalorija iz vašeg organizma. Čak i ukoliko biste zaista željeli da se vratite u prethodnu formu, potrudite se da svakodnevno unosite oko 1800 kalorija kroz dobro izbalansirane obroke, a koji sadrže zdrave masti (avokado, orašasti plodovi, povrće, mahunarke i čisto meso). Ljekari preporučuju da je najbolje početi sa dijetom 2 mjeseca nakon porođaja, kako bi protok mlijeka mogao da se stabilizuje, kao i vaše cjelokupno tijelo.

5. MIT: Zabranjeno je konzumiranje alkohola

ISTINA: Možda vam teško pada da se odreknete alkoholnih napitaka i nakon same trudnoće, ali i njihova mala količina mogla bi se prenijeti u majčino mlijeko. Na taj način, promijenio bi se i njegov ukus što nikako ne bi doprinijelo razvoju bebe. Međutim, kako navode američka istraživanja, nikada se ne može sa sigurnošću znati da li se i koja količina alkohola prenosi zapravo tokom dojenja, ali se savjetuje da se ne pribjegava potencijalnom riziku.

yumama.com