Zagrijavanje prije treninga: Zašto je VAŽNO i kako se pravilno IZVODI (VIDEO)

Kako i zašto da se zagrijete prije treninga, bilo da trčite, radite kardio vježbe, idete u teretanu, na pilates ili praktikujete neku drugu sportsku aktivnost...

Zagrijavanje prije treninga: Zašto je VAŽNO i kako se pravilno IZVODI mamaklik.com

Zagrijavanje prije početka treninga se smatra veoma bitnim jer njime pripremamo organizam na ono što slijedi odnosno na fizički napor. Dokazano je da zagrijavanje pred vježbanje znatno smanjuje mogućnost povreda jer se tijelo postepeno privikava na napor. Ako biste odmah počeli sa jakim treningom mogućnost povreda bi bila ogromna.

Vjezbe za zagrijavanje prije treninga mamaklik.com

Kako i zašto se zagrijati prije treninga?

Zagrijavanje je vrlo širok pojam i svako ima neki svoj način zagrijavanja.

Neki džogiraju, neki se razgibavaju, neki rade vježbe veoma slabog intenziteta, ali u svakom slučaju bitno je da zagrijemo mišiće, postepeno podignemo puls i spremimo organizam za fizički napor.

Bez obzira na to koliko jak trening namjeravate da odradite ne smijete izostaviti zagrijavanje, ono je bitno i kod treninga sa najmanjim intenzitetom.

Prije nego što objasnimo zašto je zagrijavanje jako bitno treba napomenuti da je potrebno zagrijati cijelo tijelo, ali posebno grupu mišića koju namjeravate da radite tog dana.

Ako ne trenirate neku posebnu grupu mišića svejedno radite zagrijavanje za cijelo tijelo.

Šta dobijamo zagrijavanjem pred trening?

  • Zagrijavanje podiže temperaturu mišića što značajno povećava elastičnost mičića i omogućava znatno povećanje samog intenziteta treninga.
  • Ubrzava se protok kiseonika, ali i krvi. Na ovaj način možete podneti mnogo veće napore jer krv i kiseonik mnogo lakše “putuju” kroz vaš organizam.
  • Zglobovi postaju pokretniji.
  • Znatno smanjena mogućnost povrede tokom treninga.

Dobre vježbe za detaljno istezanje i zagrijavanje pred trening možete pogledati ovde:

Ljepotaizdravlje.ba

Booty Building: Vježbe za SAVRŠENU GUZU