Trčanje ili meditacija: Šta je bolje za mozak i raspoloženje?

Već je kroz brojna istraživanja dokazano da trčanje pomaže u rješavanju stresa, a sada postoje nova istraživanja koja pokazuju da je trčanje korisnije za vaš mozak nego meditacija.

Prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Acta Psychologica, trčanje samo jedne do dvije milje poboljšava pažnju, koncentraciju i opšte raspoloženje više nego meditacija.

Istraživači u Francuskoj proveli su dva kognitivna testiranja na 101 studentu:

1. VA – test koji procjenjuje nivo percipirane energije

2. TMT – test se sastoji od dva dijela i procjenjuje vještinu obrade.

Nakon toga studenti su podijeljeni u dvije skupine. Prva skupina je trčala 15 minuta po kampusa, a druga je ostala u učionici u učestvovala u 15-minutnoj meditaciji.

Nakon toga,istraživači su proveli kognitivno testiranje, rezultati su bili jasni: oni studenti koji su trčali u prosjeku su imali više bodova na VA testu i brže su riješili TMT test.

Zašto su ‘trkači’ imali bolje kognitivne sposobnosti?

Dr. Fabijen Legran, psiholog i glavni autor studije, rekao ja za Runner’s World da se “spoznajne promjene uzrokovane vježbanjem mogu objasniti u smislu neidirektnih učinaka – naročito povećanje osjećaja energije.”

Dakle, oni koji trčali vratili su se razbuđeni i puni energije, što je poboljšalo njihovo raspoloženje i pomoglo im da se bolje fokusiraju na testove. Oni koji su meditirali rekli su da se osjećaju umorno te stoga lošije riješili testove.

Stoga, ako vam je potreban brz način poboljšavanja raspoloženja, bez obzira na doba dana, trčanje će vam to osigurati.

Da sve to nisu samo puste priče potvrdila su i mnoga istraživanja koja pokazuju da trčanje pogoduje zdravlju tijela na brojne načine.

Ojačava hrskavicu

Možda se čini da nema smisla, ali istraživači s Monash univerziteta u Australiji primijetili su da trčanje može povećati stvaranje hrskavice, što može zaštititi vaše zglobove od artritisa.

Izoštrava sluh

Na Bellarmine univerzitetu u Kentakiju dokazano je da žene koje su fizički aktivne imaju 6% veće šanse za bolji sluh od onih koje se ne bave nikakvom fizičkom aktivnošću. Naime, trčanje poboljšava cirkulaciju u uhu, što stvara više hranjivih supstanci koje pomažu u očuvanju sluha.

Suzbija migrenu

Tromjesečno istraživanje provedeno u Švedskoj na Gothenburg univerzitetu dokazalo je da su oni koji su u tom razdoblju vježbali tri puta sedmično po 40 minuta imali manje migrena nego inače.

Smanjuje osjećaj tjeskobe i depresije

Profesor psihologije sa Univerzitetu u Bostonu, Majkl Oto, napisao je cijelu knjigu o tome koliko tjelovježba utiče na naše raspoloženje te je zaključio kako samo 5 minuta vježbanja dnevno može smanjiti stres i osjećaj tjeskobe te odagnati depresiju.

(zdravakrava.hr)