Plišane igračke se vole zauvijek, a evo i zašto

Svi smo tokom odrastanja imali svoju omiljenu plišanu igračku od koje bismo se rijetko odvajali. Nije nam smetalo ni kada više možda ne bi bila u reprezentativnom stanju. Bio je to naš prijatelj, naša utjeha, ali i naše sredstvo upoznavanja svijeta.

Igračke su u periodu djetinjstva izuzetno važan dio odrastanja, a djeca uglavnom biraju plišane. Igra je neizostavni dio djetinjstva, a igračke kojima se djeca pritom igraju imaju brojne funkcije: od razvoja motorike, osjećaja, opažanja, podsticanja razvoja socijalnih vještina, razvoja mašte, empatije, improvizacije, inteligencije, konstruktivnosti.

Posebna veza

I dok je vrlo važno da se dijete igra i didaktičkim igračkama, posebno mjesto u životu djece ipak zauzimaju plišane igračke. To su igračke kojima se dijete ne može povrijediti te se nerijetko izuzetno veže uz njih. Često se može vidjeti kako mala djeca razgovaraju s igračkama, ponekad i govore u njihovo ime. Pomažu im da se osjećaju sigurnijima. Plišana igračka za dijete ima simboličko značenje i treba poštovati odnos koji je izgradilo s igračkom, ne pokušavajući je pritom zamijeniti “ljepšim” ili “boljim” predmetom.

Učenje uz pomoć medvjedića

Pored toga što imaju simboličko značenje, plišane igračke i roditeljima mogu biti svojevrsna pomoć u odgoju. Naime, upravo se uz pomoć djetetove najdraže plišane igračke razvijaju jezičke i socijalne vještine. Kada dijete u igri razgovara s medvjedićem ili drugom plišanom igračkom, nesvjesno podstiče razvoj svojih jezičkih vještina. Komunicira s igračkom, govori i u njeno ime, vodi dijalog i pritom sluša vlastiti glas.

Socijalne vještine i obaveze

Plišana igračka će se prije ili kasnije uprljati. Dakako, tada je treba oprati, a tu situaciju možete iskoristiti naglašavajući važnost lične higijene. Djetetu možete reći: “Vidiš, i medi je potrebno kupanje kako bi bio ljepši i zdrav, baš kao i ti.”

Jednako tako plišana igračka može pomoći i prilikom hranjenja pa je preporučljivo da sjedi za stolom sa svojim tanjirom i priborom kako bi dijete, posebno ako odbija hranu, lakše prevladalo konzumiranje hrane koja mu nije najomiljenija, ali je potrebna za njegov zdravi razvoj.

Prelazni objekat

Vrlo često djeca svoju igračku nose uvijek sa sobom, i to im nikako ne treba braniti, posebno ne prilikom odlaska u vrtić. Naime, plišana igračka predstavlja korak u samostalnosti djeteta. Plišane igračke često su od presudne važnosti prilikom odvajanja od roditelja, bilo da je riječ o odlasku u vrtić ili samo na čuvanje kod nekog člana porodice.

NN