Razlozi zbog kojih ne gubite kilograme nakon porođaja

Gubitak kilograma ženi će vratiti samopouzdanje, a smanjivanjem tjelesne težine poboljšavaju se vitalnost i zdravlje. Neke studije pokazuju da je potrebno minimalno devet mjeseci da bi se žensko tijelo vratilo na težinu prije porođaja. Ipak, prije početka vježbanja potražite savjet ljekara, a kako biste olakšali povratak na staru težinu izbjegnite ovih 5 čestih zamki.

1. Previše zdravih namirnica

Iako su zdrave namirnice najvažnije, pogotovo ako dojite, imajte na umu da i zdrava hrana sadrži kalorije. Namirnice koje sadrže zdrave masnoće poput orašastih plodova, smeđe riže, proizvodi bez glutena primjer su hrane koja daje energiju i odlične su za mame.

Međutim, kada konzumirate više kalorija nego što je potrebno vašem tijelu, čak i one iz zdrave hrane, one će se spremiti u tijelo kao masno tkivo. Zato budite pažljivi s veličinom porcije i odvojite vrijeme za čitanje etiketa.

Kako bi proizvelo mlijeko, organizam koristi 100 do 150 kalorija dnevno dobivenih razgradnjom masnog tkiva. Savjet je da se energetski unos dojilja ne spušta ispod 1800 kcal dnevno.

2. Hormon kortizol

Kada novorođenče dođe kući nastupa vrijeme prilagođavanja u kojem roditelji malo spavaju. Kako se količina sna smanjuje, tako razina hormona kortizola povećava što rezultira time da ženino tijelo teže reguliše metabolizam.

Nažalost, ovo je neizbježno u novom majčinstvu. Kako bi kortizol držali u ravnoteži, probajte smanjiti stres iz drugih izvora. Kofein, stres i prerani početak vježbanja nakon porođaja treba izbjegavati.

3. Prerani početak ili previše vježbanja

Osim umora koje osjeća, žena se treba potpuno oporaviti od porođaja kako bi se vratila fizičkoj aktivnosti. Žene koje su imale vaginalni porđaj trebalo bi da čekaju najmanje 6 do 10 sedmica prije početka bilo kakvog vježbanja.

Takođe, važno je da se posavjetujete s ljekarom. Prerani početak ili previše vježbanja može dovesti do komplikacija uključujući i Diastasis recti (razdvajanje trbušnih mišića) ili do iscrpljenosti. Kada dobijete dozvolu od ljekara za vježbanje, posavjetuje se sa stručnjacima o vježbama koje treba da izbjegavate.

4. Podrška je važna

Gubitak kilograma traži i podršku vaše porodice. Uživanje u domaćoj hrani i slasnim desertima sigurno je ugodno, međutim bitno je razgovarati s najbližima o tome što želite i koji su vaši ciljevi. Nemojte se bojati izbaciti hranu i stvari koje vam ne odgovaraju. Ako vaš napredak ide polako, ne gubite volju, najvažnije je da ste zdravi.

5. Nerealni ciljevi

Zaustavite se na trenutak, duboko udahnite i provjerite što danas možete napraviti kako biste bili bliže svom cilju. Studije pokazuju da je najbolji plan mršavljenja onaj u kojem gubite jedan do dva kilograma sedmično.

Postavite realne ciljeve, kao što je svakodnevna šetnja u trajanju od trideset minuta, smanjite unos industrijski prerađene hrane. Neka vaš cilj bude zdrav život koji će s vremenom rezultirati smanjenjem kilograma i dobrom kondicijom.

U međuvremenu, uživajte s vašom bebom u najljepšim životnim trenucima.

klokanica.24sata.hr