Da li je kvalitet mlijeka isti prilikom dojenja i izmlazanja u flašicu?

da li je bolje dojenje ili izmlazanje mlijeka

Da li se kvalitet humanog mlijeka smanjuje nakon izmlazanja, kao i nakon zamrzavnja i odmrzavanja, otkrila su nova istraživanja.

Nova istraživanja pokazuju da postoji mogućnost da se kvalitet humanog mlijeka smanjuje nakon izmlazanja, kao i nakon zamrzavnja i odmrzavanja. Takođe, autori istraživanja su došli do zaključka da vrsta mlijeka ima direktan uticaj na indeks tjelesne mase kod novorođenčeta.

Korist direktnog dojenja je postepeno povećanje bebine tjelesne težine i niži indeks tjelesne mase u periodu od tri mjeseca.

“Majke koje izmlazaju mlijeko ulažu napor i ne želim da steknu pogrešan utisak da to mlijeko nije korisno. Ali, postavlja se pitanje da li je izmlazano mlijeko jednako dobro kao i mlijeko koje beba dobije direktnim dojenjem. Takođe, pitamo se i šta je najbolje da učinimo kako bismo pružili veću podršku majkama ukoliko je to ono što žele”, navela je autorka istraživanja Megan Azad.

Od 2.500 novorođenih beba,  bebe sa najnižim indeksom tjelesne mase i 12 mjeseci starosti bile su one koje su direktno sisale i nisu se hranile nikakvim formulama, a koja su takođe počele da jedu drugu hranu između petog i šestog mjeseca života.

Istraživanje je pokazalo da je prekid dojenja prije šestog mjeseca direktno povezan sa bržim povećanjem tjelesne težine, većim indeksom tjelesne mase nakon 12 mjeseci života, kao i da postoji trostuko veći rizik od gojaznosti u odnosu na slučajeve direktnog dojenja.

“Drugi podaci su pokazali da ukoliko dijete ima povišeni indeks tjelesne mase u ranoj fazi života to dovodi do gojaznosti kasnije u životu”, kazao je Lars Bode.

Mehanizam koji je odgovoran za to što je direktno dojenje bolje od mlijeka koje se izmlaza,  još uvijek nije zvanično jasan. Moguće je da se nešto događa sa sastojcima mlijeka kada se ono ohladi, zamrzne ili odmrzne. Možda i čin dojenja omogućava bebama da bolje kontrolišu količinu mlijeka koju konzumiraju. Naučnici su istakli da istraživanje podržava tezu da je direktno dojenje bolje i zahtijevaju od poslodavaca da obrate pažnju na roditeljsko odsustvo i podršku majkama.

U SAD-u mnoge majke moraju na posao nekoliko nedjelja nakon porođaja, tako da, ukoliko žele da hrane djecu svojim mlijekom, moraju da koriste pumpice. SAD su u grupi od tri države koje ne nude plaćeno porodiljsko odsustvo.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje direktno dojenje beba do šest mjeseci, a dojenje se može nastaviti uz dodatnu hranu do druge godine. Dojenje smanjuje i rizik od brojnih infekcija, dijabetesa, astme i drugih bolesti.

Izvor: klix.ba/mojpedijatar
Foto: Shutterstock