Konturisanje kose: Sarah Jessica Parker se godinama služi ovim trikom!

konturisanje-kose-mamaklik-1.jpg

Konturisanje kose je trik kojim se Sarah Jessica Parker već godinama služi kako bi vizuelno popunila svoje duguljasto lice: plavi pramenovi u donjem dijelu kose njene obraze čine punijima, dok tamniji izrast uz korijen odvlači pažnju od prilično špicaste brade.

Konturisanje kose je, ukratko, šišanje, tehnika bojenje i oblikovanje svjetlošću i sjenkom kako bi se postigao određeni vizuelni efekt tj. vizuelno promijenile crte lica.

Uz mudro konturisanje kose, svoje lice možemo suziti, prošiti, smanjiti čelo, ublažiti oštre crte lica… 

konturisanje-kose-mamaklik-1.jpg

Frizeri objašnjavaju u čemu je poenta: želimo li sakriti neke dijelove lica, to možemo postići kosom, njenom gustoćom i sjenkom, dok istovremeno treba pustiti svjetlost na ona mjesta koja želimo naglasiti.

Zagovornik ovakvog bojenja kose je Nick Penna, vlasnik poznatog frizerskog salona u Bostonu, koji objašnjava: “Osvjetljavanje i bacanje sjene na određene dijelove kose može dovesti do iluzije različitog izgleda lica, ovisno o tome šta se želi naglasiti. Na primjer, ako neko ima duguljasto lice, svjetliji pramenovi uz rub lica mogu dati dojam širine, dok bi žene s jakom čeljusti, obrnuto, trebale imati svjetlije pramenove uz tjeme, a tamnije uz čeljust. Za visoko čelo idealni su ombre pramenovi koji bacaju fokus na donji dio lica, do je za široko lice dobro da su pramenovi uz njegov rub tamniji.”.

konturisanje-kose-mamaklik-1.jpg

Izvor: elle.hr/Foto: pinterest

20 zanimljivih činjenica o seriji “Seks i grad”

10 slavnih parova koji su se borili sa neplodnošću