Novozelandska premijerka dovela bebu u Ujedinjene nacije

Novozelandska premijerka Džasinda Ardern, koja se porodila ovog ljeta tokom svog mandata, donijela je svoju tromjesečnu kćerku na zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prenosi CNN.

Ovo je prvi put u istoriji da jedan lider, u ovom slučaju liderka, dovede svoju bebu u UN. Ardernova (38) je u društvu partnera Klarka Gejforda ljubila i igrala se sa ćerkom Nivom u samoj dvorani i to na Mirovnom samitu Nelson Mandela. Djevojčicu je tokom i poslije njenog govora čuvao premijerkin partner.

“Volio bih da sam mogao da slikam iznenađeni pogled japanske delegacije u UN dok su ulazili u salu za satanke u trenutku dok smo mijenjali pelenu. Sjajna priča za njen 21. rođendan”, napisao je Gejford na Tviteru.

ORGANIZATORI SU SPREMILI I PROPUSNICU ZA BEBU SA NJENOM FOTOGRAFIJOM, UZ OPIS “NOVOZELANDSKA PRVA BEBA”.

Ardernova je druga izabrana liderka koja se porodila dok je bila na visokom državnom položaju. Prije nje, Benazir Buto se porodila dok je bila premijerka Pakistana. Bebu je na put povela zbog toga što je još uvijek doji.

“Niv je zapravo uz mene većinu vremena na Novom Zelandu”, rekla je Ardern.

Ona je dodala da razumije da je neobično to što kombinuje svoju majčinsku ulogu i ulogu visoke funkcionerke jedne države, ali da se nada da će u budućnosti i to postati normalno, i izrazila vjeru u to da će se povećati broj žena na visokim državnim pozicijama u svijetu.

Novozelandska premijerka ipak nije prva koja je napravila ovako senzacionalan iskorak u kombinovanju majčinstva i karijere.

Još prošle godine u susjednoj Australiji je tamošnja senatorka Larisa Voters dojila svoju bebu u momentu obraćanja Parlamentu. Ovo je bio presedan kada je riječ o ženama u politici ali i dojenju u javnosti, a senatorkina tromjesečna beba dobila je epitet prvog dijeteta koje dojeno prilikom skupštinskog zasjedanja. Cijelu priču možete pročitati na ovom LINKU.

Nedeljnik/MamaKlik