Australijska senatorka dojila za vrijeme obraćanja parlamentu

Poslanica iz redova Zelene stranke u australijskom parlamentu dojila je dijete u trenutku podnošenja prijedloga, što je izazvalo pažnju medija i podršku udruženja za promociju dojenja u javnosti.

Larisa Voters taman je trebalo da izađe za govornicu i govori o plućnim oboljenjima kod rudara kada je njena četrnaestonedeljna ćerkica Alia Džoj ogladnjela.

Kao tromjesečna beba, Alia je postala prvo dijete dojeno u Parlamentu, koji sa mamom redovno posjećuje prilikom zasjedanja.

Prije osam godina, druga poslanica Zelenih, Sara Henson Jang bila je prinuđena da napusti sjednicu sa dvogodišnjim djetetom, što je kasnije opisala kao “ponižavajuće” iskustvo, a poslanici Liberalne stranke Keli Odvajer, 2015. je rečeno da mora da se izmlaza prije sjednice ako ne želi da propusti glasanje.

Međutim, prošle godine Parlament je promijenio propise kako bi majke mogle da podoje svoje bebe u sali tokom zasjedanja.

Senat je na prijedlog Larise Voters već promijenio pravila kako bi majke ili očevi mogli da na kratko uđu na sjednicu i pomognu oko djeteta.

“Vrlo sam ponosna što je Alia prva beba koja je dojena u Parlamentu,” izjavila je Votersova.

Izvor: banjalucanke.com