Roditeljska pravila po kojima živi vojvotkinja od Cambridgea

Vjerojatno mislite da bogate ličnosti na raspolaganju imaju čitavu armiju dadilja koje se brinu za njihovu djecu. Ne može se reći da slavne osobe ne brinu za svoje mališane, ali je više nego vjerovatno da će sebi priuštiti ovu vrstu pomoći.

Ipak, situacija postaje komplikovanija kada ste član rojalske porodice, a lica vaših rođaka se bukvalno nalaze na novčanicama valute koja je u upotrebi. Ne možete tek tako hodati u opuštenom izdanju kao da ste pošli do obližnjeg marketa, a ne prašta vam se ni ako imate musavu bebu sa svježim flekama od kašice koja se baš sjajno zaigrala u pješčaniku, pa ni vama ni njoj ne pada na pamet da prekidate u igru kako bi se beba presvukla u reprezentativnu garderobu.

Pod budnim okom javnosti Kate Middleton, supruga princa Williama i vojvotkinja od Cambridgea, učinila je poprilično dobar posao zadržavajući epitet jednostavne i posvećene žene koja je dovela u red najmlađe članove britanske kraljevske porodice, tako da princ George i princeza Charlotte od Cambridgea izgledaju kao prave male puslice.

Kate je, kako kaže, spas našla u čitanju knjiga o roditeljstvu i upijanju dobrih tehnika koje može da primjeni na svoju djecu. I to se ne odnosi samo na knjige. Korištenje online blogova, članaka, časopisa i razgovor sa iskusnim roditeljima su ono što je pomoglo vojvotkinji da formira svoj odnos prema vaspitanju.

Kate Middletone je napisala i pismo autorki priručnika “Moderna majka: Kako podići sretno, zdravo, pametno, disciplinovano i zanimljivo dijete – počevši od rođenja”, u kojem navodi koliko je uživala u knjizi.

Knjiga, koju je napisala anonimna autorka pod pseudonimom “moderna staromodna mama”, kaže da nema ništa loše u tome da mame potraže dodatnu pomoć.

To je osobito odnosi na prve sedmice i mjesece nakon bebinog rođenja. A to je ono što je Kate i učinila: nakon što se rodio princ George, par je krenuo natrag u Bucklebury, gdje živi vojvotkinjina porodica.

Tamo su proveli nekoliko sedmica, uživajući u brižnosti i kulinarskim specijalitetima bake Carole Middleton. Par je angažovao i tetu za brigu oko bebe dok je kraljevski par na službenim angažmanima.

I kraljevska djeca imaju tantrume. Na prvom javnom izletu, princ George je bio uplašen od svih glasnih zvukova na najvećem svjetskom vojnom aeromitingu Royal International Air Tattoo.

Zato ga je vojvotkinja jednostavno uzela u naručje i razgovarala s njim mirnim, razumnim i toplim tonom, što upravo to propisuje spomenuta knjiga o majčinstvu.

Maminom mirnom intervencijom, brige malog princa su uklonjene i on je vrlo brzo preusmjerio svoju pažnju na mlazne avione i uzbudljive akrobacije na nebu.

Kada je riječ o disciplini, Kate svojoj djeci daje šansu da izvrše zadatak “dok izbroji do tri”, prije nego što ih eventualno ukori. Iako ponekad osmijeh i zagrljaj daju bolje rezultate, Kate smatra da je djecu važno učiti disciplini i ustanovljenim vrijednostima od najmlađe dobi.

Neka budu svoji. Autorka knjige kaže da roditelj treba da podstiče osamostaljivanje djeteta. Kate je to učinila kada je išla iza princeze Charlotte, pustivši je se sama priključi veseloj igri balonima na dječjoj zabavi u Britanskoj Kolumbiji.

Dopustite djeci da nauče pojam vlasništva. Autorka knjige ističe da djeca ne mogu razumjeti dijeljenje ako ne razumiju pojam posjedovanja stvari. Dakle, nema ničeg lošeg u tome da dijete traži svoju igračku nazad, ako mu je uzeta.

Muzika je bitna. Pustite mališanima Mozarta za bebe i okružite ih muzičkim instrumentima. Pratite da li su zainteresovani da razvijaju svoju kreativnost u pravcu muzike. Investirajte u instrumente ili igračke koje proizvode zvukove i pjevate i plešite sa svojom djecom. Muzika razvija inteligenciju, kreativne i jezičke sposobnosti, socijalnu interakciju i još mnogo toga, a prije svega je jako zabavna.

Još jedan savjet sličan prethodnom, a odnosi se na ukupne dječje talente i interesovanja, koje roditelji treba da prepoznaju i podstaknu. Princ George pokazuje sklonost prema motorima, avionima i helikopterima, dok je princeza Charlotte okupirana konjima. Njihova znatiželja još više raste, kako ih roditelji okružuju igračkama, knjigama, crtanim filmovima i svim onim što ima veze sa predmetom dječjeg interesovanja.

Nemojte prisiljavati djecu da učine nešto po svaku cijenu. Prisiljavanje vašeg djeteta da uradi nešto što prezire je kontraproduktivno i samo znači da ne slušate ono što vam dijete pokušava reći. Zato, komunicirajte sa svojim mališanima i poslušajte šta vam oni žele poručiti.

Učite djecu pristojnosti. Najjednostavnije je razmaziti djecu, naročito onu koja žive u palati, ali princ George je vaspitan da kaže “hvala” i da bude ljubazan u svakom trenutku.

Oblačite ih lijepo. Anonimni autor smatra da lijepo oblačenje pomaže u razvijanju osjećaja samopoštovanja i dostojanstva koji će trajati cijeli život.

providr.com