Mama intervju: Dragana Ristić

Dragana Ristić pomoćnik je ministra za turizam i ugostiteljstvo u Ministarstvu trgovine i turizma RS

Banjalučanka Dragana Ristić pomoćnik je ministra za turizam i ugostiteljstvo u Ministarstvu trgovine i turizma RS, majka Marka (13) i Ane (11), po struci dipl. ekonomista, društveno odgovorna i angažovana, uvijek nasmijana, energična i spremna da pomogne.

Draganin posao podrazumjeva angažovanje na projektima koji utiču na razvoj turizma Republike Srpske, što podrazumjeva i česta putovanja. Poslovne obaveze joj ponekad oduzimaju previše vremena, ali ona ipak najviše voli da svoje slobodno vrijeme provede sa svojom porodicom, sa suprugom Sašom i djecom. Najčešće se otisnu na neko putovanje, skijanje i ljetovanje gdje Dragana Ristić i njeni najmiliji zajedno kreiraju uspomene i uživaju u zajedničkim trentucima.

Kaže da joj majčinske obaveze ipak najdraže, pa svoju djecu pored školskih, usmjerava i ka vanškolskim aktivnostima. Marko trenira fudbal i strastveni je fudbaler, uz to pohađa kurseve jezika, a Ana donosi medalje sa takmičenja u plesu, jedna je posebna a to je 2. mjesto na svjetskom takmičenju.

Dragana Ristić pomoćnik je ministra za turizam i ugostiteljstvo u Ministarstvu trgovine i turizma RS

MamaKlik: Kako počinje a kako završava Vaš dan?

Dragana: Moj dan počinje, kao i kod svake majke, jutarnjim obavezama i spremanjem djece za školu. Nakon toga pripremam sebe za odlazak na posao, jer moj radni dan počinje već u 7:30. U posljednje vrijeme, zna se desiti da se moj radni dan često završi i kasno u noć.

One aktivnosti koje ne zahtijevaju rad u kancelariji, često obavljam i kod kuće jer sam zahvaljujući modernim tehnologijama i internetu u mogućnosti da odgovorim i ovim obavezama.

Turizam je moj posao, a on je dinamičan i zahtijeva stalnu angažovanost, međutim, realizacija projekata i razvoj turizma na našoj Jahorini, Kozari, Banjaluci, Trebinju, Višegradu, Nacionalnim parkovima, banjama i drugim mjestima mi pričinjava veliko zadovoljstvo.

Naravno, ostatak dana provodim sa svojom porodicom, a aktivna sam i u mnogim organizacijama i udruženjima gdje se zaista trudim da dam svoj doprinos kao građanin i kao komšija. Odrasla sam u banjalučkom naselju Borik, pa zajedno sa svojim komšijama realizujem aktivnositi  na uređenju i održavanju našeg naselja.

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Dragana: Najdraži dio dana mi je kada sam zajedno sa svojom porodicom, djecom i mužem. Tada zajedno prepričavamo naše dnevne dogodovšine i posvećujemo pažnju jedni drugima. Naravno volim i veče, kada imam priliku da predahnem, svjesna da sam ispunila sve svoje dnevne obaveze.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Dragana: Često nemam vremena za sebe, ali kad ga imam – volim da ga provedem sa prijateljicama, u neobaveznom ćaskanju uz kafu. Neizbježne teme su nam posao i djeca. (smijeh)

“Mislim da mi kao pojedinci možemo doprinijeti svojoj lokalnoj zajednici kroz podršku humanitarnim organizacijama”, kaže Dragana Ristić

Takođe, slobodno vrijeme volim da provedem i na putovanjima sa porodicom, te da posjećujem kulturne i društvene događaje kojima se mi u Banjaluci možemo pohvaliti. Pored toga, volim da posjećujem događaje humanitrnog karaktera. Mislim da mi kao pojedinci možemo doprinijeti svojoj lokalnoj zajednici kroz podršku humanitarnim organizacijama.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa djecom izgleda…?

Dragana: Sa svojim djecom imam prijateljski i nježan odnos. Kćerka Ana se bavi plesom i često je pratim na njenim takmičenjima, kao i u ostalim školskim aktivnostima. Sin Marko je stariji i ima potpuno drugačije prioritete, za razliku od Ane koja je naša mala princeza.

Obožavamo dječje rođendane, jer se tada na jednom mjestu okupe porodica i dragi ljudi. Takođe, najdraže vrijeme nam je tokom raspusta. Zimski provodimo na našoj ljepotici Jahorini, a svoje tehnike skijanja usavršavamo uz pomoć stručnih instuktora koji obučavaju na našoj planini. Ljeti smo takođe aktivni i uživamo kada smo zajedno.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Dragana: Kada sam saznala  da sam u drugom stanju, bila sam presretna. Djeca su naša najveća radost.

MamaKlik: Kako je prošla Vaša trudnoća?

Dragana: Uživala sam u trudnoći i u osjećaju da ću postati majka.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebama?

Dragana: Prvi dani sa bebama su prekrasni, osjećaj majčinstva je nešto najljepše što jedna žena može da doživi. Odgajati mala i nejaka bića je blagoslov.

MamaKlik: Koliko vas je zapravo majčinstvo promijenilo?

Dragana: Postala sam osjećajnija i osjetljivija na djecu, a i na život gledam iz potpuno drugog ugla. Kao majka, znam šta su prioriteti u životu.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Dragana: Majkama savjetujem da budu hrabre i da spoje posao i porodicu. Žena može da bude uspješna u poslu i karijeri, a takođe i kao majka i supruga. Ako smo zadovoljne i uspješne, tada smo dobre i za sebe i za  svoju porodicu.

Takođe, mamama bih savjetovala da se ponekad relaksiraju u našim banjama i da koriste veoma kvalitetne i pristupačne wellness usluge u ovim centrima. Žene često zaborave ne sebe, pretrpaju se obavezama i skoro nikada ne odmaraju. Relaksacioni vikend uz masaže i kozmetičke tretmane zaista može da nas opusti i pripremi za nove obaveze.

Naše Banje Vrućica, Slatina, Laktaši i Kulaši se nalaze nadomak Banjaluke i nude vrhunske usluge koje svakoj ženi trebaju. Mi koji živimo ovdje često ne vidimo bogatstvo koje imamo, tako da svakoj mami od srca preporučujem da jedan kvalitetan wellness treman u našim banjama.

“Ako smo zadovoljne i uspješne, tada smo dobre i za sebe i za  svoju porodicu”, podsjeća Dragana Ristić.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao, odnosno karijeru i porodicu?

Dragana: Zahvaljući svojoj porodici i uz veliku podršku svoga supruga Saše, uspijevam da balansiram između različitih svakodnevnih obaveza. Moja porodica je zaista moj oslonac. Zbog posla često putujem i predstavljam turizam svoje zemlje u inostranstvu, tako da bih bez pomoći porodice teško mogla kvalitetno obavljati svoje poslovne obaveze.

MamaKlik: Sve su mame superheroji. Koje su vaše super moći?

Moja energija je moja super moć. Volim svoj posao i ono što radim.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Ljubav, porodica, djeca i prijatelji su ono što me čini sretnom i iz čega crpim inspiraciju. Uživanje u njima je moj životno moto.

MamaKlik

Mama intervju: Lejla Hodović

Mama intervju: Jelena Jugović Tuncel

Mirela Mitrović: Najsavremenije usluge za trudnice u BiH