Mama intervju: Lejla Hodović

Mama intervju: Lejla Hodović

Kada pogledate njene prelijepe fotografije na društvenim mrežama, prvo što pomislite je da je riječ o kolažu naslovnica za neki magazin posvećen mami i bebi. Ona je Lejla Hodović i jedna je od najpopularnijih bh. mama sa Instagrama.

Lejla Hodović je budući magistar farmacije i mama preslatke, male Lane, koja uskoro puni 4 godine. Sa suprugom Alemom čeka još jednu bebu, ovoga puta – dječaka. 

Kaže da je kroz ulogu majke postala psihički jača, otpornija i zrelija. “Promijenili su mi se prioriteti, ne gubim vrijeme na manje bitne ljude i sretnom me čine male stvari. To i jeste bit života”, ističe Lejla. A ovako izgledaju njeni roditeljski dani:

MamaKlik: Kako počinje a kako završava Vaš dan?

Lejla: Budim se relativno rano, i dan moram početi sa jutarnjom kafom koju spravljam što je moguće tiše da bi Lana odspavala bar jos nekih 10 minuta. To se u većini slučajeva neće dogoditi, jer ustane odmah poslije mene. Nakon toga Lanu spremam za vrtić, gdje provodi većinu dana.

Suprug i ja dan završavamo uz neki dobar film, Lana uz crtić (ako je zaslužila naravno) i čašu toplog mlijeka. S obzirom na to da rano idemo na spavanje, do u detalje pričamo kako je ko proveo današnji dan, poslije toga ide neka priča sa sretnim završetkom naravno i spavanje.

MamaKlik: Koji Vam je najdraži dio dana?

Lejla: Predvečer, nakon što se okupamo, osušimo kosu, odradimo dnevnu dozu maženja i sumiramo protekli dan, još ako je bio uspješan, dan ne može bolje završiti.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Lejla: Kako sam još uvijek nezaposlena, imam dosta vremena za sebe u toku dana dok je Lana u vrtiću. Volim kao i svaka žena da posjećujem kozmetičke i frizerske salone. Ali kako to, naravno, ne radim svaki dan, većinu vremena koristim za odmor, jer sam već u poodmakloj trudnoći i to je ono što mi je prijeko potrebno, jer znam šta me čeka poslije poroda . U suštini najbitnija je dobra organizacija, onda vremena ima za sve.

“Najbitnija je dobra organizacija, onda vremena ima za sve”, tvrdi Lejla Hodović

MamaKlik: Vaše vrijeme sa djetetom izgleda?

Lejla: Ludo i nezaboravno (smijeh). Moja Lana je uveliko u ovoj nekoj rekla bih “ludoj fazi” kada brzo mijenja raspoloženje, postavlja million pitanja u toku dana na koja se stvarno trudim odgovoriti, ako ona sama već nema i neki svoj odgovor na ista.

Mama intervju: Lejla Hodović

Čini mi se da već počinje da iskazuje svoju ljubomoru zbog bebe koju čekamo, pa se ne trudi više sama ni da jede, ni da se kupa, ni da pospremi igračke, što inače stvarno radi, ali kažu da je to normalno i da brzo prolazi, pa vidjet ćemo. Sve su to lijepe stvari kroz koje svi moramo proći, bude nam teško, a kad prođu – bude nam i pomalo žao. 

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Lejla: Po mom skromnom mišljenju, svaka žena koja kaže da se obradovala laže. Naravno poslije da, ali sam taj trenutak je šok sigurna sam za svaku ženu, tako i za mene. Prođe toliko pitanja kroz glavu, da li ću to moći, jesam li dovoljno zrela za sve to, jesam li svjesna u šta ulazim.

Jasno je da je sve to normalno, i kad taj prvi šok prođe lako se poslože svi odgovori na ta pitanja. Mislim da ni jedna žena nije na to spremna dok se ne porodi i dok ne uzme svoje dijete u naručje.

Ja sam doživila šok iskreno i kad sam saznala za drugu trudnoću (smijeh), iako smo radili na tome. Ali mislim da se taj prvi utisak nikako ne može izbjeći.

MamaKlik: Kako je prošla Vaša trudnoća?

Lejla: Prva, divno. Moram priznati da sam se toliko dobro osjećala, nisam imala mučnine, bila sam jako pokretna, dosta sam vremena provodila na moru, i vrućina mi nije teško padala. Sad je već sve obratno, možda zato što nosim muško dijete, vidi se da su već od početka zahmetli što bi se reklo.

Mama intervju: Lejla Hodović

MamaKlik: Kako biste opisali Vaše prve dane sa bebom?

Lejla: Kad je prvo dijete, roditelji uvijek imaju dozu straha u sebi, i mi smo je imali. Lana je bila poprilično sitna bebica, i uvijek kad bi zaplakala mislili smo da je nešto boli, pa smo je jako često vodili pedijatru prvih mjesec dana (smijeh).

Nakon mjesec dana sve je išlo dosta lakše, imali smo sreću pa je spavala po čitavu noć tako da smo bili odmorni, što je danas jako rijetko kad je beba tako mala. Već sa 3 mjeseca smo išli sa njom na razna putovanja tako da je od malena naučila da putuje i dan danas nigdje ne idemo bez nje.

Mama intervju: Lejla Hodović mamaklik

MamaKlik: Koliko Vas je zapravo majčinstvo promijenilo?

Lejla: Dosta. Tek tad sam shvatila koliko sam se kao djevojka sekirala zbog nebitnih stvari.

Postala sam dosta psihički jača, otpornija, zrelija. Promijenili su mi se prioriteti, ne gubim vrijeme na manje bitne ljude i sretnom me čine male stvari. To i jeste bit života.

“Postala sam dosta psihički jača, otpornija, zrelija”, naglašava Lejla Hodović.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Lejla: Da budu dobre majke, dijete je lako roditi, ali je teško biti dobra majka.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Lejla: To me pitajte za otprilike dvije godine, kad se zaposlim i rodim drugo dijete, ako ne budem u ludnici (smijeh). Šalu na stranu, mislim da je bitna samo dobra organizacija kao što sam već i rekla i sve to ide lakše. Divim se majkama koje sve to stoički podnose, nadam se da ću biti jedna od njih.

Mama intervju: Lejla Hodović mamaklik

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti Vaš najdraži, a najbrži recept?

Lejla: To je pitanje za mog supruga, on kuha kada smo kući. Ja sam sretna žena. 🙂

MamaKlik: Sve su mame superheroji. Koje su Vaše super moći?

Lejla: Ja sam mama.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Lejla: “Najveći hendikep je negativan stav.”

MamaKlik: Koju biste od poznatih mama imenovali za našu sljedeću gošću?

Lejla: Predlažem moju sestru Aidu Cvijetić. zaposlena, majka dva sina Vanje (8) i Ariana (2.5), suprug joj živi na relaciji Beograd-Sarajevo, ona uvijek sređena, nasmijana i uspješno stiže na sve.

Mamaklik.com

Mama intervju: Aida Cvijetić

Mama intervju: Lejla Zatović

Mama intervju: Lejla Elezović