Mirela Mitrović: Najsavremenije usluge za trudnice u BiH

Mirela Mitrović: Najsavremenije usluge za trudnice u BiH

Kompanija BioTechnology and Genetics već nekoliko godina nudi trudnicama u BiH najnaprednije usluge kada je u pitanju prenatalna dijagnostika i regenerativna medicina. Upravo to je dobar povod da o ovim temama razgovaramo za generalnom direktoricom ove kompanije, Mirelom Mitrović.

Mirela Mitrović: Najsavremenije usluge za trudnice u BiH

Vaša kompanija fokusirana je na rad sa trudnicama već niz godina. Možete li nam reći čime se Vi zapravo bavite?

Mirela Mitrović:

U partnerstvu za vodećom američkom kompanijom Veritas omogućili smo trudnicama da mogu da urade vrhunski prenatalni test i u Bosni i Hercegovini. MyPrenatal test je neinvazivni skrining test koji daje pouzdan odgovor o zdravlju hromozoma bebe.

Naime, poznato je da u krvi trudnice već od 10. nedjelje trudnoće cirkuliše dovoljno fetalne (bebine) DNK. Zbog toga se ovaj test može raditi već od desete nedjelje trudnoće.

MyPrenatal test je pogodan za jednoplodne, blizanačke trudnoće i za trudnoće potpomognute vantjelesnom oplodnjom. Test je namijenjen svim trudnicama koje žele izbjeći neopuzdane rezultate Doubl i Triple testa i svim trudnicama koje žele izbjeći rizik amniocenteze.

Trenutno se na tržištu nudi više različitih neinvazivnih prenatalnih testova. Po čemu je myPrenatal test različit od drugih? O čemu trudnice trebaju voditi računa kada se odlučuju koji test će izabrati?

Mirela Mitrović:

MyPrenatal by Veritas se radi u Illumina laboratoriji koja koristi najnapredniju tehnologiju “Masovno paralelno sekvencioniranje” i upravo zbog toga ovaj test ima najmanju stopu lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata.

Kada se trudnice odlučuju koji test da urade treba da se informišu u kojoj državi i laboratoriji se radi test, koja tehnologija se koristi, da li postoje studije koje potkrijepljuju informacije o pouzdanosti i specifičnosti testa. I svakako trebaju da znaju koliko i koje tačno sindrome test detektuje.

Pored prenatalne dijagnostike u svakodnevnom radu susrećete se sa trudnicama koje žele pohraniti matične ćelije. To je tema o kojoj se mnogo špekulisalo u posljednje vrijeme. Zašto je bitno da se budući roditelji informišu o pohranjivanju matičnih ćelija iz pupčane vrpce?

Mirela Mitrović:

Matične ćelije su trenutno standardna terapija za preko 80 oboljenja i to je činjenica koju niko ne može osporiti. Pored toga postoji niz oboljenja koja su u fazi kliničke studije kada je u pitanju terapija matičnim ćelijama. Danas imamo ogroman napredak ovih studija kada je u pitanju liječenje recimo Dijabetesa tipa 1, cerebralne paralize, multipla skleroze.

Porod je jedinstvena prilika da se sačuvaju matične ćelije i zbog toga se svakako treba na vrijeme informisati i edukovati.

Mnogi će reći da je to skupa usluga za naše standarde, ali isto tako nemjerljiva je dragocjenost obezbjediti takav poklon svojoj bebi i cijeloj porodici. Pogledajte na ulicama, ljudi kupuju skupocjena bebi kolica, namještaj, mobitele. Da li se dobrobit svega materijalnog može porediti sa poklonom ovakve vrste?

Vaša kompanija je ovlašteni i ekskluzivni partner Švicarske banke matičnih ćelija, možete li nam reći o kakvoj banci se radi?

Mirela Mitrović: Najsavremenije usluge za trudnice u BiH

Mirela Mitrović:

Švicarska banka matičnih ćelija se razlikuje od drugih banaka koje posluju u Bosni i Hercegovini. Sjedište i laboratorija ove banke se nalaze u Švicarskoj, koja je poznata po rigoroznim standardima kada su u pitanju medicinske usluge i terapije.

Pored toga ova banka posjeduje najprestižniju FACT NetCord akreditaciju koja je garant da će se matične ćelije moći koristiti u terapijske svrhe u slučaju potrebe.

Takođe, jedina smo banka koja izdvaja matične čelije iz krvi i iz tkiva, a samo tako pohranjene ćelije se odmah mogu koristiti u terapijske svrhe. Metoda izdvajanja ćelija na ovaj način predstavlja ZLATNI STANDARD.

BioTechnology and Genetics pored redovnih aktivnosti realizuje i niz društveno odgovornih projekata?

Mirela Mitrović:

S obzirom na to da smo opredjeljeni za rad sa trudnicama i budućim roditeljima podržavamo mnogobrojne društveno odgovorne projekte. U svakodnevnom radu imali smo priliku čuti komentare trudnica da nemaju priliku edukovati se o psihofizičkoj pripremi za porođaj i roditeljstvo. Ovo se posebno odnosi na manje gradove i mjesta gdje uglavnom ne postoje škole za trudnice. To je bio povod da izdamo Priručnik za trudnice. Ova knjiga sa savjetima i praktičnim vježbama dijeli se trudnicama besplatno širom BiH.

Pored toga do sada smo podržali rad i opremanje mnogobrojnih škola za trudnice. Svakog mjeseca organizujemo ili podržavamo predavanja i panele za trudnice. Prisutni smo na skoro svim manifestacijama i događajima koji su namijenjeni ovoj populaciji jer znamo koliko je značaj psihofizičke pripreme.

Porodice koje se odluče za naše usluge, za nas su mnogo više od klijenata. Prolazimo sa njima kroz neke od najljepših i najintimnijih trenutaka i to su neraskidive veze. Svi u našoj kompaniji su najsretniji kada nam nakon određenog vremena u kancelariju dođu roditelji sa mališanima, koje rado zovemo NAŠE BEBE.

Zadovoljstvo je raditi u kompaniji čija je misija NAJSIGURNIJE ZA NAJVRIJEDNIJE.

MamaKlik.com