Mama intervju: Emira Mešanović

Emiru Mešanović pamtimo kao prelijepu Miss Sarajeva 1996. godine. Danas je ona psihologinja sa završena dva magistarska studija, i dolazeća predsjednica Rotary E-klub Srbija. Autorica je nekoliko stručnih radova i kolumni na temu društvene odgovornosti, a trenutno je zaposlena u poznatoj švedskoj fondaciji Olof Palme International Center kao manadžer programa.

Emira živi na relaciji Beograd – Sarajevo, što smatra neprocjenjivim bogatstvom. Ipak, njeno najveće bogatstvo su njeni dječaci, sedmogodišnji Adrian i sedmomjesečna beba Aleksej.

Kada je riječ o majčinstvu, ova mlada mama kaže da je sa novom ulogom postala i samokritičnija. “Shvatila sam da dok odgajam djecu ustvari preodgajam i sebe i preisputujem vlastite vrijednosti da bih na koncu bila dostojna uloge roditelja i dobar primjer svojoj djeci”, ističe Emira, te podsjeća: “Roditeljstvo je dinamičan razvoj koji se odnosi i na djecu i na roditelje”.

MamaKlik: Kako počinje a kako završava Vaš dan?

Emira: Dan mi počinje uz kafu i čitanje vijesti, a završava večernjom rutinom vezanom za kupanje i hranjenje djece. Dok uspavljujemo djecu i mi smo već zaspali…

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Emira: Najdraži dio dana mi je kada je porodica na okupu i nerijetko odemo u obližnji kafić okružen dječjim parkićem. To me podsjeća na djetinjstvo kada sam se nesmetano družila sa vršnjacima u parku. Mislim da je šteta što smo to onemogućili vlastitoj djeci stvaranjem nesigurnog okruženja za samostalnu igru.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Emira: Opuštam se kada sa svojim partnerom Peđom gledam FoxCrime, posebno seriju Bull i pijem kamilicu s medom. Ako želim da obnovim energiju tada sam ili u kontaktu sa prijateljicama ili volontiram u svom Rotary klubu.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa djecom izgleda…?

Emira: Sa bebom pratim njenu svakodnevnu rutinu koja je poprilično monotona i izdefinisana. Kao porodica smo stalno u pokretu tako da i beba nas pomalo prati. Sa starijim sinom čitam knjige, igram PS3, gledamo crtić Braća Kret, idemo u kino, kuhamo zajedno.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju

Emira: Reakcija je uvijek pomiješan osjećaj sreće i straha.

MamaKlik: Kako su prošle Vaše trudnoće?

Emira: Obje trudnoće su mi bile zdrave i uredne. Doduše u svakoj trudnoći se udebljam barem 25 kilograma i onda moram biti opreznija sa ishranom nakon poroda.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebama?

Emira: Sa prvim sinom sam sve detaljno izučavala. Bdila sam nad krevetićem i kolicima. Sjećam se da sam ga jednom prilikom u panici dosta jako prodrmala jer sam pomislila da se ugušio, a on je ustvari bio utonuo u dubok san nakon što se dobro najeo. Sa drugim sinom sam dosta opuštenija. On je kao mala igračkica za mene.

MamaKlik: Koliko vas je zapravo majčinstvo promijenilo?

Emira: Postala sam samokritičnija. Shvatila sam da dok odgajam djecu ustvari preodgajam i sebe i preisputujem vlastite vrijednosti da bih na koncu bila dostojna uloge roditelja i dobar primjer svojoj djeci. Roditeljstvo je dinamičan razvoj koji se odnosi i na djecu i na roditelje.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Emira: Koliko god banalno zvučalo smatram da svaka majka je najbolji stručnjak za svoje dijete i ne volim dijeliti savjete. Jedino bih preporučila da se u duhu modernog doba aktivnije uključe u promociju digitalne pismenosti djece i sigurnosti djece na internetu.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Emira: Istina je da žena mora imati pomoć i podršku da bi na efektivan način uskladila porodične i poslovne obaveze. Ja imam podršku od partnera, majke i brata. Ujedno imam sreću da radim za organizaciju koja poštuje ljudska/radna prava i pokazuje neophodno razumijevanje. Mnogi poslodavci sistematski diskriminišu žene na tom polju i protiv toga se trebamo boriti.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept

Emira: Ja uglavnom koristim recepte koje mi da moja mama ili sa internet stranica namjenjenih kuhanju. Voljela bih usavršiti recept za sarmu, moje najdraže jelo. Peđa sprema poneka jela bolje od mene i tu se ne miješam.

MamaKlik: Sve su mame superheroji. Koje su vaše super moći?

Emira: Iako mame jesu superheroji mislim da se često na dnevnom nivou ne osjećamo tako. Štaviše, razoružane smo umorom i prisutnim prezahtjevnim standardima vezanim za odgajanje djece. Osjećala sam se kao superheroj na dan poroda jer za mene je to neponovljivo iskustvo kada nakon nekoliko sati ugledam bebu tj. biće koje sam stvorila.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Emira: “Pomagati drugima nije nikakav teret nego čast i privilegija.”

MamaKlik: Koju biste od poznatih mama imenovali za našu sljedeću gošću?

Emira: Moj izbor je Asja Dupanović, poznata refleksologinja, koja je ujedno i inspiracija mnogim mamama na Facebooku.