Mama intervju: Lejla Elezović

Photo credit: Dario Matic Photography

Tridesetpetogodišnja Tuzlanka Lejla Elezović je diplomirana ekonomistica koja danas, sa skoro 11 godina staža, radi u Ministarstvu finansija Tuzlanskog kantona kao stručni savjetnik za planiranje budžeta. Trenutno je član Upravnog odbora Alumni asocijacije Ekonomskog fakulteta u Tuzli. Prije toga bila je i predsjednica Upravnog odbora JZNU Dom zdravlja Tuzla, a u mlađim danima i teniska reprezentativka BiH u juniorskoj kategoriji.

“Prije faksa završila sam Srednju ekonomsku školu u Tuzli. To je prelijep period u mom životu, jer je vezan pored škole i za sport”, priča Lejla. “Naime, kao dijete iz predgrađa Tuzle, iz moje Lipnice, imala sam mnogo manje vremena za igru od svojih vršnjaka, jer sam pored školskih obaveza imala i jako naporne treninge. U tom periodu bila sam reprezentativka BiH u Tenisu u juniorskoj selekciji. Moram priznati da je zaista neopisiv osjećaj nositi grb svoje zemlje. Valjda zbog toga i nisam otišla iz BiH i Tuzle koju posebno osjećam i doživljavam”.

Lejla i Andre Agassi

Lejla ističe da tek danas shvata pravu suštinu sporta koju se trudi da prenese i na svoju djecu. “Sport te nauči i da pobjeđuješ i da gubiš, da se digneš kada izgubiš i kada misliš da je sve gotovo. Nauči te marljivom i predanom radu, da ti tvoj rad zapravo donosi rezultat”.

“Tenis je i danas moj hobi broj 1, mada pored tenisa jako volim da trčim. Međutim, pored svega ovoga moj najveći uspjeh, koji me jeste usporio u nekim drugim stvarima ali ne žalim, je moja porodica – muž i dvoje djece. Sin Alem je stariji i ima 8 godina, a kćerka Iman ima godinu dana”, kaže srdačna Lejla na početku Mama intervjua koji je dala za portal MamaKlik:

MamaKlik: Kako počinje a kako završava Vaš dan?

Lejla: Zbrka, velika zbrka… Teško za ispričati. Mislim da me sve mame razumiju. 😁 Znate, sin je školarac, a kćerka još uvijek ne spava „u komadu“. Ovo je period histerije i nervoze koji će na svu sreću proći. Uglavnom, ujutro je spremanje za posao, školu, spremanje Iman za odlazak kod svoje „teta Bete“… Ali prije nego ekipa ustane obavezno pijem kafu. Šoljica bosanske kafe je nešto bez čega ne mogu zamisliti početak dana. Vjerovali ili ne, taj ritual je započeo pred kraj prve trudnoće.

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Lejla: Najdraži dio dana mi je vikend. 😀 Šala naravno, alii rekla bih da smo svi jutarnji tipovi i da zaista vikendom najviše uživamo u jutru. Radni dani su kao isprogramirani i uglavnom je borba sa vremenom i obavezama.

Inače sam osoba koja voli dane pune smijeha, šale i pozitivne energije. Trudim se da svaki trenutak, nevažno koliko bio težak, učinim ljepšim i pozitivnijim. Ako ništa bar smiješnim. 😀 Mislim da moja raja s posla i moje društvo najbolje znaju o čemu govorim.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Lejla: Vrijeme za sebe… hmmmmmm…. Iskreno, sam termin mi je nekako stran i meni lično ne prija. Život posmatram na način da je svaki trenutak moj tj. naš i da, osim ako vas neko ne daj Bože nije prisilio na nešto, sami biramo „naše vrijeme“. Sama sam birala da treniram tenis, bračnog partnera, moj izbor je bio da imam djecu…

Da me ne shvatite pogrešno, jako volim društvo. Jako volim – kako mi to kažemo – „svoje žene” bez kojih ništa ne bi bilo isto, ali iskreno moje „vrijeme za sebe“ je kada muž i ja odvedemo Alema na trening, a za to vrijeme trčimo u prisustvu kćerke ili je neko na kratko pričuva. 🙂 To je naše vrijeme. Tada smo tim. Mislim da nas ljudi tako i prenoznaju. Većinu stvari radimo zajedno. Jednostavno, danas je tempo užasno brz i najmanje vremena imamo za naše najbliže. Meni su oni najvažniji i moj su „izduvni ventil“.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa djecom izgleda…?

Lejla: Pa zavisi. Ako se radi zadaća, jako sam zahtjevna i dosta stroga kada su obaveze u pitanju. Volim disciplinu, ali ne pretjeranu. Za razliku od toga, kada se igramo uglavnom sam ja najveće dijete.

Jedan sam od onih roditelja koji se trudi što više s djecom biti napolju i presretna sam što oboje ne provode puno vremena pored TV-a ili tableta.

Trudim se da ih držim u „realnom“ svijetu. Koliko će to biti dobro za njihovu budućnost – vrijeme će pokazati.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Lejla: Hahahahha…ispričaću za prvi put. 😀 Bila sam na službenom putovanju. Tada sam radila u banci. Sjećam se da sam izašla sa edukacije kako bih nazvala muža. Rekla sam: „Ja sam trudna”. Jedva sam ga nagovorila da ne kreće za Zagreb. 😀 Poslije je test samo potvrdio da žena uvijek zna. 😀

MamaKlik: Kako su prošle Vaše trudnoće?

Lejla: Za prvu trudnoću mogu samo reći da je jedna od onih kada žena shvati da nema toga što ne može izdržati i da će učiniti sve za svoje dijete, bez obzira na to što ga još nije upoznala. Hvala Bogu sve se na kraju dobro završilo. Alem danas ima 8 godina i divno je dijete. Druga trudnoća je bila dosta dobra.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebama?

Lejla: Moram priznati ni blizu isto. Sa Alemom je prvi pogled, dodir, miris… neopisivo… ali je sve ostalo zbunjunuće. Zaista je tačno kada kažu da je neuporedivo prvo i drugo dijete.

Dok sa prvim ne znate ništa, svi vam govore šta da radite i kako da radite, najgore je što vi u bunilu slušate i radite šta vam kažu. S drugim djetetom je sve drugačije. Ljubav je ista, ali uživate u svakom trenutku, jer tačno znate da se ništa neće desiti ako beba duže spava nego inače, znate da će grčevi i nicanje zubića proći, da možete slobodno razgolišiti bebu i uživati u gnjavaži. 😀

MamaKlik: Koliko vas je zapravo majčinstvo promijenilo?

Lejla: Iskreno ne znam. Ponekad mislim da me skroz promijenilo, a nekad smatram da sam ista. Mislim da sam naučila više da osluškujem i da posmatram svijet u vedrijim bojama, a s druge strane spoznala sam šta zaista znači strah. Valjda je tako kada si mama.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Lejla: Trenutno je karijera „na pauzi“. S obzirom na to da je muž također bivši sportista, danas sportski radnik i uspješan poslovan čovjek, jedno od nas dvoje je moralo više vremena odvojiti za djecu i porodične obaveze. Mada se ne mogu požaliti, jer on je zaista super tata koji svaki slobodan trenutak koristi da budemo tim.

Ipak, zbog dječjih obaveza kao što su škola, treninzi, igra sa djecom, moj magistarski i napredovanje u karijeri će malo sačekati ali brzo ću se vratiti u punom kapacitetu. Samo radno mjesto je dinamično i zahtjeva maksimum koncentracije, znanja i vještina. Puno novih stvari je uvijek prisutno i zaista dajem maksimum da se posao obavi što kvalitetnije.

Slušajući komentare kolega, nadam se da ću biti jedna od onih zbog koji će se mišljenje o državnim službenicima promijeniti. Kao neko ko je niz godina radio u privatnom sektoru, i to u front office, mislim da mogu uzeti za pravo i reći da bez obzira na to gdje da radiš uvijek je do ljudi, i da i te kako u državnoj službi ima zahtjevnog i obimnog posla, možda čak i više nego u banci, ali da je do radnika kako će taj posao uraditi.

Mislim da samo trebamo poraditi na sebi i uvijek dati svoj maksimum kada nešto radimo. Tako ćemo napraviti najveću i najbolju promjenu i sebi i zajednici.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Lejla: Kuhanje mi je još jedan hobi, a kuhinja je moja oaza za opuštanje. Dobro ste došli, pa se i sami uvjerite. 🙂 Najbrzi recept je čorba od špinata koju svi volimo.

Potrebno je pola kilograma špinata, 1 jaje, čaša mlijeka, kašika brašna, so i biber. Špinat očistiti i isjeći. Stavi ga u šerpu i dinstati 3 minuta. Nakon toga, nasuti vodu i kuhati 5 minuta. Dodati so i biber. Dodati mlijeko i razmućeno jaje. Kuhati jos par minuta. Nakon toga, kašikicu brašna promiješati sa malo mlijeka i polako dodavati u čorbu kako bi se dobila kremasta smjesa. Evo jedno fino toplo predjelo, idealno za jesen.

MamaKlik: Sve su mame superheroji. Koje su vaše super moći?

Lejla: Uh kako ovo dobro zvuči. Pa, bez lažne skromnosti jesmo pravi superheroji, ali smo često i „zle maćehe“! 😀 Sve je to u službi odrastanja. Mislim da sve mame imaju slične super moći, ali kod sebe bih izdvojila organizaciju i motivaciju.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Lejla: Bar pokušaj živjeti svoje snove.

MamaKlik: Koju biste od poznatih mama imenovali za našu sljedeću gošću?

Lejla: Imam nekoliko super mama i zaista se radi o vrhunskim, uspješnim, ženama mamama. Azra Memišević Sadiković, Maja Konrad Ćustović, Tatjana Todorović Jurić, i Jasmina Joldić, Erna Sulejmanović i Mirela Arifović su samo neke od njih. 😀