Mama intervju: Aida Cvijetić

Aida Cvijetić mamaklik

Aida Cvijetić je zubni tehničar po struci i poznata Instagram mama, čiji talenat za fotografiju joj je obezbijedio ogroman broj pratilaca na ovoj popularnoj društvenoj mreži. Ona je mama dva dječaka, devetogodišnjeg Vanje i trogodišnjeg Ariana, sa kojima se svaki dan dešava nova avantura.

Aida Cvijetić kaže da voli sve što je u vezi sa morem; dovoljno je samo da gleda u plava prostranstva da bi dobila sve što joj je potrebno. Takođe ističe da voli biciklizam i tenis, te da je veliki radoholičar.

Kako to izgleda kada se spoje avanturistički duh, porodične obaveze i želja za samorealizacijom na poslovnom planu, pročitajte u intervjuu sa ovom šarmantnom damom.

Aida Cvijetić mamaklik

MamaKlik: Kako počinje a kako završava Vaš dan?

Aida: Svaki dan, bilo da je vikend ili radni, na nogama sam u 6:30h. Volim jutra, volim sa mužem da popijem čaj ili nes. Zatim ustaju djeca. Ako je radni dan, spremaju se za vrtić i školu.

Inače ujutro kroz kuću vlada ludnica, tako da sve priprem noć prije da bismo se spremili na vrijeme. Tada odlazi svako na svoju stranu. Nakon radnog dana trčim umorna po njih, a oni već na vratima skandiraju: “Gdje idemo dalje?!!” 😀

Tada kreće obiteljski dio dana u kome najviše uživam. Mi da možemo bili bismo vani 24 sata. Dječaci su puni energije, pogotovo mlađi, tako da gledam što više da smo vani, a ako smo u Sarajevu to je planina.

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Aida: Onaj kad sam sa svojom porodicom uveče. Svi smo okupani, zagrljeni i gledamo neki dobar crtić ili čitamo bajke – to najviše voli moj stariji sin Vanja.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Aida Cvijetić mamaklik

Aida: Sve je stvar organizacije, možda sam sada malo opuštenija jer su dječaci veći pa mogu dozvoliti sebi malo više prostora nego kad su bili bebe.

Inače, sat vremena mi dnevno iskoristim da napunim baterije, pa sad da li sjedim sama, čitam, odem kod kozmetičara, frizera… nije uopšte bitno.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa djecom izgleda…?

Aida: Što bi moj stariji sin Vanja rekao: “Naš svaki dan je avantura”, a kao što sam već i sama rekla, dosta vremena provodimo vani.

Nisam lijena i nije mi mrsko nakon napornog dana upaliti auto i odvesti ih gdje žele. Jedino mjesto na koje ne volim da vodim djecu su igraonice i to izbjegavam u širokom luku.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Aida: Svjesno sam išla na to da ostanem u drugom stanju. Oduvijek sam imala želju za djecom. Moram priznati, kad vidiš test ipak te prvo uhvati neki strah ali nakon toga preovladava sreća.

MamaKlik: Kako je prošla Vaša trudnoća?

Aida: Nisam imala posebnih tegoba u trudnoćama, osim mučnina koje su me “ispratile” na porod…

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebama?

Aida: Ja sam žena “od carskog reza”, ne naravno mojom voljom, tako da mi je bilo teže da se brinem o bebi u svakom smislu, ali opet organizacija je pola posla. Vanja je bio beba i inače djete za poželjeti, dok sam sa ovim mlađim nadoknadila sve ono što nisam iskusila sa prvim djetetom. 🙂

Aida Cvijetić mamaklik

MamaKlik: Koliko vas je zapravo majčinstvo promijenilo?

Aida: Majčinstvo je najteža ali i najljepša uloga u životu. Kažu da bi bilo lakše bunar iglom iskopati nego odgojiti dijete.

Ja znam da sam se promijenila. Nisam više ona Aida koja bi neplanirano nešto uradila, otišla i slično. Tempo mi je ubrzan, a nekad sam satima mogla sjediti sa društvom…

Svako životno doba nosi svoje; sad sam hrabrija, odgovornija ali – istina – i umornija.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Aida: Iskreni savjet drugim mamama jeste da misle na sebe jer i one su te koje trebaju ljubav i nježnost, tako da nikad nemojte odbacivati ničiju pomoć oko djece.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Aida: Dok sam imala jedno dijete, bilo je sve mnogo lakše. Kad se rodio Arian, igrom slučaja muž mi tada dobije posao u Beogradu i počne da radi na relaciji Sarajevo -Beograd, tako da je bilo jako teško. Ja nakon 10 godina napuštam kompaniju jednog od telekom operatera i dajem otkaz. Nisam više mogla da biram “ili – ili”, već sam željela “i – i”. I porodicu i posao.

Sada ću malo da uživam i posvetim se više porodici do jeseni i onda u nove radne pobjede. U zadnjih par mjeseci sam se angažovala oko društvenih mreža, najviše Instagrama, tako da mi se ne žuri da radim za nekoga, već ću se truditi da radim za sebe, a od ovog posla koji mi je bio hobi se može i te kako lijepo zaraditi. Tako da, žene, majke, samo naprijed u ostvarenju svojih snova i želja, jer sve se može kad se hoće.

Aida Cvijetić mamaklik

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Aida: Joj sve mogu raditi ali kuhanje mi nikako ne leži. 😀 Naravno da kuham radi djece koja jedu sve i nemamo problem sa tim. Volimo npr. zajedno da režemo i pravimo voćne salate.

MamaKlik: Sve su mame superheroji. Koje su vaše super moći?

Aida: Poljubac je moja super moć – sa njim liječimo sve! 🙂

MamaKlik: Koga biste imenovali kao našu sljedeću gošću?

Aida: Imam jako puno žena koje su super mame ali nisu poznate, ali evo za poznatu biram svoju insta.prijateljicu sa kojom su me povezale priče o djeci i pozitivna energija – Sarah Cerkez ❤.