Mama intervju: Sanja Jokić

Sanja sa pratiocem na modnoj reviji žena sa invaliditetom "Baš po mjeri", koja je organizovana u saradnji dr Stević Kutlešić i Psihološkog centra “Sense”. Photo: Zipaphoto.net

Sanja Jokić je prva žena s invaliditetom uposlena u najvišem zakonodavnom organu – Narodnoj skupštini RS, gdje odnedavno radi na administrativnim poslovima.

Po zvanju je profesorica sociologije i filozofije, trenutno na Master studiju sociologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci. Autorka je dokumentarnog aktivističkog filma “Život poslije Života”, a za sebe kaže da je ljubiteljka fotografije, umjetnosti, dekupaža i ronjenja.

Sanja je aktivistkinja u svakom smislu te riječi, a prije svega je majka dvanaestogodišnje djevojčice.

MamaKlik: Kada počinje a kada završava Vaš dan?

Sanja: Moj dan pocinje u 6h a nerijetko, zbog brojnih obaveza, završava u ponoć. “Malo” predaha uhvatim tokom vikenda kad svoje slobodno vrijeme usmjerim na drage i bliske ljude.

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Sanja: Kasno popodne, jer tad stignem s posla i to vrijeme odmora provodim s djetetom , porodicom… Razgovaramo kako je ko proveo dan, kako je bilo u školi jer je moja kćerka uveliko uplovila u svijet puberteta koji sa sobom nosi velike promjene i izazove, te malo provjera ne škodi. ☺

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Sanja: Sve manje i manje, ali se trudim da uvijek izdvojim vrijeme za dobru šolju čaja, zanimljivo štivo, odlazak u pozorište ili neki koncert. Voljela bih otići i u bioskop, ali onaj jedini u našem gradu – bioskop Palas – ni nakon obimnog renoviranja nije prilagođen licima s invaliditetom tako da ta opcija, zasad, nije moguća.

Sigurna sam da će nadležni prepoznati važnost rješavanja ovog pitanja i pokazati dobru volju. Recimo, Narodna skupština RS, u kojoj radim, je u potpunosti prilagođena licima s invaliditetom, što je odlična preporuka i za ostale institucije i ustanove.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa kćerkom izgleda…?

Sanja: Sve samo ne monotono. Vrlo dinamično jer treba pratiti energičnu tinejdžerku. Trudim se da što više razgovaramo jer u tom uzrastu to je najvažnije, da putujemo, družimo se s našim prijateljima, rođacima…

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Sanja: Emotivno, uzbuđeno, iznenađeno, radosno a saznanje da ću na svijet donijeti jednu slatku damicu dodatno me usrećilo.

MamaKlik: Kako je prošla Vaša trudnoća?

Sanja: U najboljem mogućem redu. Bila sam aktivna trudnica, uvijek u pokretu… Taj osjećaj da nosim novi život je neprocjeniv i nezamjenjiv.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Sanja: Novo, interesantno iskustvo ali majčinska ljubav prevaziđe svaku “nepoznanicu”. Danas se ti dani čine dalekim ali ono što se ne zaboravlja jest ljepota i neka posebnost tih  prvih dana s svojom bebom.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Sanja: Da budu strpljive, tolerantne, da razgovaraju s svojim klincima. Da ih uče poštovanju i uvažavanju drugih i različitosti koje nose sa sobom.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Sanja: Spontano, jer sve se samo od sebe posloži na najbolji mogući način, naravno uz “trunčicu” dobre volje i organizacije.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Sanja: Receptić 😉 za koji je potrebno: 3 jaja, 150 g rendanog sira, 150 g sjeckane šunke, 2 kuvane rendane mrkve, 8 kašika brašna, 100 ml ulja, jedno pecivo. Jaja umutiti sa uljem a zatim dodati mrkvu, šunku, sir, brašno i pecivo, miješati kašikom, istresti u manju tepsiju obloženu papirom, a zatim peći 25-30 min. u zagrijanoj rerni na 180-200 stepeni. Ohlađeno preliti sa 250 g kisele pavlake, dva skuvana rendana žumanjka ili rendanim sirom.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Sanja: Budite spontani i uživajte u svakom danu, trenutku!