Utiče li dojenje na opuštenost grudi?

Nije bilo razlike kod žena koje su dojile i koje nisu

On je sa kolegama sa Univerziteta u Kentakiju sproveo istraživanje u kom su učestvovale 132 žene koje su u se u periodu od 1998. do 2006. godine odlučile na zahvat povećanja ili podizanja grudi.

Većina žena je bila bar jednom u drugom stanju, a gotovo 60 odsto njih je bar jednom dojilo dijete.

Tim naučnika je detaljno prikupio podatke od svake pacijentkinje, među kojima su bili i podaci o visini, težini, veličini grudnjaka koji su nosile tokom trudnoće, o tome da li su nekada bile pušači.

Tom prilikom je ustanovljeno da nema razlike u nivou ptoze – što je klinički naziv za opuštenost nekog organa, među ženama koje su dojile i onih koje nisu.

Sa druge strane, ustanovili su da se nivo opuštenosti grudi povećavao s brojem rođene djece, te da na opuštenost grudi u velikoj mjeri utiče trudnoća, odnosno hormoni koji se tad javljaju.

Pušenje jedan od glavnih faktora opuštenosti kože

Ako ste nekad tokom života bili pušač ili ako i sad aktivno pušite, to vam može nepovoljno uticati na zategnutost kože. 

“Pušenje razgrađuje vezivno-tkivni protein koji se nalazi u elastičnim vlaknima kože, odnosno elastin, koji je odgovoran za zategnutost kože koja ‘drži’ grudi”, objasnio je dr Rinker.

On je napomenuo da jedan od razloga opuštenosti grudi kod nekih žena može biti i nošenje neodgovarajuće vrste grudnjaka.

Izvor: Klokanica.24sata.hr