Vodič za spavanje novorođenčeta

Prva stvar na koju se moraju upozoriti roditelji novorođenčeta (od 0‐3 mjeseci starosti) je da ne obraćaju pažnju na pravila. U ovoj fazi ne postoje striktno utvrđene norme za spavanje, a biološki vaša beba nije u mogućnosti da prati raspored sna i budnosti.

Prvi mjesec (od rođenja do 4. nedjelje)

Šta se događa? U prvom mjesecu života, vaša beba većinu vremena spava. Ona može spavati 2,5 do 4 časa u komadu, a između faza spavanja biti budna od 45 minuta do 1 časa ili više. Njihov dnevni i noćni režim je neorganizovan i ne postoje konzistentni, odnosno čvrsti oblici sna. Noćno spavanje nije konsolidovano i beba se još uvek hrani tokom noći. Dok bi termin za za spavanje trebalo podesiti od prvog dana, trenutno nema nikakvih navika koje se ne mogu promijeniti kada beba bude malo starija. Vrijeme spavanje je obično između 8 i 10 časova.

Drugi mjesec (od 5. do 8. nedjelje)

Šta se događa? U ovoj dobi počinje da se javlja lagano uspostavljanje režima spavanja. Njihov noćni san postaje sve organizovaniji i njihovo mijenjanje dana za noć se završava. Primijetićete da noću duže spavaju, oko 4 do 6 časova i kreću na spavanje kasnije. Ura! Vrijeme odlaska u krevet polako se kreće od 7 do 9 časova. Gledajte da njihova budna razdoblja nisu prevelika ‐ može proći samo 45 minuta do sat vremena između faza spavanja i to je u redu.

Treći mjesec (od 9. do 15. nedjelje)

Šta se događa? U ovoj dobi ćete primijetiti duža budna razdoblja i beba uglavnom ima tri spavanja u toku dana (ujutro, u podne, poslijepodne) u trajanju od 45 minuta do 1,5 časa. Noćno spavanje traje od četiri do osam časova između buđenja i u ovom trenutku imamo prilično predvidljive trenutke jutarnjeg ustajanja, svako jutro u periodu između 5:30 do 7 časova. Vrijeme odlaska u krevet pomiče se malo ranije, od 6 do 8 časova.

Od 4. do 8. mjeseca

Šta se događa? U dobi od 4. do 6. mjeseca možete steći malo više kontrole u bebinom rasporedu spavanja. Njihov prirodni ritam spavanja počinje da se razvija i možete početi gledati na sat malo više. Dok još uvijek pratite znakove vaše bebe, možete početi planirati dnevni raspored i vrijeme spavanja ako to želite.

Prirodno buđenje za ovu dobnu skupinu je između 6 i 7 časova.

Jutarnje spavanje:
Početak ‐ od 8 do 8:30 časova ujutro
Buđenje i hranjenje od 10:30 do 11:00 časova

Poslijepodnevno spavanje:
Početak od 12 do 12:30 časova
Buđenje i hranjenje od 2:30 do 3:00 časa

Drijemanje se javlja u ovoj dobnoj skupini i to između poslijepodnevnog i noćnog spavanja. Ovo je kratko i traje od 30 do 45 minuta.

Noćno spavanje: 17:30 ‐ 19:00
Rani odlasci u krevet naveče su važni. Razumijemo da se rani odlasci na spavanje mogu teško postići s obzirom na određene okolnosti kao što su poslovi, druga djeca i način života. Morate odabrati rutinu koja najviše odgovara vašoj porodici.

Od 8 do 12 mjeseci

Šta se događa? Nema velikih promjena u ovoj dobi, osim simboličnog pomicanja rasporeda i prestanka popodnevnog drijemanja.

Jutarnje spavanje:
Početak ‐ 9:00
Buđenje i hranjenje ‐ od 10:30 do 11:00 časova

Poslijepodnevno spavanje:
Početak ‐ 13:00
Buđenje i hranjenje ‐ 15:00 časova

Noćno spavanje:
Odlazak u krevet od 18:00 do 19:00 časova
* Početak pripreme za spavanje je 30 minuta prije sna

Korišćenje ovog rasporeda je dobro za početak, a ponekad, unoseći male izmjene u dnevnoj rutini, možete poboljšati kvalitet sna i napraviti dobro organizaciju za svoju porodicu.

Izvor: pregnantchicken.com
Prevod i adaptacija: MamaKlik.com